Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wydzielone Z Tematu "sterownik Kotla Skzp-02"

marekd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spalanie sie ustabilizowało na poziomie 29.1kg. Dużo. Modulacja płynna do 45%. Przesyawiłem kocioł na dwustan z przekroczeniem temp. 10min..

Zobaczymy czyc coś to zmieni

Opublikowano

KB co ma Ci powiedzieć uważam ze tego nie opanujesz w miare zapytaj Sambora napewno to skwituje odpowiednio , Mozą by było walczyć i tym instalatorem o zwrot gotówki bo to co zrobił przeczy fachowości .

Ja walczę dalej ale idzie dobrze mysle zobacz jak copost-1379-0-50389600-1478765926_thumb.jpgpost-1379-0-86529900-1478765983_thumb.jpg

Opublikowano

Sziomal Druga pompa przy zaw 4 d moze byc pomocna napewno poprawi prace ale na ile to nie wiem bo nie mam . Jak chcesz fachowej diagnozy zapytaj Sambora i przeczytaj jego motto , powiedz jeszcze bo nie spytałem jaki masz ten zawor 4 d -1 cal ?

Opublikowano

Pompka za zaworem 4D bedzie ci tloczyc wode do grzejnikow, Teraz robi to pompka z obiegu kotlowego.

Masz zawor 4D wiec instalator swiadomie lub nie, myslal stworzyc dwa obiegi. 

Jak  dzialal by ci uklad z druga pompka zasilajaca?  - pamietasz nasze testy 2/10 wzrosla ci temp. powrotu zmalala zasilania, Ale sam zauwazyles ze niektore grzejniki byly chlodne nawet jak za zaworem 4D szlo 44 stopni. dodatkowa pompka pchnela by ta temperature dalej i szybciej wiec dystrybucja ciepla byla by sprawniejsza a pompka kotlowa odciazona.

Opublikowano

Teraz mam tak ze zawró mam na około 4/10 i 60 na kotle na kaloryfery temp pcha około 50 a powrót 51 i kaloryfery są na 6 ciepła jest ok tylko nie zawsze wszytskie grzeją zawsze w układzie jest 1 albo 2 które nie gzeją.

Opublikowano

Teraz mam tak ze zawró mam na około 4/10 i 60 na kotle na kaloryfery temp pcha około 50 a powrót 51 i kaloryfery są na 6 ciepła jest ok tylko nie zawsze wszytskie grzeją zawsze w układzie jest 1 albo 2 które nie gzeją.

ten 1 czy 2 grzejniki moga byc nie dogrzane:

albo

- zapowietrzone

- za slabe krazenie w ukladzie i woda stoi (sprawdz jednak czy nie sa zapowietrzone)

Opublikowano

Niestety ale instalatorom to powino sie jakies licencje robic bo wszyscy teraz to wielcy znaFcy a jak widac sa ludzie na forach, ktorym wystarczy rzut oka aby wiedziec gdzie popelniono bledy.

Co sprytniejsi najpierw wrzuca na forum rysunek instalacji do oceny i wtedy maja latwiej, trudniej maja ci, ktorzy analizuja stan faktyczny. 

MarekD - z wykresow powiedzialbym, ze twoj uklad jakos w miare dziala, masz ladna modulacje plaska linie temp. na kotle i spalanie w miare nie najgorsze. 

Albo przerabiasz instalacje albo doinwestuj w docieplenie domu wtedy spalanie ci jeszcez spadnie bo straty beda mniejsze.

I tak cud jakis, ze  sterownik jest w stanie utrzymac kociolek w modulacji

Opublikowano

Sziomal, pompa za zaworem 4d i jeżeli chcesz mieć taką samą temperaturę na każdym grzejniku to musisz dać min 5/4 mieszacz jak i odcinki rur przy mieszaczu- takie rozwiązanie ogarnie jedna pompa ale jezeli nie chcesz zmieniać średnicy rur to tylko dodatkowa pompa ratuje sytuację. Mam u siebie to pierwsze rozwiązanie i jest ok.

Tak jak już wyżej napisałem, przenieś temat do innego działu tam ci chłopaki dokładnie objaśnią co i jak a nawet narysują poprawny schemat który dasz w łape majstrowi i niech działa z przeróbką.

Opublikowano

Wg mnie przyczyna jests jedna zaowr 4D przymknal szczeline, ktora idzie ciepla woda na uklad grzewczy, pompka pompuje teraz wiecej wody na powrot kotla i ta energia zabrana jest z ukladu grzewczego. 

W towim wypadku w obecnym stanie jest tylko 1 wyjscie, otwieraz zawor 4D czyli nie masz z niego pożytku ale nie oslabiasz przeplywu na grzejniki.

Jezeli chcesz wykorzystac zawor 4D  tak jak powinien dzialac, musisz dolozyc pompke CO za zaworem 4D.

Opublikowano

wadus a jak uważasz o ile mgło by mi spaść spalanie przy uzywaniu zaworu 4D obecnie mam około 20-25kg i  to chodzę i skracam grzejniki ile się da i teraz tak jak już bede przerabiać to bojler dać na osobny układ a moze połączyć za pompką ale w zaworze

Opublikowano

Maniek 76 , czekałem aż ktoś zapyta , ale kiedyś juz pisałem. Jeszcze raz odpowiem wiec tak ze człowiek uczy sie na błędach a, inst. Nie podpowiedział czy nie chciał czy zapomniał powiedzmy to mam pusty zasobnik i pompa CWU służy mi jak pompa kotlowa działa cały cza z maca 5 w . Mieliśmy w tym sezonie letnim to przerabiać ale nie miał czasu , a ja tez nie myslalem o tym bo zdążyła sie w rodzinie tragedia .....

