Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Temperatura Na Piecu

Nowy12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam piec na ekogroszek 15 kw firmy Mocek i mam problem poniewaz piec pomimo zadanej temperatury 59 stopni dobija w stanie czuwania do prawie 70 stopni. Stan czuwania pieca wynosi okolo 2h a nastepnie piec wchodzi w tryb grzanie i zamiast podbic temperature do zadanej to temperatura na piecu spadnie do 50 stopni i zacznie wtedy sie podnosic.

Piec nowo wybudowany, w calym domu podlogowka. DO ogrzania ok 140 m2

Opublikowano

Cos tu sie dzieje z krazeniem wody. skoro 2 godziny stoi ci w podtrzymaniu to krazenie musi byc bardzo wolne albo go nie ma (mam na mysli obieg kotlowy). potem chlodna woda zaczyna wypelniac kociol i dlatego kociol ci stygnie pomimo ze zaczyna grzanie.

Czujnik temp. zazwyczaj jest na gorze kotla, jezeli krazenie jest wolne to zanim chlodna woda dojdzie do czujnika to wiekszosc wody na kotle jest duzo chlodniejsza niz zadana, i stad nawet jak sie wlaczy grzanie to przez pewien czas temp. sie nie podnosi.

Jezeli jeszcze mi napiszesz ze po grzaniu kociol ci przeciaga temp. ponad zadana np zadana 59 a kociol dogrzewa wode do 65 to tylko utwierdzi mnie, ze moja diagnoza jest wlasciwa ;)

Opublikowano

Ja też tak miałem. Masz zawór 4 drogowy? Stawiam na zimny powrót.

Opublikowano

I to jest przyczyną tego co się dzieje. Nie masz ani jednego grzejnika? Np. Łazienkowego?

Opublikowano

Mam 3 grzejniki lazienkowe ale watpie ze bede je uruchamial

Jest tez zbiornik c.w.u ale narazie jeszcze nie korzystam z cieplj wody

Instalator ktory mi montowal mowil ze zawor 4drogowy jest zbedny

Opublikowano

Grzejniki oczywiście innym obiegiem jak zawór mieszajacy?

Na grzejnikach termostaty?

Mój mówił to samo a jak rozmawiałem z nim po 8 miesiącach od roboty to powiedział że teraz robi tylko na 4 drogowych.

Opublikowano

moj instalator dal mi zawor 4D ale dopiero na forum dowiedzialem sie co zrobic aby to dzialalo jak trzeba.

Choc instalator ciagle sie upiera, ze dalem sie "omamic" internetom :) 

Dobrze ze chlopina nie poskompil na mieszaczach zaworze 4D i energooszczednych pompkach dzieki temu udalo mi sie tak ustawic prace ukladu ze pali sie jak ta lala. Odpowietrznikow tez nie poskompil wiec uklad w miare szybko sie wygrzal i ustabilizowal.

Zawsze jednak warto konsultowac sie wiecej niz z jedna osoba

Opublikowano

To prawda. Ja natomiast ogrnolem temat. Na rozdzielaczu do grzejników instalator zostawił jedno wejście wolne. Więc połączyłem zasilanie z powrotem delikatnie odkrecilem zawór na rozdzielaczu i jest talala.

Teraz jak nie ma dużego poboru powrót ok.2-4 stopni chłodniejszy od zasilania.

Dlatego pytalem o grzejniki.

Opublikowano

Mam 3 grzejniki lazienkowe ale watpie ze bede je uruchamial

Jest tez zbiornik c.w.u ale narazie jeszcze nie korzystam z cieplj wody

Instalator ktory mi montowal mowil ze zawor 4drogowy jest zbedny

Gratulacje dla instalatora oni zawsze wiedzą najlepiej. U mnie było podobnie. A ostatnio przyglądał się co zmieniłem i dlaczego

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, posiadam piec na ekogroszek 15 kw firmy Mocek i mam problem poniewaz piec pomimo zadanej temperatury 59 stopni dobija w stanie czuwania do prawie 70 stopni. Stan czuwania pieca wynosi okolo 2h a nastepnie piec wchodzi w tryb grzanie i zamiast podbic temperature do zadanej to temperatura na piecu spadnie do 50 stopni i zacznie wtedy sie podnosic.

Piec nowo wybudowany, w calym domu podlogowka. DO ogrzania ok 140 m2

A ustawienia pieca. Jak jeśli nie osiąga zadanej przechodzi w stan czuwania i podnosi do 70. ... za mocno podtrzymanie działa? Czy pompa pracuje..? I kiedy

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wrzuć zdjęcia, może się okaże że jest co poprawić.

Opublikowano

Osiaga zadana temperature 58 stopni po czym wchodzi w stan czuwania i podczas stanu czuwania dobija na piecu do 69-70 stopni.

Podtrzymaie dziala okolo 2h po czym temperatura spada i piec wchodzi w stan praca, tylko w kielichu nic nie ma i zanim dobije znowu do 58 stopni to mija okolo pol godziny a w tym czasie temperatura spadnie do 4o i dopiero odbija

Na ta chwile dziala jedyie pompa od podlogowki

Zastanawiam sie czy jak uruchomie c.w.u oraz grzejniki w lazienkach czy cos sie poprawi

Zdjecia postaram sie wrzucic po poludniu

Opublikowano

Mam podobny problem.

