wadus Opublikowano 12 Listopada 2016 #26 Opublikowano 12 Listopada 2016 Tu powinien być zawór zwrotny aby 3D pobierał wodę jak strzałka niebieska(czyli z powrotu podłogówki) a nie z zielonej.A moze on się tam skrywa pod osłoną otuliny) zgadza sie mam tu chyba taki zawor zwrotny sprezynowy czy jakos tak tylko pod izolacja go na zdjeciu nie widac.
wadus Opublikowano 12 Listopada 2016 #27 Opublikowano 12 Listopada 2016 Mam pytanie do szanownych kolegow, na podlogowke mam zawor ESBE Termostatyczny zawór mieszający, Czy dobrze rozumiem jego dzialanie: Jezeli zawor zasila woda z obiegu grzejnikowego ktora, ma teraz powiedzmy 28 stopni a zawor ustawiony jest na 2,5 w skali 6 to ustawiam temp. okolo 24,5 stopnia. Na zaworze wiec mam teraz ustawione 2,5 / 6. jak podlogowka juz sie wygrzeje do tych 24,5 stopni to potem woda krazy jakby w ukladzie zaknietym uzupelnianym tylko ciepla woda z grzejnikow aby wyrownac straty i utrzymac temp. jaka powinna byc przy otwarciu zaworu 2,5/6 ? Pytam bo jezeli dobrze rozumiem zasade dzialania tego zaworu i pomyslu mojego instlatora to zasilaniem podlogowki jest woda ciepla z grzejnikow + wiekszosc wody powrotnej z podlogowki? zawor miesza te dwa zrodla i utrzymuje zadana temp. na zaworze? Jezeli podniose temp. wody w grzejnikach to przy tych samych ustawieniach zaworu 3D temp. wzrosnie powyzej 24,5 ? czy bedzie taka sama? czy bedzie tak ze mniejsza ilsc ciepla bedzie przepuszczana przez zawor 3D a wiecej wody powrotnej z podlogowki bedzie wracac na jej zasilanie? moze jeszcze prosciej zapytam: zawor 3D ustawiam na zakres 2,5/6 przy temp. 28 zasilania temp za zaworem jest 24,5. Czy jak podniose temperature zasilania do np. 40 stopni to tez zawor 3D bedzie trzymal temp.24,5 czy jednak wzrosnie ona o 1 czy wiecej stopni zaznacze tylko ze nic nie zmienie na zaowrze 3D ciagle 2,5/6 ?
hajtaler428 Opublikowano 12 Listopada 2016 #28 Opublikowano 12 Listopada 2016 za zaworem 3d będzie zawsze temp zadana niezależnie jaka będzie temp na jego zasilaniu A nie ma w nim nic o tym jakie temp otrzymamy na zasilaniu inst ani na powrocie, ponadto nie ma nic o doborze tych zaworów w zależności od mocy kotła i pracy grawitacyjnej. Są tylko wykresy dla przepływów wymuszonych, a na dodatek konsultanci w tej firmie nie potrafią doradzić wielkości zaworu do inst z kotłowym obiegiem grawitacyjnym. Do tego dochodzą jescze porady druciarzy typu: "Zamontuję Ci zawór 4d to na powrocie se ustawisz ile bedziesz chcioł i na grzejniki ile bedziesz chcioł" Ja miałem takiego doradcę , na szczęście dla mnie zajrzałem na to forum zanim zacząłem przeróbki i wybiliście mi 4d z głowy Niestety wielu jest takich co wierzą takim fachmanom powiatowym a później pytania: co zrobić bo jak chcę puścić więcej na grzejniki to powrót spada do 30st?
wadus Opublikowano 12 Listopada 2016 #29 Opublikowano 12 Listopada 2016 ok czyli podkrecajac temp. kotla np. do 70 stopni podgrzeje tylko temp. zasilania grzejnikow a zawor 3D ciagle bedzie trzymal zadana temp, na podlogowke?
