Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Schematu Instalacji ( Wyodrębnione Z Tematu "ocena Schematu Prostej Instalacji Co I Cwu Oraz Umiejscowienie Naczynia Przeponowego"

nalest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie powstanie pod warunkiem że:

- za pompą ładującą zbiornik CWU będzie zawór zwrotny

- za pompą kotłową łącząca zasilanie i powrót kotła będzie zawór zwrotny

- na powrocie z obiegu CO będzie zawór zwrotny

- na powrocie z obiegu OP będzie zawór zwrotny

Bezpośrednio przed każdą pompą obowiązkowo filtr skierowany sitkiem do dołu.

Opublikowano

A co sądzicie o przekrojach: 

od rozdzielaczy pex 16 już jest

do rozdzielaczy 1" miedz

od pieca do rozdzielenia na podłogę i c.o. czyli rura wspulna 1 1/2 " miedz

A jakiej mocy pompy ?

Opublikowano

Pex 16 od rozdzielacza do grzejnika wystarczy. Do rozdzielaczy Cu28 także. W obrębie kotła Cu28 wystarczy przy tej mocy. Pompy elektroniczne 25/40 na wszystkie obiegi. Do cyrkulacji pompa najmniejsza jaką znajdziesz ale z atestem do wody pitnej.

Opublikowano

Według waszych wytycznych.

Czy teraz będzie dobrze ?

A może jakieś spostrzeżenia.

I dziękuje wszystkim za tak miłą pomoc. Jestem zaskoczony takim odzewem z waszej strony.

post-71288-0-21742100-1483286782_thumb.png

Opublikowano

Nakręciłeś w tych powrotach przy kotle, że się zakręciłeś.

Opublikowano

Zależało mi na kolejności bo tak będzie w domu czyli: piec, bojler, c.o. i na końcu podłogówka.

A i żebym mógł w lecie zakręcić zawory na CO i podłogówkę. Będzie wtedy tylko grzało obieg kotłowy i bojler.

Opublikowano

Nadal źle. Skorzystaj ze schematu z postu #32. Nie musisz kolejno przyłączy robić. Woda popłynie tylko tam gdzie będzie obieg otwarty.

Opublikowano

Sorry ale nie rozumiem co mam zle. Kolejność taką wymuszają mi już zamontowane rozdzielnice do c.o. i podłogówki.

Skoro na bypassie będzie zawór różnicowy to zawór zwrotny za pompą kotłową już chyba nie potrzebny ?

Może lepiej byłoby bez bypassu ale za to wszystkie pompy na zasilaniu ? Choć wolałbym kotłową na powrocie z uwagi na najwyższą temp. wody. 

Opublikowano

Tak, o to miejsce.

Tylko po stronie zimniejszej ( bliżej powrotu) daj zamiast zaworu kulowego zawór grzybkowy, będzie nim można regulować ilość wody tłoczonej przez pompę

Opublikowano

Poprawione :)

I tu nasuwa się przysłowie "co dwie głowy to nie jedna". A w tym przypadku parę głów.

Szczerze to moje pierwsze forum w którym nawiązałem kontakt pisząc bo zawsze tylko czytam takie fora, ale okazuje się że to bardzo użyteczny system wymiany doświadczeń. 

post-71288-0-98595600-1483296742_thumb.png

Opublikowano

A co sądzicie o bojlerach dwupłaszczowych firmy ERMET. Ponoć jest tam wyeliminowana anoda magnezowa z uwagi na to że bojler jest w środku pokryty "jakąś" żywicą. 

Miał ktoś styczność z tym ? Jak to się sprawdza jako firma i ich wynalazek ? Bo wiadomo że na reklamach i ulotkach to wszystko jest ładne piękne i bezawaryjne.

Opublikowano

Człowieku - ja już nie mogę patrzeć na twoje poprawki  :angry:

Zrób tak jak narysowałem.

A bojlery Ermeta trochę na tym forum sa obecne - wyszukiwarka i czytać, ew pytać właścicieli wprost.

post-18578-0-90094000-1483298229_thumb.png

Opublikowano

Pex 16 od rozdzielacza do grzejnika wystarczy. Do rozdzielaczy Cu28 także. W obrębie kotła Cu28 wystarczy przy tej mocy. Pompy elektroniczne 25/40 na wszystkie obiegi. Do cyrkulacji pompa najmniejsza jaką znajdziesz ale z atestem do wody pitnej.

W schemacie pieca króciec zasilania i powrotu jest na 1,5". Więc czy prawidłowo będzie go zredukować i całą instalacje w kotłowni wraz obiegiem pieca zrobić w 1" ?

Opublikowano

Średnica rur uzależniona jest od mocy jaką mają przesłać a nie od średnicy króćców kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.