Lechu200000 Opublikowano 4 Listopada 2016 #1 Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam. Problem mam następujący. Dom z poddaszem na parterze 6 grzejnikow na piętrze 7. Parter grzalki i na gorze jak chodziły odpowiednio 5 na parterze i 3 na gorze. na weekendowa nieobecność zmniejszyła pompę co na 1 bieg. PO powrocie okazało się ze nie grzeje grzejnik w łazience. ZDJĄŁEM go przedmuchalem i założyłem ponownie odpowietrzajac wszystkie . nic dalej nie grzeje. Założyłem wszystkie grzejniki odpowietrzylem i zadzialało hura na chwile po kilkunastu minutach na dole zimne góra gorąca. SKRYZOWALEM górę na 3 wszystkie nie pomogło. zakręcie zasilanie i powrót na gorze na wszystkich i po chwili dół grzeje . dlaczego tak się dzieje pięć na groszek 68 stopni. NA zawor ze 3d 38 st góra kaloryferów na dole gorąca ale tylko górą od połowy zimne . Pompa na 3 biegu. DZIĘKI za ewentualne podpowiedzi.
marekd Opublikowano 4 Listopada 2016 #2 Opublikowano 4 Listopada 2016 Hm układ masz otwarty czy zamknięty , schemat by sie przydał , moze jest jeszcze zapowietrzony lub mało wody w układzie
Gość miki1212 Opublikowano 4 Listopada 2016 #3 Opublikowano 4 Listopada 2016 Jeszcze zależy jak ten 3D jest zamontowany jako mieszacz czy rozdzielacz bo jak to drugie to może być przyczyna
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 5 Listopada 2016 Układ jest otwarty. dziś zrobię schemat i załącze do posta. Dzięki za zainteresowanie. swoją drogą ustawiłem na piecu w nocy 71 st a na 3d ( chyba to jest 3d a nie 4 z boku ma naklejkę i jest napisane 3 points ) dałem 55 stopni. Tera na dole i jednym pokoju na polpietrze są gorące grzejniki. resztę czyli wszystkie na podasz pozakrecalem na zasilaniu i powrocie. rano jak wstałem dół i polpietro ładnie grało. Odkręcić po jednym grzejniku na podasz i zobaczę kiedy dół przestanie być ciepły.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2016 #5 Opublikowano 5 Listopada 2016 3points to sygnał sterowania 3punktowy(naklejka na siłowniku) nic nie mówi o rodzaju zaworu.Sam zawór(na niego montuje się siłownik) łatwo poznać jak sama nazwa wskazuje zawór 3D ma trzy odnogi a 4D cztery
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 5 Listopada 2016 Dzięki w takim razie jest 4d. SCHEMAT wygląda nastepujaco: Wyjście zasilania z pieca do góry od tego w kolejności od dolu: z lewej strony rurka PCV do naczynia wyrownawnczego na poddaszu następnie z lewej od zasilania wychodzi rurka na cwu na której jest pompa do cwu. potem rurka zasilania wchodzi do zaworu 4d z jego lewej strony z zaworu 4d do góry wychodzi rura na co na której jest pompa co a następnie odpowietrznik. OD dolu do zaworu 4d wchodzi powrót do pieca a z prawej strony zaworu 4d wchodzi powrót z grzejnikow. Mam zrobione zdjęcia które chciałem załączyć ale nie wiem jak. DODATKOWO jak wyłączyłem wszystkie grzejniki na podasz to świetnie grzeje na parterze i polpietrze. po czym odkręcić em jeden mały grzejnik na poddaszu i reszta grzałatwić ok. ODKRĘCIĆ EM kolejny na poddaszu z tym ze duży i po godzinie czuć ze te na dole słabiej grzeją tzn. góra gorąca ale zimne są w dolnej części juz od połowy. WCZEŚNIEJ jak grał ylko dół to były ciepłe prawie całe. JESTEM przekonany że jak odkrece kolejny na gorze to te na dole coraz bardziej przestaną grzać. A do tego mam jeszcze 5 obiegow podlogowki do grzania ale na razie są nie napelnianie. BOJE się pomyśleć co się wtedy będzie działo i jakich wariacji dostaną grzejniki. POMPA chodzi na 3 biegu grzejniki wszyski mają nastawy na 6.
sono2020 Opublikowano 5 Listopada 2016 #7 Opublikowano 5 Listopada 2016 Miałeś dać schemat narysowany lub zdjęcie a nie opisywać tylko. Chcesz żeby Ci pomóc to i ty nam pomóż jakimiś zdjęciami.
