Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wydzielone Z Tematu "sterownik Kotla Skzp-02"

marekd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę, że nie tylko ja mam temp. spalin w granicach 60-70C

70C

A co do wątku o SKZP-02

Porządek może mieć każdy ale tylko GENIUSZ panuje nad chaosem.

Do dzieła moderatorzy :D

No ale pamietajcie, ze nasze boje z instalacja maja na celu przygotowanie wszystkiego do tego aby sterownik SKZP-02 zaczal wlasciwie pracowac.

Wiele przypadkow poruszanych w tym watku dotyczy sie sterownika. Oczekujac porady jak ustawic kalorycznosc, modulacje, napowietrzanie itp. itd. gdzie wykresy od razu pokazuja ze jest cos nie tak z instalacja i to jest zawsze dla wielu przypadkow pierwsza faza zabawy ze sterownikiem. Tak naprawde sterownik wiele tutaj nie pomoze tylko trzeba odpowiednio ustawic uklad, na co niestety trzeba sporo czasu i wiele watkow przeleci zanim dojdziemy do wnioskow.  Najlepiej bylopby pokazywac na bierzaco wykresy i odczyty temp. z ekranu sterownika ale do tego przydalby sie modul internetowy i jakis serwer gdzie mozna sie zalogowac i podgladac dany sterownik + prywatny chat i mamy full service :D

Moze faktycznie najlepiej stworzyc watek

"Analiza/konfigurajca instlacji przy uzyciu sterownika SKZP-02"

Wtedy moznaby tam wrzuci te wszytkie wpisy dotyczace samej instalacji 

Opublikowano

Ja dopero niedawno dowiedzialem sie jak skalibrowac paramter wydajnosci podajnika :(

metoda przesypania wlaczas podawanie przy nie rozpalonym piecu. czekasz az bedzie pelna retorta eko wyrownujesz i wlaczasz podajnik zaczynajac mierzyc czas po 10 min wylaczasz i zgarniasz reka na plasko z retorty to co spadlo wazysz i wiesz ile eko przez 10 min podajnik podal prosta kalkulacjia i  wiesz ile na godzine jest w stanie przepchac.

Ja mam 14,5 kg/godz ale nie testowalem czy to prawdziwy wynik.

Teraz widze ze worke 25-30 kg wystarcza mi na 3 dni wiec to raczej mi sie pokrywa z tym co pokazuje sterownik ale nie mam 100 % pewnosci

Opublikowano

Widzę, że nie tylko ja mam temp. spalin w granicach 60

Wyjąłem czujnik z tego kielicha w czopuchu i o 20 stopni podskoczyła. Nie jest wysoka ale nic złego sie nie dzieje więc nie panikuje 

Opublikowano

hmm ... nie do konca mi to sie zgadza.

...

...

Mi chodzilo o czujnik powrotu nie mieszacza.

...

Zacytowałem fragment odnoszący się do czujnika powrotu, a jak to dokładnie działa to rzeczywiście tylko autor nam pewnie o(d)powie :)

Opublikowano

OK mamy punkt wyjscia,

1 pytanie) na ktore musimy odpowiedziec, jak u ciebie jest podlaczony bojler? czy pracuje stale czy wlacza sie tylko jak spadnie temp. ponizej zadanej.

2 pytanie) dlaczego za zaworem 4D masz tylko 53 (czy to wina  bojlera czy jednak zawor 4D troche jednak przpuszcza cieplej wodyz powrotu z grzejnikow. (przypuszczam ze to raczej to drugie)

Teraz co robic sprawdz mniejwiecej jaki masz skok na zaworze 4d. Przekrec od skrajnej pozycji do drugiej. potem ustaw przeciwna strone od tej jaka miales na max i cofnij pokretlo o jakies 3 kreski. no tak abys dal z 30% zapasu.

I czekamy kolejne 30-50 min

Opublikowano

Zacytowałem fragment odnoszący się do czujnika powrotu, a jak to dokładnie działa to rzeczywiście tylko autor nam pewnie o(d)powie :)

Spokojnie czujnik jest zamontowany na powrocie a mieszacz wylaczony
Opublikowano

zwor 4d pisales masz maksymalnie otwarty ja sugeruje zrobic tak:

Teraz przekrec zawor 4d w przeciwna strone na maxa ale potem cofnij troche o 3 kreski tak ze nie zamkniesz go calkowicie ale zostawisz otwartym tak w kilkudziesieciu procentach ( ciezko mi powiedziec w ilu bo nie masz skali)

Efektem tego bedzie ze zwezysz przepustnice na zasilanie ukladu woda kotlowa czesciowo ciagle bedzie szla na uklad ale wiekszosc bedzie wracac do kolta.

Problemem tuta jmoze byc to ze masz bojler za zaworem. jezeli zdlawimy zasilanie ukladu do np. 30-40 stopni to moze byc ciagle za malo aby wygrzac CWU.

Ale bedziemy sie martwic tym pozniej chce sprawdzic czy zmiana zaworu 4D przyniesie oczekiwane podniesienie temp. powrotu

post-62909-0-84755300-1478703564_thumb.jpg

Opublikowano

Patrząc na wykresy to trochę lepiej to wygląda niż wcześniej, ale to jeszcze nie jest to.

Jeżeli chodzi o wyprostowanie niebieskiej linii to z doświadczenia proponuje pobawić się nadmuchem.

Opublikowano

48 na uklad to ciągle duzo spróbuj mocniej przymknąć zawór ma byc tak aby na wyjście szlo mniej jak 48 ale powrot powinien wzrosnąć powyżej 50

Opublikowano

Na razie,staramy sie opanować zawór 4D jak uda sie np osiągnąć zasilanie 40 stopni a powrót 56 jestesmy w domu. Modulacja zejdzie na niższe zakresy spalanie,tym samym tez spadnie

Opublikowano

Oczywiście możesz poskrecac ale do póki ustawiamy temp. Wyjścia zaworu 4d to nie wiemy jaka temp bedziemy puszczać na grzejniki ale. Mysle ze to nie wpłynie aż tak mocno,na pomiary. Moze,najwyżej byc troche chlodniej w donu

Opublikowano

Uuu... To naprawde czuly mozesz spróbować jeszcze odrobine skręcić tylko ze wedy możesz miec za malo temp. Aby dogrzac bojler,z,CWU.

Ale możemy spróbować. Jezeli jeszcze skrecisz kaloryfery to odbior ciepla,moze byc mniejszy i powrót bedzie cieplejszy. Ciekawy jestem wykresu z 6/12 godzin ale musimy uzbroić sie w cierpliwość. Ale taki powrot to juz sukces

Troche ci kociolek przeciagnal,temp. 62,7 wiec trzeba jeszcze troche poczekac.

Ile pompek masz w układzie?

Opublikowano

Czyli teraz już nic nie ruszać i czekamy do rana jak będzie wyglądał wykres? A jak będziemy teraz zwiększać temp na kaloryfery odrobinę mogły by być cieplejsze

Opublikowano

Kaloryfery ustaw tak abyś miał komfort w domu. Trzeba poczekać jak zawór 4d bedzie mieszał wode,na powrocie jak bedzie za chłodna trzeba będzie,znowu spróbować odrobine skrecic

Niestety aby miec pewność ustawien to trzeba czekać aż wszystko,sie ustabilizuje 2-4 godziny minimum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.