Tak wiec ma co ma na razie ale meczy mnie to bo jak bym miał ja przy kotle to napewno powrot byłby ciut jeszcze cieplejszy , i tak sie zastanawiam czy jak bedzie sie mieszkać czy nie puścić tej pompy CWU cały czas by nie było dużych szarpnięć mocy kotła, zobaczymy jak to bedzie .Zasobnik jest pokaźny 300 l ma dwie wezownice cięte w szereg . Miało to byc pod solary jedna a druga do kotła .Zrezygnowalem z tego przeciewziecie i powoli mysle o foto . Jak myslisz jak to u mnie teraz wyglada - kociol .

Jak co pytaj,

Według mnie ładnie ci moduluje kocioł i ja bym nic nie zmieniał z sterowniku. U mnie bardzo podobnie to wygląda i na palniku też jest ok więc nic juz nie kombinuje. Spalanie dobowe mam 13,5kg ale co zauważyłem że zawyża mi sterownik. Wsypałem pełny kosz czyli 140kg. Na chwilę obecną mam połowę zasypu a sterownik wyświetla że spalone zostało 100kg. Także myślę że to spalanie dobowe jest w rzeczywistości trochę niższe. 

Opublikowano

Poszukaj instalatora ktory wie jak dziala zawor 4D,  wytlumacz w czym problem jak bedzie sie orientowal to Ci doradzi i zrobi dobrze.

Srednicy rur nie musisz chyba zmieniac bo masz pompke kotlowa, bardziej potrzebujesz pompki zasilajacej uklad. i to wydaje mi sie najprostrze rozwiazanie.

Co do bojera to niech sie wypowie ktos madrzejszy ode mnie. ( ja mysle ze dalbym go w obieg kotlowy czyli przed zaworem 4D) tylko ze wtedy wode w Bojlerze ciagle mialaby tyle co na kotle, wiec przydalby sie mieszacz na wyjsciu bojlera. Ale powtorze niech ktos madrzejszy doradzi.

Ile spadnie spalanie? trudno mi powiedziec, napewno poprawa instalacji zredukuje straty ale jak sie przelozy to na spalanie? nie wiadomo. Podstawa to zawsze dobrze docieplony dom. jezeli tu straty sa spore to i poprawa instlacji wiele nie przyniesie.

Na koniec zasilales grzejniki 50+ temp. na kotle miales 60 a wracalo ci 40-45 stopni dt 20 stopni sporo do grzania przy dzialajacym zaworze 4D dt spadni ci do 5-10 stopni a w cieple dni moze nawet ponizej 5 wiec sam musisz ocenic czy warto.

Opublikowano

KB co ma Ci powiedzieć uważam ze tego nie opanujesz w miare zapytaj Sambora napewno to skwituje odpowiednio , Mozą by było walczyć i tym instalatorem o zwrot gotówki bo to co zrobił przeczy fachowości .

Ja walczę dalej ale idzie dobrze mysle zobacz jak copost-1379-0-50389600-1478765926_thumb.jpgpost-1379-0-86529900-1478765983_thumb.jpg

Opublikowano

Siomal wreszcie zrozumiales wiem ze sa to koszta ale co co zrobisz

Opublikowano

spokojnie liczyłem się z tym ze możne coś być nie tak z tą instalacją bo nie pasowała mi już dawno, dobrze ze wyszło teraz a nie jak będzie -15 st.C lecę zaraz po pompkę i sam ją dołożę po wszystkim dam znać czy się udało. Na razie wszystkim dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim na tym forum.

Od jakiegoś czasu obserwuje ten wątek , ale dopiero dzisiaj administrator usuną problem z mżliwością pisania postów.

Mam pytanie do szanownych kolegów. Mam instalacje z wymiennikiem ciepła. Obw1 piec-wymiennik-bojler / dwie pompy / obw2 zamknięty na grzejniki i trzy podłogówki ale niestety zrobione z na powrotach grzejników. Instalacja z przed 13 lat ,ale w miedzi z rozdzielaczami.

Niby wszystko ok tylko że dom 130 m2 styropian 10 cm a spalanie węgla dzisiaj doszło już do 21 kg. Ster oczywiście skzp.

Temp zadana 49 ,pompa bojlera włączona na stałe dt powrotu 2-4st.

Opublikowano

Przepraszam z tego wszystkiego nie napisałem .... chodzi mi o zużycie węgla, czy bez zaworu 4d jest możliwość uzyskania takiego spalania jak u niektórych z kolegów ? 10-13 kg przy tych 7-9 na zewnątrz ?

Opublikowano

dT jezeli rozumiem masz 2-4 stopnie?

Jezeli tak to juz masz dosyc dobrze ustawiony uklad.

Masz podobny metraz do mojeg (ale ja grzeje 100 % podlogowka) nie mam grzejnikow nie liczac tych w lazienkach niestty one maja 28 stopni wiec nawet nie czuc ze grzeja.

wrzuc wykresy to bedziemy widziec jak ci sterownik moduluje.

Co do zmniejszenia zuzycia wegla, najpierw pytania:

-jakie masz okna w domu? 

-jak docieplony strop?

-jaka temp. masz w kotlowni?

-jak ci sie pali eko? 

Najpierw wykresy ze sterownika a potem pomyslimy czy jeszcze cos mozna poprawic na samym sterowniku

Opublikowano

Z jedną pompką czy dwoma to kwestia również finansowa,ale jedno jest pewne:pompka obiegu c.o. musi być za zaworem mieszającym,jak jest przed nim obieg nie będzie działał prawidłowo.U mnie pracują dwie,z tym że kotłowa /krótkiego obiegu/ obsługuje również cwu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.