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 5 Listopada 2016 Próbowałem wrzucić zdjęcie i nie poszło zaraz ponowie
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 5 Listopada 2016 Dodatkowo informacje ze sterownika
leszkowaty Opublikowano 5 Listopada 2016 #10 Opublikowano 5 Listopada 2016 regulacja hydrauliczna była wykonana? bo w innym wypadku woda będzie sobie płynęła tam gdzie jej się chce (czytaj gdzie ma lżej czyli mniejszy opór)
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #11 Opublikowano 5 Listopada 2016 Wybacz proszę ale co oznacza regulacja hydrauliczna? Jestem totalnym laikiem w temacie. WSZYSTKIE grzejniki są otwarte na 6 czyli na max, na dole grzejnikow zasilanie i powrót tez są na max otwarte. czy trzeba się bawić z przykrecaniem zasilania na grzejnikach?
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #12 Opublikowano 5 Listopada 2016 Gdy wszytko grzejniki były otwarte na maca tj na parterzecz i podasz to grzałatwić tylko górą a dół zimny. CZYLI najbardziej oddalony od kotla grzejnik był gorący a naj bliższy od kotla chłodny . wydawać by się mogło ze powinno być odwrotnie ewentualnie? NO ale to mi się wydaje a nie mam o tym zielonego pojęcia.
sono2020 Opublikowano 5 Listopada 2016 #13 Opublikowano 5 Listopada 2016 Niestety widać że masz rozregulowaną instalację na początek przykręć wszystkie grzejniki na zaworach dolnych na max (zakręć) i zacznij wszystkie po tyle samo obrotów odkręcać np zakręć na max i najpierw wszystkie popuść o jeden obrót i po obserwuj tak z godzinę co się dzieje jak słabo to rozkręć wszystkie znów ale o pół obrotu i znów obserwuj następnie dalej rozkręcaj już po 1/4 obrotu i obserwuj aż dojdziesz do zadawalających efektów że już wszystkie będą grzały prawie równo to następnie możesz jeszcze po 1/4 lub mniej obrotów pokręcić tymi które jeszcze nie są do końca wyrównane z innymi. Tak w najprostszy sposób wyregulujesz wszystkie grzejniki. A regulacja hydrauliczna to regulacja przepływów czyli trzeba dobrać tak ilość wody wpływającej na dany kaloryfer żeby wszystkie równo pracowały i dostawały wody tyle ile im potrzeba.
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #14 Opublikowano 5 Listopada 2016 Dodatkowo informacje ze sterownika
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #15 Opublikowano 5 Listopada 2016 Niestety widać że masz rozregulowaną instalację na początek przykręć wszystkie grzejniki na zaworach dolnych na max (zakręć) i zacznij wszystkie po tyle samo obrotów odkręcać np zakręć na max i najpierw wszystkie popuść o jeden obrót i po obserwuj tak z godzinę co się dzieje jak słabo to rozkręć wszystkie znów ale o pół obrotu i znów obserwuj następnie dalej rozkręcaj już po 1/4 obrotu i obserwuj aż dojdziesz do zadawalających efektów że już wszystkie będą grzały prawie równo to następnie możesz jeszcze po 1/4 lub mniej obrotów pokręcić tymi które jeszcze nie są do końca wyrównane z innymi. Tak w najprostszy sposób wyregulujesz wszystkie grzejniki. A regulacja hydrauliczna to regulacja przepływów czyli trzeba dobrać tak ilość wody wpływającej na dany kaloryfer żeby wszystkie równo pracowały i dostawały wody tyle ile im potrzeba.
