kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Mam dom 125 metrów parterówka z czego 115 odgrzewane (75 podłogówki reszta kaloryfery). Dom ocieplony 15 cm, dach ocieplony 15 cm, strop terivaplus (stropu nie docieplałem bo kiedyś chce zrobić górę a jak wrzucę z 15 wełny na strop bo będzie tam za nisko). Ocieplenie zrobiłem z 3 tyg temu i szczerze mówiąc piec pali tak samo jak palił. Spala około 27-30 kg na dobę co jest moim zdaniem wynikiem bardzo słabym w porównaniu do moich znajomych. Dom mam na górce w szczerym polu, okna 3 szyby, drzwi passivy itd. Cyrkulacyjną pompę wyłączyłem już dawno, bierzemy tylko prysznice a spalanie i tak nie spada. W domu mamy ustawione 22 stopnie. Mój piec jest tutaj: https://esterownik.pl/device/10712 . Piec skamp 12 KW z Pleszewa. Palę Anmagiem białym (24-26 MJ). Jak możecie to zerknijcie w wykresy i inne ustawienia. Mam straszne spadki temperatury. Piec ustawiony na 60 stopni, dobija do 75 i po godzinie temperatura zjeżdża do 40 stopni. Nie jest to spowodowany zapotrzebowaniem na CWU bo dzieje się tak przez cały dzień a prysznice bierzemy wieczorem. W załączniku przysyłam też zdjęcia spalonego groszku. Nie są za duże spieki? Bardzo proszę o pomoc bo jestem zdesperowany.
irmentruda Opublikowano 4 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2016 masakra z tym "popiołem", tzn. popiołu to nie przypomina, raczej jakiś grys do posypywania drogi w zimę. Zerknąłem na esterownik i coś jest nie tak wg mnie: - temperatura zewnętrzna to niby +33,4 st., co to mierzy i gdzie? - temperatura powrotu na kocioł to teraz +30,9 st. - zdecydowanie za mało i zamiast palić się w kotle to kisi się.
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2016 temperatura zewnętrzna to jest temperatura w kotłowni - nie wyciągnałem sterownika na dwór ale chyba nie ma to znaczenia bo nie mam regulacji pogodowej. Temperatura powrotu faktycznie jest 31 ale na piecu 40. Gdy na piecu jest 70 to powrót to 60. Widać to na wykresie które załączyłem. Ochrona powrotu mam ustawione pompę CWU - miałem ustawione na zawór 4D ale panowie z firmy bruli kazali to zmienić.
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Czujnik temp zewn to nieważne jak nie ma sterowania pogodowego. Coś jest problem z podłaceniami w instalacji chyba, bo CWU ustawione jako ochrona powrotu a powrót 30. Pompa CWU chodzi cały czas a powrót rośnie tylko jak zawór 4d się zamknie. Wrzuć najlepiej schemat instalacji. Strasznie długo buja się kocioł - ponad godzinę i godzinę stoi w podtrzymaniu. Zmień parametry podtrzymania, bo 5 sek co 35 min to za mało. Włącz na tryb ecoal najlepiej i zobacz co się będzie działo albo dopracuj nastawy w grupowym bo 40 % nadmuch to raczej za dużo. Wysoka też temp za zaworem zadana - 50 st. Jak regulujesz temp na grzejnikach? I jak podłączona podłogówka? Wrzuć schemat najlepiej i fotki z podłaczeń w kotłowni
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Na grzejnik mam termostaty i ustawione są na 3. Nie mogę wrzucić na tryb ecoal bo bruli 3.5 takiego nie posiada. Zawór zwrotny na cwu mam bo ktoś mi mówił, że tutaj może być problem. Zawór 4D ustawiłem na oko, przed kilka miesięcy miałem na 60 go ustawionego, nie wiem jaka powinna być prawidłowa wartość dlatego też napisałem tutaj na forum. Zauważyłem, że co bym nie ustawił na ochronę powrotu (czy zawór 4D, czy pompę CWU czy pompę mieszającą) to nic się nie zmienia. Bujać piecem zaczęło po tym jak zadzwoniłem do bruli i kazali mi zmienić ochronę powrotu na pompę CWU, moc maksymalną z 12 KW na 16 KW , moc dmuchawy dla 16 KW z 47 % na 42 %, czas reakcji na zaworze 4D z 60 sek na 30 sek i wspomaganie wzmocnienia z z 1.0 na 0.7. Wcześniej tak nie bujało.
