Bolczaczko Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor #27 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Panowie czy taki rozdzielacz będzie dobrym wyborem? http://allegro.pl/rozdzielacz-mosiezny-10-do-c-o-i-podlogowki-i6618287565.html
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2017 #28 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Ja tego nie znam, to jakaś nowość na rynku
Bolczaczko Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor #29 Opublikowano 19 Stycznia 2017 A ten ? http://allegro.pl/rozdzielacz-capricorn-do-podlogowki-pex-10-obwodow-i6187929401.html Bo raczej nierdzewkę wykluczamy?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2017 #30 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Capricorn jest OK, tylko trzeba zmienić na powrocie odpowietrznik automatyczny na ręczny Dlaczego wykluczamy nierdzewkę? Ja robię tylko na nierdzewce produkcji Uponor, ok 3000m2/rok - to 10-12 budynków rocznie
Bolczaczko Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor #31 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Obiło mi się kiedyś o oczy że nierdzewka jednak rdzewiała. Tak, wiem o odpowietrzniku, przeczytałem kiedyś w jednym z Twoich postów. Znalazłem unopor http://www.elektrykasklep.pl/towar/9994019-uponor-rozdzielacz-przeplywomierze-gwint/ 730 zł - dobra cena? Odnośnie rotametrów, widziałem takie z "pokrętłem" i bez tego typu Jak ustawia się przepływ na takich rotametrach?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2017 #32 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pokrętło to najmniejsze piwo, każdy producent ma inaczej , rotametry reguluje się przez kręcenie tego plastiku poniżej bańki. Cena dobra, ale możesz poszukać lepszej.
Bolczaczko Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor #33 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Nawinął mi się sigma li 11 obwodowy, mosiężny niklowany za pół ceny, nowy, kupiłem... mam nadzieje że nie był to zły wybór?
Bolczaczko Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor #35 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Rozdzielacz dotarł, wydaje się solidny, niby wersja 11 obw. a tak naprawdę 12 obwodowa, tyle że w miejscu ostatniego obwodu zamontowane odpowietrzniki. Drążąc temat tej firmy co sądzisz o ich rurach do op 16/2? Decydując się już na rury to pex/al/pex czy PE-RT/AL/PE-RT czy może jeszcze jakieś inne? Dla laika to czysty labirynt nazw... Sambor co sądzisz, aby grzejniki w piwnicy puścić na zaworze termostatycznym 30/60 *C ? I sterować nimi ręcznie? Zastanawiam się również czy przy instalacji z buforem może być jedna pompa ładująca cwu i bufor? Na wylocie cwu będzie zawór termostatyczny. I jeszcze jedna prośba, mógł bys podrzucić temat w którym przewija się oryginał tego schematu Przewertowałem forum i nie mogę ponownie na niego trafić. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Maciek92 Opublikowano 27 Stycznia 2017 #36 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Jak jesteś amatorem to zdecydowanie pex/al/pex. Ma pamięć kształtu, więc nie będzie Ci rwał klipsów. Pert/al/pert łatwo się 'łamie' przy mocniejszych wygięciach. Z rurami typowo do ogrzewania podłogowego z barierą antydyfuzyjną raczej sobie nie poradzisz, bo trzeba je układać w delikatne łuki i będziesz musiał rzadziej rozkładać.Oczywiście rura wysokiej jakości - Wavin, Purmo, Emmeti lub Uponor. Ważne, żeby zgrzew aluminium był doczołowy a nie na zakładkę.
Bolczaczko Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor #37 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Wezme pex wavin tigris, 440 zł za 200mb, to bedzie oryginał? W niektorych sklepach podkreslaja ze oryginal, ale cena już 500 zł.