hajtaler428 Opublikowano 12 Listopada 2016 #30 Opublikowano 12 Listopada 2016 Tak - zawór termostatyczny jak sama nazwa wskazuje trzyma zawsze temp zadaną bez względu na temp przyłącza A i B (chyba że jest niemożliwe osiągnięcie zadanej np zadana 35 A= 30 B=32) Tak jak Ci pisałem w tamtym wątku - podnieś zadaną na kotle nie zmieniając nastaw zaworu 4d a za zaworem na grzejniki wzrośnie bez wpływu na temp podłogówki
wadus Opublikowano 12 Listopada 2016 #31 Opublikowano 12 Listopada 2016 Dziekuje za rzeczowe i konkretne odpowiedzi. Czyli w moim wypadku moge chyba podniesc kociol do 68 stopni i podniose temp. grzejnikow tak aby wyczuwalniej grzaly. A czy temp 70 czy wiecej nie wplywa jakos niekorzystniej na pompki? no nie wiem na zakretach nie zaczyna sie cos tam zapowietrzac pompka musi mocniej pracowac czy cos? Bo pompke CWU mam ustawiona na 2 m slupa wody i czy musze cos zmienic jak podnose temp. wody do prawie 70 stopni? kociol tez czasami moze przeciagnac temp o 1-2 stopnie?
hajtaler428 Opublikowano 12 Listopada 2016 #32 Opublikowano 12 Listopada 2016 Nic się z pompą nie stanie nawet przy 80. Nastaw nie zmieniasz
wadus Opublikowano 12 Listopada 2016 #33 Opublikowano 12 Listopada 2016 pompka CWU to u mnie pompka kotlowa, ale czasami jak delikatnie gdzies cos rusze (np. zaworem 4D) albo zmienie lekko predkosc pracy pompki z 2 m slupa wody na 2,3 m slupa wody zaczyna sie cos przelewac w bojlerze bulgotac powrot zaczyna latac raz to spada do temp. podlogowki raz rosnie. wszystko trwa moze z 30 min i potem sie stabilizuje. czy to efekt zapowietrzenia? i czy przyczyna moze byc tak delikatna zmiana predkosci pompki CWU ? Dlatego wczesniej pytalem o temp 70 stopni czy ona nie moze powodowac gdzies jakiegos cisnieniowego efektu gotowania sie wody czy wydzielania pecherzykow powietrza, wybaczcie mi moje bycmoxr herezje ale pytam bo nie rozumiem tego do konca.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2016 #34 Opublikowano 12 Listopada 2016 Jak podniesiesz temp na kotle to rośnie przepływ na grawitacji sumujący się z pompą kotłową co w efekcie objawia się głośną pracą przepływów, może warto na pompie zmniejszyć podnoszenie,
wadus Opublikowano 12 Listopada 2016 #35 Opublikowano 12 Listopada 2016 O kurczę nie pomyślałem, ja robiłem w druga stronę myślałem żeby zwiększyć podnoszenie aby pompka wypchala ta wode na układ grzewczy
Gość Digitrax Opublikowano 12 Listopada 2016 #36 Opublikowano 12 Listopada 2016 W 90 % przypadków wystarczy by pompa grzała układ na 1 biegu. Czasem jak są za małej średnicy rurki lub za długie pętle podłogówki trzeba zwiększyć przepływ.
Marcin91 Opublikowano 14 Listopada 2016 #37 Opublikowano 14 Listopada 2016 W cenie tego rozwiązania. Pochwal się jeszcze temperaturą na kotle... Temperatura na kotle 65 stopni. A jakie średnice przed zaworem 4d i na powrocie (podmieszaniu powrotu) masz na myśli ? Jeśli dasz 28 to nie dziwne, że nie będzie działać jak należy. Średnica zaworu 4d taka sama jak wyjścia z kotla. Powrót z zaworu 4D do kotła również taką samą średnicą i żaden klient jeszcze nie płakał, że ma letnie grzejniki. Oczywiście sterownik zaworu 4D, którym steruje kocioł. Dla jasności - proponujesz zawór 4d z pompą na powrocie czy samą pompę na powrocie (pompę kotłową) ? Jak ją sterujesz jeśli sterownik nie widzi pompy kotłowej ? Pellet i 4D no brawo, wysoka stabilna temperatura na powrocie zapewne zapewniona w 100 % :D Jeżeli się nie spotkałeś to nie neguj go bo nie rozumiesz sensu tego rozwiązania. Czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj. Niby czemu nie zapewniona ? ...Nawet jeśli bufor lub zbiornik multiwalentny :) ?
