al1 Opublikowano 15 Listopada 2016 #1 Opublikowano 15 Listopada 2016 Bardzo proszę o pomoc przy wyborze kotła obecnie mam piec SEKOM GK 30kw z 2005r sprawuje się dobrze tylko żre dużo miału a ze wględu na stan zdrowia i wiek muszę wymienić na coś mniej kłopotliwego , dom z 1983r powierzchnia do ogrzania 160 m2 wysoki parter dół prawie nie ogrzewany , ściany gazobeton 24cm pustka 5cm i bloczek silikatowy okna wymienione pcv po obliczeniu na stronie ciepło właściwe wychodzi 17kw Głównie mi chodzi który z tych pieców będzie jak najmniej kłopotliwy w obsłudze ,mniej palił i oczywiście ogrzeje mój dom Bardzo proszę o radę
bajabongo10 Opublikowano 16 Listopada 2016 #2 Opublikowano 16 Listopada 2016 Ja bym obstawiał za Skam-p weź jeszcze pod uwagę RBR 17 KW obydwa maja fajne palniki i sterowniki i są porządnymi kotłami o,których ciężko znaleźć złe słowo w internecie..
wadus Opublikowano 16 Listopada 2016 #3 Opublikowano 16 Listopada 2016 Kotly Witkowskiego tez sa jakosciowo ok, ja mam 19 kW ale maja tez 15 kW. Tanie nie sa ale robia na zamowienie takie wyjscie czopucha jak ci sie podoba ( SEKOM tez chyba). Ja mam dobrze docieplony dom wiec nie bede Ci mowil czy ten kociolek malo pali. Napewno co do jakosci Witkowskiego tez sie nie rozczarujesz ale zgadzam sie tez, ze wczesniej powyzsze marki tez sa dobre. Poczytaj podzwon popytaj i wybierz to co spelni najwiecej oczekiwan odnosnie paliwa jakie chcesz uzywac, istnalacji jakiej posiadasz itp. tid.
al1 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 11 Lutego 2017 Decyzja zapadła piec zamówiony Defro Komfort Eko Pz 20 Kw tylko męczy mnie jedno pytanie czy nie będzie za duży na moje potrzeby tyle się naczytałem o przewymiarowaniu pieca ale dom z lat 80 i jeszcze nie ocieplony to może będzie dobrze Bardzo proszę o opinie i rady
al1 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 12 Lutego 2017 Nikt nie skomentuje mojego wyboru
domelo27 Opublikowano 12 Lutego 2017 #6 Opublikowano 12 Lutego 2017 Zastanów się jeszcze dobrze i wybierz mądrze defro o którym piszesz ogrzeje 250mkw ja mam Witkowskiego i tez miałem podobny dylemam ale wybrałem uważam bardzo dobrze pale od kwietnia 2016 zero problemów i napewno sterownik Skzp jest bardzo przyjazny prosty czytelny świetny kontakt i najważniejsze warunki gwarancji ja osobiście chwale Witkowskiego bo mam i tobie tez polecam i uważam ze defro 20kw będzie mocno przewymiarowany a Witkowski zrobi 15kw z czterokrotnym załamaniem spalin i wystarczy skoro wychodzi ci 17kw jeszcze to dobrze przemyśl
domelo27 Opublikowano 12 Lutego 2017 #7 Opublikowano 12 Lutego 2017 Kotły 15kw jak i 17kw sa już z zapasem mocy 20kw to wręcz lekka przesada
domelo27 Opublikowano 12 Lutego 2017 #8 Opublikowano 12 Lutego 2017 Również przyznaje że skam-p oraz rbr mają świetne recenzje forumowiczów. Pozdrawiam
al1 Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zmienione na 15kw mam nadzieję że nie zmarznę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.