Bolczaczko Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor #38 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Panowie czy schemat jest poprawny? Czy dolewanie wody przez naczynie, czy może jednak przy kotle? Zamiast odpowietrznika na buforze chciał bym puścić nitkę do rury idącej do naczynia, będzie to dobrym rozwiązaniem? I tutaj jeszcze schemat podłączenia kotła z buforem, mający zapobiegać pracy na grawitacji po zakończeniu ładowania, prawidłowy ? Warto ? Czy może jest jakiś inny sposób.
odpowietrznik Opublikowano 31 Stycznia 2017 #39 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Źle wpięty powrót z zasobnika,brak zaworu zwrotnego za pompą na CWU.Dopełnianie wody może jednak przy kotle)Zawór zwrotny na powrocie do bufora z obiegów grzewczych nie pozwoli wodzie wrócić do bufora(zły kierunek montażu) w ogóle wywalić go z tego miejsca,jest zbyteczny.Wszystkie zawory zwrotne są odwrotnie narysowane,biedne pompy:)sobie nie potłoczą jakby chciały:)+odpowietrznik na buforze
Bolczaczko Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor #40 Opublikowano 1 Lutego 2017 Dzięki, poprawiłem :) Od buforu zielona kreska do naczynia, jako odpowietrzenie buforu, ma to zastąpić odpowietrznik automatyczny, który był by zabudowany z buforem. Ma to uchronić przed ewentualnym przeciekaniem odpowietrznika, dopuszczalne takie rozwiązanie? Czy przy tym schemacie nie będzie rozładowywania grawitacyjnego buforu?
Gość mak Opublikowano 1 Lutego 2017 #41 Opublikowano 1 Lutego 2017 Nie ma potrzeby połączenia bufora z naczyniem wzbiorczym kotła. Na zimnej wodzie do podgrzewacza brak zabezpieczenia w postaci naczynia przeponowego, zaworu bezpieczeństwa i zaworu zwrotnego
Bolczaczko Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor #42 Opublikowano 1 Lutego 2017 Wiec na bufor odpowietrznik automat? A gdy zabuduje i zasypie zbiornik izolacja, a odpowietrznik zrobi niespodziankę... Hmm a gdybym odpowietrznik "wyciagnął" nad zewnątrz zabudowy, pod kątem? Oczywiscie na cwu naczynie i zawór trafi. Naczynie wyrównawcze bedzie w ogrzewanym pomieszczeniu, z racji tego mozna zrezygnowac z grupy bezpieczenstwa?
Gość Digitrax Opublikowano 1 Lutego 2017 #43 Opublikowano 1 Lutego 2017 A co stoi na przeszkodzie aby odpowietrznik automatyczny zainstalować na przedłużeniu przy pomocy półcalowej rurki ? Zaizoluj wtedy bufor jak Ci pasuje a odpowietrznik będzie na zewnątrz.
Bolczaczko Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #45 Opublikowano 2 Lutego 2017 Panowie czy tak ok? Do cwu 300 L jak duże naczynie przeponowe?
sambor Opublikowano 2 Lutego 2017 #46 Opublikowano 2 Lutego 2017 18-25l, ale brak jeszcze zaw zwrotnego na zasilaniu zimną wodą.
odpowietrznik Opublikowano 2 Lutego 2017 #47 Opublikowano 2 Lutego 2017 a obieg cyrkulacji CWU jest poprawny?
Bolczaczko Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #48 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zawór zwrotny umieszczony. Grupa bezpieczeństwa przed zaworem od strony zasilania z wodociągów, czy to poprawnie bo mam wątpliwości? Chyba nie poprawnie, bo zawór nie przepuści wody z drugą stronę... Zmieniam. Cyrkulacja najprawdopodobniej pozostanie tylko na schemacie, ale jeżeli błędna to proszę o uwagi, pozostawię kompletny schemat.
Gość Digitrax Opublikowano 2 Lutego 2017 #50 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zawory zwrotne na obiegu grzejnikowym i podłogowym do przeniesienia zza pompy na powrót z obiegu ale za trójnik z którego cześć wody kierowana jest do zaworu 3D na podmieszanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.