Snoopi21898 Opublikowano 20 Listopada 2016 #26 Opublikowano 20 Listopada 2016 Nadmuch oryginalny moc 15kw u ciebie musi być 20 ustawione
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #27 Opublikowano 20 Listopada 2016 ok, spróbuje tej opcji
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #28 Opublikowano 20 Listopada 2016 Jakich sterowników używacie?? Jakiego oprogramowania?? Ja zauważyłem u siebie, że wraz ze zmianą oprogramowania tryb palenia bez PID też jest poprawiany. Najpierw miałem K1 tragedia nie można było dojść do ładu składu. Potem K1P już niebo lepiej. A ostatnio zaktualizowałem do K1P v.3 i w związku z uszkodzeniem czujnika temperatury spalin miałem okazje palić bez PID. (48 godzin) Szczerze wybrałem na czuja ustawienia paliło się elegancko aż się zastanawiałem czy lepiej palić bez czy z PID. Różnice które zauważyłem 1. cieplejszy komin. 2. trochę więcej brudu się w kotle osadza. ( mam DUO) a pamiętasz jakie miałeś ustawienia? Jeśli tak to podaj praca: czas podawania czas przerwy i %nadmuchu
kucharz214 Opublikowano 20 Listopada 2016 #29 Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja bez PID mam ustawienia 1/7 czyli 5 sec podawania 35 sec przerwy.(5*7=35) nadmuch 26% lecz ja mam Stary motoreduktor ten wolniejszy. Ty masz prawdopodobnie ten nowy. Musiała byś spojrzeć w tabele. Ale wydaje mi się że to będzie ok. 5 sec na 45 u ciebie. Czyli 1/9. Nadmuch ten sam. Do tego ja mam 15kw. Ustaw sobie 5 sec podawanie na 40 sec przerwy i wentylator 26% oczywiście cały piec zamkniety. Jeśli palisz w dwu stanie klapka nadmuchu ma się zamykać jak przestaje wiać
nowicjuszka1 Opublikowano 27 Listopada 2016 #30 Opublikowano 27 Listopada 2016 Jakoś sobie radzę,ustawiam wszystko ręcznie ale to nie tak miało być. Kondultant z Defro twiedzi, że prdyczyną problemów jest wada instalacji: zamontowano mi zawór mieszający trójdrożny zamiast czterodrożnego.Firma obiecała usunąć ten błąd w nadchodzącym tygodniu. Zobaczymy czy dotrzymają słowa i jak po tej zmianie będzie pracował kocioł
Tomek503 Opublikowano 1 Grudnia 2016 #31 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Witam, Mam takie pytanie :) posiadam piec defro eko duo pz 20kW z sterownikiem k1 pz (podłogówka kaloryfery i bojler 250l) :) od niedawna zacząłem prace z pidem i mam mały problem a mianowicie mam zadana temperaturę 56 piec nagrzewa sie do tem 61-62 i potem mam straszny spadek bo do tem 49 i potem strasznie długo sie podnosi czy wy też tak macie - jakie macie ustawienia POMOŻECIE :)?
Tomek503 Opublikowano 1 Grudnia 2016 #33 Opublikowano 1 Grudnia 2016 no własnie nie mam czujnika na powrót zainstalowanego jak ustawiam to piszczy ze jest uszkodzony
nowicjuszka1 Opublikowano 7 Grudnia 2016 #34 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Cześć, dzisiaj wymieniono mi zawór trójdrożny na czterodrożny, panowie rozpalili kocioł, węgiel syberyjski, paliło się pięknie, kocioł osiągnął temp. Super. Po godzinie alarm:złe ustawienie wentylatora. I tak co 15, 20minut. Przyjechał fachowiec i popracował przy sterowniku, parę telefonów do producentów i póki co kocioł pracuje w pid bardzo ładnie. Wychodzi na to, że przyczyną były złe parametry sterownika już ubproducenta. Jutro dam znać jak kocioł pracuje.
nowicjuszka1 Opublikowano 8 Grudnia 2016 #35 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Potwornie wielkie spieki, przeszłam na ręczne
wwoytek Opublikowano 8 Grudnia 2016 #36 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jaka masz temp. powrotu? Przy zadanej 56stopni to bardzo niska... :-(
nowicjuszka1 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #37 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Mojej opowieści ciąg dalszy: piec nadal nie osiągał zadanej temp. a jeśli nawet to na dom szło jakeś trzydzieści arę stopni, temp w mieszkaniu 17 stopni, spalanie około 50 kg/dobę. Z pidem bylo jeszcze gorzej, po 2,5 godziny przesypanego żaru byłobpowyżej retorty. Strach podejść do kotła. Jakoś opanowałam sytuacje i przeszłam na ręczne, biegałam do piwnicy po kilkanaście razy na dobę a w domu zimno, pracuję zawodowo i jeszcze zbliżały się święta. Odpuściłam. Dzisiaj został uszczelniony kołnierz i chyba wreszcie temat opanowany. Dam jeszcze znać.
al1 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #38 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Też myślę o tym piecu ale po przeczytaniu takich wątków to włosy stają dęba jeszcze kilka takich wątków a zrezygnuje z Defro a poza tym tyle wątków jest o uszczelnianiu palnika a firma i instalatorzy liczą że się uda bez uszczelniania powinni chociaż w instrukcji pisać że w razie problemów uszczelnić palnik z tego co widzę niewielka robota
audilhr Opublikowano 31 Grudnia 2016 #39 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Jak juz brac kociol to z innym sterownikiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.