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Oznacz na zdjęciach które rury od czego. Czujnik temp powrotu powinien być wpięty jak najbliżej kotła i dobrze zaizolowany
Gość Digitrax Opublikowano 4 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Kolejny przykład jak nie instalować zaworu 4D. Potrzebny on tam jest jak świni siodło. Temperatura kotła stanowczo za niska i dlatego tam się opał nie dopala a kisi i stąd taka ilość spieków. Jak pompa CWU jest w trybie ochrony powrotu to wystarczy zawór 3D do ograniczenie temperatury obiegu CO. Drugi problem jaki widać to to że pompa z mieszaczem od podłogówki jest w szeregu z pompą CO. Powiem krótko i brzydko BARAN zaprojektował ten układ i go wykonał. Jak dla mnie kotłownia do przerobienia.
Hogan Opublikowano 4 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Próbowałeś określić udział popiołu (i kamienia) w spalanym węglu? Ile waży popiół ze 100 kg spalonego grochu? Bo coś marnie to wygląda, podobnie jest u mnie jak wsypię wór marketowego. Kamulce, ostatnio nawet drut znalazłem. Bo może ty tylko wsypujesz 100 kg "czegoś" do zasobnika, a piec z tego spala 80 kg, bo reszta to kamienie?
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 4 Grudnia 2016 filtr skośny przed pompą CO źle zamontowany - powinien być w poziomie Do tego tak jak pisał kolega wyżej - jak masz termostaty na grzejnikach to ten 4d to wywal, ustaw CWU jako dogrzanie powrotu i wszystko
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Mam dom 125 metrów parterówka z czego 115 odgrzewane (75 podłogówki reszta kaloryfery). Dom ocieplony 15 cm, dach ocieplony 15 cm, strop terivaplus (stropu nie docieplałem bo kiedyś chce zrobić górę a jak wrzucę z 15 wełny na strop bo będzie tam za nisko). Ocieplenie zrobiłem z 3 tyg temu i szczerze mówiąc piec pali tak samo jak palił. Spala około 27-30 kg na dobę co jest moim zdaniem wynikiem bardzo słabym w porównaniu do moich znajomych. Dom mam na górce w szczerym polu, okna 3 szyby, drzwi passivy itd. Cyrkulacyjną pompę wyłączyłem już dawno, bierzemy tylko prysznice a spalanie i tak nie spada. W domu mamy ustawione 22 stopnie. Mój piec jest tutaj: https://esterownik.pl/device/10712 . Piec skamp 12 KW z Pleszewa. Palę Anmagiem białym (24-26 MJ). Jak możecie to zerknijcie w wykresy i inne ustawienia. Mam straszne spadki temperatury. Piec ustawiony na 60 stopni, dobija do 75 i po godzinie temperatura zjeżdża do 40 stopni. Nie jest to spowodowany zapotrzebowaniem na CWU bo dzieje się tak przez cały dzień a prysznice bierzemy wieczorem. W załączniku przysyłam też zdjęcia spalonego groszku. Nie są za duże spieki? Bardzo proszę o pomoc bo jestem zdesperowany. Ja miałem bardzo podobnie przy sterowaniu z Recalarta Piec Tekla Draco Flamo z palnikiem Ekoenergia II generacji. Po pierwsze z tego co zobaczyłem zdjęciu z "popiołem" to masz złą nastawę przerwy po podaniu- zwiększ ją o kilka sekund. Druga sprawa to zadzwoń do producenta kotła bo moim zdaniem nastawy są błędne. Ale mogę się mylić. Ja ma dwa piece Defro i Tekla i oni mi powiedzieli że optymalna temperatura kotła to 65-70 stopni /najlepsza sprawność pieca". Powrót koło 40-45 stopni. Lekko mi się "nie podoba" twoja temperatura na podajniku 38 stopni mi na dwóch piecach nie przekracza 35 stopni. Jeśli masz podłączoną pogodówkę do sterowania to moim zdaniem zakłóca pracę sterownika. Ustal to z producentem . temperaturę spalin ja mam max 130 