sziomal Opublikowano 9 Listopada 2016 #126 Opublikowano 9 Listopada 2016 I teraz na noc chciałbym żeby kaloryfery były cieplejsze niż są bo jakoś spać musimy co zrobic
wadus Opublikowano 9 Listopada 2016 #127 Opublikowano 9 Listopada 2016 Ciekawe puszczasz 44 stopnie na kaloryfery a to jest jeszcze za malo aby bylo cieplo w domu? na razie mozesz zawsze wrocic do ustawien z paczatku. juz wiemy ze zawor 4D reaguje i potrafi zwiekszyc temp powrotu. Jak mozesz pokaz wykresy z ostatnich 2 i 6 godzin.
Amanda Opublikowano 9 Listopada 2016 #128 Opublikowano 9 Listopada 2016 Ciekawe puszczasz 44 stopnie na kaloryfery a to jest jeszcze za malo aby bylo cieplo w domu? Może nie wszystkie kaloryfery grzeją (mają taką samą temperaturę) jednakowo, może te "dalsze" są chłodniejsze (słabszy przepływ) i dlatego jest chłodnawo?
wadus Opublikowano 9 Listopada 2016 #129 Opublikowano 9 Listopada 2016 dlatego pytalem ile pompek CO ma sziomal w ukladzie. juz nie pamietam czy rysowal uklad CO ale to tez by sie przydalo. Krazenie napewno jakies ma bo inaczej sterownik nie modulowalby mu tak w miare ladnie. Zastanawia mnie jak powrot z Bojera jest wpiety? czy on czasami nie jest za zaworem 4D a bezposrednio do kolta?
sziomal Opublikowano 9 Listopada 2016 #130 Opublikowano 9 Listopada 2016 Częśćkaloryferów była zimna a część letnia wykresy z 6 i 12 godz na chwilę obecną odkrecilem trochę zawór i już jest lepiej
sziomal Opublikowano 9 Listopada 2016 #131 Opublikowano 9 Listopada 2016 Mam jedną pompkę powrót z bojlera jest w zawór 4d wpięty schemat rysowała na samym.poczatku
Amanda Opublikowano 9 Listopada 2016 #132 Opublikowano 9 Listopada 2016 Pokazywałeś i opisywałeś na zdjęciu w poście ale nie kumam tego. Opisz jeszcze raz wg wyprowadzeń zaworu ew potwierdź - z lewej dojście z pieca, z góry wyjście ciepłej wody na instalację, z prawej przyjście/powrót z instalacji, na dole powrót do pieca? Gdzie jest pompka?
sziomal Opublikowano 9 Listopada 2016 #133 Opublikowano 9 Listopada 2016 Dokładnie pompka jest na tym złączu na dole i.od razu do.pieca na powrót do kotla
wadus Opublikowano 9 Listopada 2016 #134 Opublikowano 9 Listopada 2016 Pokusilem sie o uproszczony schemat twojej instalacji masz 3 obiegi 1 Obieg kotlowy 2 obieg CWU (wlasnie dojzalem ze powrot masz wpiety przed zaworem 4D) 3 obieg grzewczy I to wszytko pcha ci jedna pompka na powrocie za zaworem 4D Wg mnie zawor 4D nie spelni swej funkcji wlasnie dlatego bo masz sporo grzejnikow do przepchania wody jezeli zaczniemy ograniczac zworem temp. zasilania tym samym ograniczymy cisniene jakie wygeneruje pompka na powrocie i wiekszosc jej mocy pojdzie w przepchanie wody na obiegu kotlowym druga sprawa masz bojler wpiety za zaworem 4D znowu problem jezeli on ma jeszcze pompke to moze jakos tam ta wode przepcha ale na razie nic o tym nie wiemy. na koniec caly uklad grzewczy krazy dzieki pompce z powrotu i dlatego miales otwarty zawor 4D na maxa aby cala jej moc szla na grzejniki. Wydaje mi sie ze brakuje ci osobnej pompki na uklad grzewczy wtedy mialbys dogrzane wszystkie grzejniki nawet jakabys zawor 4D przymknal do 2/10 te 40 stopni pchnalbys bez problemu i obieg grzewczy krazyl by swoja predkoscia uzupelniany tylko czesciowo wada z obiegu kotlowego ktory bylby znowu napedzany ta pompka ktora masz na powrocie. Zawor 4D tak naprawde robi tu za dekoracje i to wylacznie jezeli jest rozkrecony na max. jak zaczniemy nim regulowac obnizymy zuzycie ekogroszku bedziemy grzac sam kociol bo wiekszosc pary z pompki CO pojdzie na obieg kotlowy
Amanda Opublikowano 9 Listopada 2016 #135 Opublikowano 9 Listopada 2016 Czyli pompkę masz PRZED zaworem 4D (patrząc od strony kotła), przymkniesz zawór to na instalację idzie mniej a "wokół " pieca ***.Jeżeli tak jest to... padały tu różne określenia na podobnie egzotyczne rozwiązania :D
Amanda Opublikowano 9 Listopada 2016 #136 Opublikowano 9 Listopada 2016 Nie widzę dla Ciebie ratunku (bez fizycznej ingerencji/przeróbki instalacji) ale może inni są innego zdania
marekd Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #137 Opublikowano 9 Listopada 2016 Witam. Po wczorajszych eksperymentach jak zobaczyłem dzisiaj o 16,30 około to myslalem ze padnę dobowe spalanie 25 kg. No walka dalej , wiec tak powoli sie zmniejszało Sporo tego ale mysle ze opanowane jutro sie okaze. W domu 21 ST .