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #16 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zasilanie i powrót na grzejnika mam regulowane zaworami kulowy. Odkrece się je i zakręcie za pomocą śrubokręta. Otwarte na max zasilanie jest wtedy gdy śruba jest w pozycji pionowej. gdy wykonam 90 stopni obrotu w prawo czy w lewo to zamykam na max. Czyli w moim przypadku zakres regulacji mam w granicach 90 stopni skrętu śruby na zasilaniu? NA zdjęciach kaloryfer ze śruba w pionie na max zasilanie otwarte - gorący , ten ze śruba w poziomie max zamknięty _ zimny.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2016 #17 Opublikowano 5 Listopada 2016 Masz grzejniki dolnozasilane.Przy tego typu grzejnikach powinna być wkładka zaworowa u góry grzejnika (na której można dokonać regulacji wstępnej przepływu) a na nią przychodzi głowica termostatyczna.A ta instalacja w ogóle działała poprawnie i nagle coś się pochrzaniło?Zdjęcia ciemne i nieczytalne.Ze zdjęć nie da się wywnioskować która rura od czego idzie.Najlepszy byłby schemat
leszkowaty Opublikowano 5 Listopada 2016 #18 Opublikowano 5 Listopada 2016 Wybacz proszę ale co oznacza regulacja hydrauliczna? Jestem totalnym laikiem w temacie. WSZYSTKIE grzejniki są otwarte na 6 czyli na max, na dole grzejnikow zasilanie i powrót tez są na max otwarte. czy trzeba się bawić z przykrecaniem zasilania na grzejnikach? regulacja to jest spowodowanie żeby przez wszystkie grzejniki woda miała tak samo ciężko bądź łatwo przepłynąć :) regulacji dokonuje się na wkładkach zaworów termostatycznych tzw nastawa wstępna (jeśli wkładki maja taka opcje) jeśli nie ma regulacji przepływu na wkładkach to będziesz musiał dokonać regulacji na tych zaworach których zdjęcie wstawiłeś https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?s=0fc6955e1f0e4fe67b71a4e3bdf2187a&app=googlecse#gsc.tab=0&gsc.q=regulacja%20hydrauliczna
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #19 Opublikowano 5 Listopada 2016 Schemat załącze. na początku grzalem dołem plus 2 grzejniki nad garażem i 2 na poddaszu. WSZYSTKO chodziło ok. wyjechałem na weekend dałem pompę CO na 1 bieg. PO powrocie okazało się ze grzejnik na dole w łazience nie grzeje. zdjąłem go przedmuchalem założyłem odpowietrzylem popa CO na 3 i dalej nic. Na grzejnika są jak piszesz nastawy od 1 do 6. Wobecnie czego górne grzejniki dałem na 3 dolne na 6. NIE pomogło. Cżyli musze wszystkie dać na 1 i powolutku rozkręcać? I czy to tak żeby finalnie najdalsze od pieca grzejniki miały największe otwarcie czyli 6 a najbliższe mniejsze nastawy? A później już zostaje regulacja zaworami termostatycznymi jak je założę?
sono2020 Opublikowano 5 Listopada 2016 #20 Opublikowano 5 Listopada 2016 Podaj więcej szczegółowych zdjęć bo to o czym ty mówisz nic nam nie wyjaśnia daj zdjęcie tych zaworów przy kaloryferach tam we wkładkach termostatycznych powinna być nastawa wstępna ty nie wiesz gdzie to może być a my nie widzimy jakie masz zawory i czy w ogóle to mają.
kiminero Opublikowano 5 Listopada 2016 #21 Opublikowano 5 Listopada 2016 1. Kręcisz głowicą termostatu, czy nakrętką regulacji wstępnej zaworu (pod głowicą termostatyczną grzejnika)? 2. Masz aktywną (włączoną) ochronę powrotu? Na ile stopni jest ustawiona? 3. Z opisu wynika, że nie masz pompy kotłowej małego obiegu, a jakiej średnicy jest 4D?
Lechu200000 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #22 Opublikowano 5 Listopada 2016 Podaj więcej szczegółowych zdjęć bo to o czym ty mówisz nic nam nie wyjaśnia daj zdjęcie tych zaworów przy kaloryferach tam we wkładkach termostatycznych powinna być nastawa wstępna ty nie wiesz gdzie to może być a my nie widzimy jakie masz zawory i czy w ogóle to mają. Ok. Jutro załącze zdjęcia bo dziś mnie już w domu nie będzie. dzięki.