stopni, a to z tego względu że mam czyszczone piece co tydzień. To bardzo pomaga. Pomyśl też nad zakupem lepszego ekogroszku ten co podajesz moim zdaniem jest mocno "mieszany" . Np. kopalnia Chwałowice ma najlepszy 27 MJ ma równy lub trochę większy. Ale nigdy nie podają 22-24 bo to jest dla mnie mieszanie lub bardziej "biznes kombinejszyn węgla" I to też z tego powodu kocioł może "wariować". Dowodem tego może być to że Ci bardzo mocno spada temperatura kotła. Masz zadana 60 stopni a spada Ci do 40. Watpię żeby to była nastawa histerezy, bo ta przeważnie jest do 5 stopni. Zmień sobie datę i godzinę w sterowniku. Temperatura za zaworem na grzejniki 51 stopni ? też coś mi nie pasuje... Jak na taka pogodę jak dzisiaj słonecznie jest na Śląsku to mi 37 wystarcza. Chociaż ja mam przewymiarowane grzejniki aluminiowe.
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #11 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Tutaj macie jeszcze filmik z mojej instalacji - Digitrax - instalację mam zrobioną identycznie jak moich 3 znajomych u których spalanie jest dużo mniejszy z tym, że oni mają piece heinztechnika i termixa. Mają połapane ustawienia, ja jako jedyny mam skampa z bruli i nie mam u kogo popatrzeć ustawień, moim zdaniem tutaj leży problem bo spieki są. Ale szczerze mówiąc nie wiem jak to pozmieniać. Hogan - wszyscy na wiosce palimy tym samym węglem, producent kotła podał to paliwo jako nr 1 dla tego pieca, sprzedawca mówi że sam nim pali. Paliłem różnym groszkiem , nawet takim po 29 KJ i nie wiele to zmienia. Kecajbi - temperature za zaworem 4D mam taką bo steruję nią ręcznie, jest na sztywno. Piec czyszczę cały kompletnie raz na tydzień. W momencie jak spada mi temperatura na piecu z 60 do 40 zauważyłem, że zawór otwiera się na 100 %. W nocy też się dzieją takie cuda , że jak dobije temperatura do 70-80 to temperatura zadana CWU zwiększa się z 47 na 65. Bruli twierdzi, że to jakieś tam zabezpieczenie
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Co jest źle: - podtrzymanie - za mało węgla podaje w podtrzymaniu i po przejściu w grzanie zanim palenisko się rozgrzeje to n kotle masz 40 st. W podtrzymaniu zmień ilość powtórzeń na 3 i postój podajnika na 15 min. Zmień też moc max na 12kw - źle wpięta podłogówka - pompy powinny pracować równolegle a nie szeregowo, powinno być tak jak na zdj z postu #9 - prawdopodobnie w złym miejscu zamontowany czujnik temp powrotu (nie odczytuje temp z obiegu CWU - powrót jest dogrzany tylko sterownik tego nie widzi) Jak temp na kotle wzrośnie do 80 to sterownik sam podbija temp CWU na max i włącza wszystkie pompy żeby zbić temp na kotle Nie masz siłownika i sterowania pogodowego więć pozycja zaw 4d z wykresu nic nie znaczy bo sterownik fizycznie nie ma możliwości nim sterować. Skoro jest ustawiony na sztywno a CWU chroni powrót to ten zawór jest zbędny tak jak pisałem wcześniej. To że taka sama inst działa u kogoś innego nie znaczy że będzie tak samo u Ciebie, bo może być inne zapotrzebowanie na moc i tak samo nie będzie.
amsnake Opublikowano 4 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Kup ze dwa worki ekogroszku z Casto, wrzuć i porównaj popiół :) Pomijając to, czy instalacja jest ok, takiego popiołu byc nie powinno. Kiedys trzy dni walczylem z ustawieniami pieca na ekogroszek u rodziców wlasnie z powodu ogromnej ilości spieków. Pod koniec walki kupiłem na próbę inny ekogroszek - jak ręka odjął!