sziomal Opublikowano 9 Listopada 2016 #138 Opublikowano 9 Listopada 2016 Co trzeba było by przerobić wymienić idzie zaraz zima i dopiero będzie się dzialo
marekd Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #139 Opublikowano 9 Listopada 2016 Teraz zawór nastawilem tak że 50 idzie na grzejniki 52 to powrót a temperatura na piecu 65 i niby jest dobra temp. Na grzejnikach ale jeden mi teraz wogule nie grzeje Czemu grzejnik ne grzeje moze zapowietrzony, odpowietrzyć tyle
Amanda Opublikowano 9 Listopada 2016 #140 Opublikowano 9 Listopada 2016 grzejnik nie grzeje bo pompka jest przed 4D i jak kolega przymknie go to za zaworem jest zbyt słaby obieg w instalacji grzejnikowej
sziomal Opublikowano 9 Listopada 2016 #142 Opublikowano 9 Listopada 2016 Jutro narysuję dokładny schemat a jaka ewentualną przeróbka by wchodziła w gre
maniek76 Opublikowano 9 Listopada 2016 #143 Opublikowano 9 Listopada 2016 Albo większa średnica rur min 5/4 przy mieszaczu i tym samym sam mieszacz albo dodatkowa pompa. Bez większych przeróbek sie nie obędzie. Proponuje abyś założył osobny temat w odpowiednim dziale, tam szybciej i bardziej rzeczowo zostaniesz pokierowany
sziomal Opublikowano 10 Listopada 2016 #145 Opublikowano 10 Listopada 2016 Pokusilem sie o uproszczony schemat twojej instalacji masz 3 obiegi 1 Obieg kotlowy 2 obieg CWU (wlasnie dojzalem ze powrot masz wpiety przed zaworem 4D) 3 obieg grzewczy I to wszytko pcha ci jedna pompka na powrocie za zaworem 4D Wg mnie zawor 4D nie spelni swej funkcji wlasnie dlatego bo masz sporo grzejnikow do przepchania wody jezeli zaczniemy ograniczac zworem temp. zasilania tym samym ograniczymy cisniene jakie wygeneruje pompka na powrocie i wiekszosc jej mocy pojdzie w przepchanie wody na obiegu kotlowym druga sprawa masz bojler wpiety za zaworem 4D znowu problem jezeli on ma jeszcze pompke to moze jakos tam ta wode przepcha ale na razie nic o tym nie wiemy. na koniec caly uklad grzewczy krazy dzieki pompce z powrotu i dlatego miales otwarty zawor 4D na maxa aby cala jej moc szla na grzejniki. Wydaje mi sie ze brakuje ci osobnej pompki na uklad grzewczy wtedy mialbys dogrzane wszystkie grzejniki nawet jakabys zawor 4D przymknal do 2/10 te 40 stopni pchnalbys bez problemu i obieg grzewczy krazyl by swoja predkoscia uzupelniany tylko czesciowo wada z obiegu kotlowego ktory bylby znowu napedzany ta pompka ktora masz na powrocie. Zawor 4D tak naprawde robi tu za dekoracje i to wylacznie jezeli jest rozkrecony na max. jak zaczniemy nim regulowac obnizymy zuzycie ekogroszku bedziemy grzac sam kociol bo wiekszosc pary z pompki CO pojdzie na obieg kotlowy Czyli co teraz zrobić nastawić zawór na 2/10 i przymykać powroty kaloryferów tak długo aż wszyskie kaloryfery zaczną grzać??
marekd Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #146 Opublikowano 10 Listopada 2016 Witam. Po 12 godz teście spalanie około z obliczeń 8.02 kg cza dac jeszcze czas
maniek76 Opublikowano 10 Listopada 2016 #147 Opublikowano 10 Listopada 2016 Popraw tą instalację a potem tu wróć i będziemy myśleć jak optymalnie ustawić ster bo teraz zaśmiecasz wątek który jest jest o SKZP a nie o regulacji grzejników którą tak naprawdę i tak nic nie zdziałasz <_<
maniek76 Opublikowano 10 Listopada 2016 #148 Opublikowano 10 Listopada 2016 Marek, czemu tak grzejesz cwu skoro jeszcze w tym domu nie mieszkasz?
konopka Opublikowano 10 Listopada 2016 #149 Opublikowano 10 Listopada 2016 Jutro narysuję dokładny schemat a jaka ewentualną przeróbka by wchodziła w gre Przede wszystkim pompka obiegu c.o. powinna być za zaworem 4d,teraz masz ją na krótkim obiegu/kotłowym/.Ewentualnie tą zostaw na miejscu a drugą za zaworem,będziesz miał lepszą ochronę powrotu
marekd Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #150 Opublikowano 10 Listopada 2016 Maniek 76 , czekałem aż ktoś zapyta , ale kiedyś juz pisałem. Jeszcze raz odpowiem wiec tak ze człowiek uczy sie na błędach a, inst. Nie podpowiedział czy nie chciał czy zapomniał powiedzmy to mam pusty zasobnik i pompa CWU służy mi jak pompa kotlowa działa cały cza z maca 5 w . Mieliśmy w tym sezonie letnim to przerabiać ale nie miał czasu , a ja tez nie myslalem o tym bo zdążyła sie w rodzinie tragedia ..... Tak wiec ma co ma na razie ale meczy mnie to bo jak bym miał ja przy kotle to napewno powrot byłby ciut jeszcze cieplejszy , i tak sie zastanawiam czy jak bedzie sie mieszkać czy nie puścić tej pompy CWU cały czas by nie było dużych szarpnięć mocy kotła, zobaczymy jak to bedzie .Zasobnik jest pokaźny 300 l ma dwie wezownice cięte w szereg . Miało to byc pod solary jedna a druga do kotła .Zrezygnowalem z tego przeciewziecie i powoli mysle o foto . Jak myslisz jak to u mnie teraz wyglada - kociol . Jak co pytaj,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.