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2016 #38 Opublikowano 14 Listopada 2016 Rozmowa z Tobą jest jak z politykiem, my o wodzie Ty o miodzie. Nie ma sensu instalacji zaworu 4D jeżeli mamy pompę kotłową. Do regulacji CO wystarczy wtedy mały zawór 3D 3/4 lub 1cal (zależy od wielkości instalacji). 65 grzejesz na kotle by uzyskać 45-50 na powrocie ? Spora nadwyżka, przy zastosowaniu pompy kotłowej można zbić ją do 5 stopni różnicy. Bynajmniej ja tak mam, że grzejąc kocioł na 55 mam 50 na powrocie. Dodam, że mam 10 obiegów ogrzewania podłogowego o sumarycznej długości 800 mb rury plus 9 grzejników. Gdyby nie pompa kotłowa powrót miałbym na poziomie 30 stopni. Dawno temu miałem zawór 4D o średnicy 6/4" przy temperaturze kotła 55 stopni powrót miał około 38... Wywaliłem go i nie montuję go w instalacjach u swoich klientów.
Marcin91 Opublikowano 14 Listopada 2016 #39 Opublikowano 14 Listopada 2016 Gdzie piszę Ci o miodzie ? I na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Dla mnie oczywiste jest, że jeśli daję pompę kotłową to nie daję zaworu 4D lecz po twoich wypowiedziach nie byłem pewny czy proponowałeś samą pompę czy zawór 4d z pompą. Napisz jeszcze jakimi średnicami miałeś złapany zawór 4D. Ps. Ja nie twierdzę, że zawór 4D jest czymś bardzo dobrym, zwracam jedynie uwagę na umiejętność jego montażu bo jeśli ktoś wychodzi z kotła stałopalnego rura fi 28 i powrót z zaworu (podmieszanie) wyłapuje również fi 28 to nie ma szans aby to działało. Proszę jeszcze o informacje jak sterujesz pompą kotłową. Również już ją montowałem ale tylko chyba w kotle Defro gdyż sterownik widział i obsługiwał taką pompę.
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2016 #40 Opublikowano 14 Listopada 2016 Jeżeli dyskutujemy o 4D to nie piszemy jednocześnie o buforze bo te dwa urządzenia ze sobą nie współpracują poprawnie. Rury pomiędzy kotłem a zaworem 4D to także 6/4 ". Nie były to skręcane ze stali i kształtek lecz spawałem tigiem kolana hamburskie. Obieg kotłowy był na "plecach" kotła i lipa.
Gość miki1212 Opublikowano 14 Listopada 2016 #41 Opublikowano 14 Listopada 2016 Ps. Ja nie twierdzę, że zawór 4D jest czymś bardzo dobrym, zwracam jedynie uwagę na umiejętność jego montażu bo jeśli ktoś wychodzi z kotła stałopalnego rura fi 28 i powrót z zaworu (podmieszanie) wyłapuje również fi 28 to nie ma szans aby to działało. Zapewniam cie, że 4D na średnicy fi28 działa i to dokładnie tak samo jak na średnicy 5/4 cala przy kotle stałopalnym przy wyjściu z kotła 5/4 zredukowanym do 1 cal i powrót tak samo, wiem bo sprawdzałem to osobiście więc nie wypowiadaj się jak nie miałeś tego w ręku. Na 1 calu też działa to fajnie tyle, że idea zaworu 4D nie działa i tutaj jest problem, poza średnicami liczy się jeszcze pozycja 4D wzgledem kotła, odległość itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.