maros335 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam! Mam duży problem z właściwym ustawieniem pieca Kołton Duox 25 kW. Próbuję wszystkich możliwych ustawień, jednak za każdym razem po 24 godzinach wyciągam z pieca wiaderko spieków. Co źle robię lub co jest przyczyną takiej ilości popiołu w postaci spieków ekogroszku?
wadus Opublikowano 6 Listopada 2016 #2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Jezeli palisz eko z wesolej, to za duzo powietrza dodawane jest przy spalaniu
szakal31 Opublikowano 7 Listopada 2016 #3 Opublikowano 7 Listopada 2016 czasem lekko poprawia sytuację częste wzruszanie paleniska - podawaj 2 razy częściej dawkę węgla ale dwukrotnie mniejszą - wyjdzie na to samo a ratuje z opresji związanej ze spiekami
jojoro Opublikowano 7 Listopada 2016 #4 Opublikowano 7 Listopada 2016 Spieki robią się często gdy dmuchawa się wyłącza a potem dmucha na maksa. Jeśli masz sterownik dwustanowy to często trudno ustawić tak żeby nie spiekało. Z PID jest łatwiej bo dmuchawa robi tylko delikatny wiaterek, podawanie możesz zrobić na 3-5s i węgiel tak się nie zlewa w szlakę.
wadus Opublikowano 7 Listopada 2016 #5 Opublikowano 7 Listopada 2016 W moim sterowniku jezeli ktos sie uprze na prace dwustanowa, mozna ustawic jak ma podawac wegiel w podtrzymaniu i tu radze, podawac bardzo krotkimi interwalami ale czesciej z delikatnym przedmuchaniem od czasu do czasu. Dzieki temu palenisko nie wystyga tak mocno a pozniej przy wlaczeniu pieca nie ruszt jest jakby zawsze troche lepiej przygotowany do wejscia na pelna moc
szakal31 Opublikowano 7 Listopada 2016 #6 Opublikowano 7 Listopada 2016 jak się sprawę wyczuje to nawet można lekko ustawić kociołek poniżej mocy niezbędnej i małym nadmuchem i malutkimi cyklami - wówczas wyciągamy max z kłopotliwego opału ale troche czasu w kotłowni trzeba spędzić no i dmuchawa huczy dookoła zegara :p
Colinn211 Opublikowano 10 Listopada 2016 #7 Opublikowano 10 Listopada 2016 Ja próbowałem już palić z nadmuchem 90% ale to również nic nie dało. Teraz mam zamiar ustawić długa przerwę podawania (9s podawania i 130 s przerwy) może to wkoncu sprawi, że nie będzie tych cholernych spiekow. Zastanawiam się jeszcze czy to może wina retorty której nie uszczelnialem ponieważ jest fabrycznie zabezpieczona sznurem. Myślicie, że i tak powinienem użyć silikonu?
DJBART Opublikowano 10 Listopada 2016 #8 Opublikowano 10 Listopada 2016 Myślicie, że i tak powinienem użyć silikonu? Uszczelnić nigdy nie zaszkodzi. Po silikonie efekty masz natychmiastowe. Palnik działa jak ziejący Smok Wawelski ;) U mnie żeby pozbyć się spieków (jak paliłem bez PID'a) to musiałem zmniejszać szybkość wentylatora i jak w skali od 1 do 100 ustawiłem 25 to było bdb. Natomiast jak palę z PIDem to współczynnik wentylatora dałem na -4 lub -5 (opał tani i lipny) wypala się prawie na mąkę + minimalne mini spieki. Druga sprawa to podtrzymanie. Też zauważyłem, że wtedy miałem sporo spieków ale na to pomogły częstsze podawania paliwa ale w małych ilościach oraz przedmuch raz na jakiś czas. W nadzorze (PID) mam ustawiony: Podawanie: 1s Czas przerwy: 3 min Przedmuch: co 7 min Czas przedmuch: 10 sek Siła wentylatora: 20 Palenisko nie jest zapadnięte i lepiej przygotowane to przyszłej pracy. Nie traci czasu na usypanie górki i piec tak nisko nie spada z temp. zadaną po przejściu w tryb praca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.