Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawór Mieszający 4D Czy Termostaty Pokojowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie lepsze dla mojej kieszeni, ale również pieca i komina. Zastanawiam się nad zaworem 4D z siłownikiem, aby nie gotować się w domu lub nie trzymać na piecu zbyt niskiej temp. Z drugiej strony są znów termostaty pokojowe, ale tu się pojawia "haczyk" posiadam 14 grzejników, co daje kwote ~ 1400 zł, Zawór 4D + siłownik to ~ 600 zł firmy Afriso. Przeróbki w kotłowni to nie problem dla mnie, a zakres prac byłby wykonywany w okresie letnim, aby być przygotowanym na przyszły sezon.

Czekam na pomoc i sugestie co będzie najlepsze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Lepszym rozwiązaniem będzie zawór 3d i pompa kotłową. O jest już tyle tematów, wystarczy użyć opcji szukaj.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja kupowałem zawory Danfoss razem z głowicami 50 zł/kpl chyba że celujesz wyżej. A plusem dla zaworów jest to że w każdym pomieszczeniu kontrolujesz temp niezależnie

http://allegro.pl/danfoss-glowica-5115-zawor-ra-n-1-2-prosty-click-i6605816447.html

Są to zawory z nastawami wstępnymi więc jest możliwość regulacji hydraulicznej instalacji

Edytowane przez hajtaler428

Opublikowano

Zawór 4d jest dobrym rozwiązaniem o ile wszystkie pomieszczenia mają mieć tą samą temperaturę i o ile posiadasz sterownik pokojowy który będzie sterował siłownikiem. Głowice też nie są złym rozwiązaniem z tym że musisz mieć gdzieś przepływ jeżeli wszystkie glowice się zamkną

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wybij sobie z głowy 4D. Wystarczy jedna pompa i zawór termostatyczny na powrót kotła. Na grzejniki załóż termostaty i będziesz mieć regulację temperatury pomieszczeń jak i zawsze powrót gorący.