odpowietrznik Opublikowano 6 Listopada 2016 #23 Opublikowano 6 Listopada 2016 5 obiegów podłogówki hm..aż się boję jak to jest podłączone.Ze zdjęć widzę ze mogą być one albo na RTL-ach albo w szafce od podłogówki jest pompa z zaworem obnizającym temp.na podłogę(a jeżeli jest pompa na OP to już jest źle bo powinna brac zasilanie osobną rurą sprzed pompy na CO) Do naczynia wyrównawczego nie daje się rury plastikowej tylko stal1" lub CU28 w dodatku tak jakby ta rura bezpieczeństwa nie szła od zasilania,wygląda jakby szła z powrotu?co byłoby dużym błędem.Za pompami CO i CWU powinny być zawory zwrotne których nie mogę się dopatrzeć na zdjeciach. Samo podłączenie przy kotle wygląda na OK(opisałem rury korzystając z Twojego opisu).Nie wiem jaka moc kotła,chyba zawór 4D 1" czyli moze być za mały aby obieg kotłowy działał grawitacyjnie i była ochrona kotła przed korozją niskotemperaturową ,teraz to tylko aby była ochrona pozostaje dołożyć na powrocie pomiędzy 4D a kotłem kolejną pompę.Powinny być zamontowane termomentry na wyjściu na instalację oraz na powrocie do kotła No ale wszystko co napisałem powyzej nie ma wpływu na działanie samych grzejników i w pierwszej kolejności trzeba znaleźć przyczynę dlaczego grzejniki nie grzeją jak powinny Jeszcze dla formalnosci można sparwdzić poprawność zamontowania siłownika na zaworze 4D(patrz załącznik)Czy siłownik otwiera i zamyka zawór 4D w dobrą stronę(podłączenie kabelków od siłownika) linia czerwona-pozycja zwieradła zaworu do montażu siłownika linia niebieska -zawór otwarty linia pomarańczowa -zawór zamknięty linia zielona- zakres działania pokręta siłownika
Lechu200000 Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #24 Opublikowano 6 Listopada 2016 Dzięki za uwagi. wieczorem prześle zdjęcia szafki rozdzielacza ogrzewania podlogowego. z tego co pamiętam to of pieca pompa CO pcha wodę na grzejniki i podłogowe. następnie w szafce OP jest zawor mieszając i pompa do podlogowki potem po kolei 5 obiegow z przeplywomierzami od zaworu mieszającego idzie w dół rura do listwy dolnej rozdzielacza - powrót. Może być niejasno ale jak dam fotę będzie wiadomo o co chodzi. Pytanie -co powoduje zastosowanie rury pex zamiast miedzianej do naczynia wyrownawczego ? powrót mam około 45 st. nie wiem jak się ustawia samemu temp powrotu ?
kiminero Opublikowano 6 Listopada 2016 #25 Opublikowano 6 Listopada 2016 Filtr pompy CO sprawdzałeś? Wyłącz pompę CO lub cały sterownik, zamknij zawory kulowe przed i za pompą i odkręć zaślepkę filtra. Wyjmij wkład siatkowy i wymyj. Dalej odwrotnie wszystko poskładaj, ale zawory otwieraj w kolejności: najpierw ten przed pompą, a jak ten odpowietrznik za pompą przestanie "syczeć", to otwórz drugi zawór. Nie widzę dokładnie jak ten odpowietrznik jest zamontowany, ale prawdopodobnie taki zamysł miał instalator. Na koniec uruchom pompę. P.S. Pompy masz w szeregu i jako główna pracuje pompa CO za zaworem 4D, a pompa podłogowa na niej "żeruje". To chyba jest trzystopniowa Halm HUPA, ale słabo widać i nie wiem w jakiej wersji. Generalnie pompa CO najlepiej z autoadaptacją by się sprawdziła, czyli dla Halma HEP Plus. Czy przełączałeś pompę na wyższy bieg? Ochronę powrotu aktywujesz w menu sterownika, chyba serwisowym. Zawoła kod, ale ekomax od lat fabrycznie ustawia same zera. W ustawieniach kotła masz dostęp do menu "Ochrona powrotu". Jeśli jest włączona i pilnuje powiedzmy tych 45 stopni, to przy małym zaworze 4D i braku pompy kotłowej będziesz miał duże i długie wahnięcia zaworu, dla którego priorytetem jest utrzymanie tej minimalnej temperatury powrotu. Niestety dzieje się to kosztem grzejników i na czas dogrzewania powrotu mogą robić się chłodne. Najpierw jednak trzeba poszukać przyczyny nierównego grzania góra/dół i kręcenie głowicami termostatycznymi nic nie da. One nie sa przeznaczone do regulacji hydraulicznej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.