Przemyslaw85 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Moim zdaniem ocieplenie dachu powinno wynosić min 25cm. Piszesz iż zamierzasz kiedyś używać piętra (poddasza), ale czy je aktualnie grzejesz? Rozumiem że w kotłowni masz doprowadzone napowietrzenie, więc wpadające zimne powietrze bardzo wystudza wodę w instalacji. Warto ocieplić rurki miedziane. Osobiście ociepliłem je na 2 warstwami po 9mm.
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #15 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Aktualnie pietra nie ogrzewam. Jest tam w miare cieplo, mysle ze jakies 18 stopni wiec strol puszcza. W kotlowni nie mam wentylacji, mam okna ale jest zamkniete. W kotlowni jest sauna. Ponad 30 stopni. Problemem moga byc okna a raczej parapety - jest zimno przy nich. Jak wstawiali mi zewnetrzne parapety to chyba naruszyli piane pod oknem bo czulem jak wialo, dalem silikony od wewnatrz i nie wieje juz ale wiadomo ze jakies straty sa. Zmienilem ustawienia piece, wyczyscilem popiol zobaczymy jak bedzie on wygladal jutro. Hajtaler moze zmniejszyc jeszcze podawanie wegla a zwiekszyc dmuchawe ?
irmentruda Opublikowano 4 Grudnia 2016 #16 Opublikowano 4 Grudnia 2016 co to znaczy, że w kotłowni nie masz wentylacji? wiesz, że to niezgodne z przepisami? Chcesz kiedyś wejść do kotłowni i wyjść nogami do przodu w pozycji leżącej? Gorzej, każdy kto będzie Ciebie szukał i próbował ratować może skonczyć tak samo. Jak doprowadzasz powietrze do spalania w kotle?
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #17 Opublikowano 4 Grudnia 2016 zależy co się dzieje na palniku - jak przerzuca niedopał to zmniejsz podawanie. Jak masz spieki żużlowe to zmniejsz nadmuch ale na razie zostaw - zobacz co się będzie działo po zwiększeniu dawki w podtrzymaniu(czy będzie szybciej podbijał temp) Nawiew powietrz musisz mieć w kotłowni. Jak nie masz kratki to uchyl okno
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #18 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Nie mam wentylacji bo miałem otwarte okno. Mam wszystko przyszykowane pod kominek wentylacyjny ale nie podłączyłem jeszcze. Dotychczas miałem uchylone okno ale 2 dni temu zamknąłem.
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Gdzie powinien być wpięty czujnik temperatury powrotu? Zastanawiam się czy instalator go wpiął, bo ja nic takiego nie kupowałem, chyba że był w zestawie.
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #20 Opublikowano 4 Grudnia 2016 no wpiąć musiał bo odczyt jest ale prawdopodobnie w złym miejscu
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #21 Opublikowano 4 Grudnia 2016 a 60 stopni na piecu zostawić czy zwiększyć ?
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #22 Opublikowano 4 Grudnia 2016 zostaw. jak nie przerzuca niedopału to możesz zwiększyć moc (dodaj po jednym powtórzeniu dla 8 i 12kw). Jeżeli w podtrzymaniu kopczyk będzie się cofał to skracaj czas postoju podajnika aż nie będzie się cofać
kamilsyga19 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #23 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zerknij : Dobrze się pali ?
Gość Digitrax Opublikowano 5 Grudnia 2016 #24 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Stanowczo za dużo powietrza. Płomień na palniku nie może wyglądać jak z palnika gazowego. Zmniejsz obroty wentylatora lub przymknij przepustnice tak aby ogień wyglądał jak w ognisku.
kamilsyga19 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #25 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Gdzie zmniejsza się obroty wentylatora i na ile to ustawić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.