Kocioł Konstal 25 KW (teraz wiem, że przewymiarowany) z rusztem wodnym (bez sensu, użyłem ze 2 razy do spalenia papierów z moimi danymi osobowymi - rachunki itp.).

Temperatura na kotle ustawia się wg. pogodówki - obecnie 54C, zawór 4D puszcza na grzejniki wodę też wg. pogodówki - obecnie 43C.

Miałem takie ustawienia dla taniego ruskiego eko -podawanie 10s/50s, dmuchawa 15 (100% mocy), przerwa 120s (1% mocy), podtrzymanie 5s przedmuch, 5 minut przerwa. PID 2.

Kocioł pracował tak, że dobijał do 54C i w ciągu dosłownie 30sekund temperatura leciała +3C i już się nadmuch wyłączał. Potem w podtrzymaniu dobijało jeszcze do 60-64C (nawet jak wyciągnąłem wtyczkę z dmuchawy i przykryłem retortę cegłami). Po prostu zwały gorącej wody z dolnej części kotła zanim się przemieściły to....

Podobnie w drugą stronę. Jak zaczął się kocioł ochładzać to pędził w dół 1C na 20s. Nie było szans żeby kocioł to nadgonił i temp. spadała do 44C.

Przyczyna moim zdaniem jest prosta - brak pompy na małym obiegu kotłowym. Instalatorzy (prosiłem 3 różnych o ocenę) powiedzieli że 4D to w ogóle jest bez sensu, ale jak się upieram. O dodatkowej pompie na kotłowym to nie chcieli słyszeć.

W tym sezonie już nie będę z tym walczył, ale wiosną zamontuje po prostu pompkę na małym obiegu.

Na razie zrobiłem tak.

Palę na małych mocach.

Ustawiłem podawanie na 6s, dmuchawę na 6 bieg. Dzięki temu algorytmowi sterownika trochę łatwiej utrzymac małą moc.

Dopuściłem przeciąganie PID do max czyli 5C, sterownik może dłużej modulować moc.

rozciągnąłem do 180s przerwę podawania dla 1% mocy. Eksperymentalnie ustawiłem podtrzymanie tak, żeby nie robił się dół w retorcie (cały czas żar eko na koronie palnika)  w moim przypadku 10s przedmuch 8 minut przerwa krotność 1.

I najważniejsze staram sie podgrzewać powrót przy pomocy CWU.

Ustawiłem temp. CWU na minimalną temp z jaką mam ustawione na sterowniku, że pracuje kocioł - czyli 50C. Dzięki czemu pompa CWU pracuje praktycznie cały czas i w momencie zalania kotła zimna wodą z powrotu jest trochę czasu na rozgrzanie zwału wody z instalacji.

Teraz praca kotła jest o wiele dłuższa, praca PID stabilniejsza. W większości kocioł nie wchodzi w podtrzymanie, ewentualnie jak przebije zakres modulacji PID to o1-2C i w ciągu kilku minut wraca do pracy. W drugą stronę też lepiej - max o 3C spada poniżej zadanej.

Ale wiem, ze to półśrodek - dopiero jak dam pompę na obieg kotłowy to sądzę, że będzie ok.

Opublikowano

Tak z ciekawości zapytam...

Jeżeli dobrze rozumiem, to masz zdublowaną pogodówkę, bo zarówno temperatura kotła jak i zaworu 4d są sterowane niezależnymi pogodówkami? Po co? Ma to jakieś racjonalne uzasadnienie?

Dlaczego nie zejdziesz z minimalną mocą niżej, palnik zaczyna źle spalać?

Nie próbowałeś właczyć pompy cwu na stałe i zrobić ze zbiornika cwu czegoś w rodzaju bufora który łagodziłby te skoki temperatury?

Opublikowano

Pogodówka nie jest zdublowana - to jeden czujnik. Wykorzystuję go zarówno do ustawienia temp. kotła jak i puszczania wody na grzejniki. Chodzi o to, żeby temp. zasilania grzejników była zawsze ok 10-15C niższa niż kotła. Jak pogodówka ustali kocioł na 50C to na grzejniki leci 38C, jak 54C na kotle to 44C na grzejniki, jak 60C na kotle to 48C na grzejniki itp. 

Dobrane doswiadczalnie.

Chciałem włączyć CWU na stałe, ale nie widzę w sterowniku takiej opcji. W tej chwili musiałbym rozkręcać sterownik wyciągać kabelek od pompy, założyć wtyczkę i bezpośrednio do prądu (a szczerze mówiąc nie chce mi się teraz tego robić). Poszukam w IRYDZIE czy da sie CWU na stałe włączyć.

Jeśli chodzi o minimalną moc to  - jeszcze niżej? 6s/35 to duża moc na eko 22MJ? Spróbuję dać 4s/35s?

Opublikowano

Zależy jaki masz palnik w kotle. Na fajce można zejść nisko z mocą. Ja na retopalu (24MJ) bez problemu schodzę do 2/60. Niżej co prawda nie próbowałem, ale tylko dlatego, ze nie miałem potrzeby.

Opublikowano

Jak masz obsługę pompy cyrkulacyjnej to ustaw aby pompa od cwu chodziła jako cyrkulacja wtedy będziesz miał moLiwosc aby chodzila non stop.

Opublikowano

jojoro

cwu, by stale chodziła

praca pomp tryb zima

i np. nastaw temp cwu wyższą od temp. kotła.....

2. Z temp. może Ci latać być może ze względu na wykonanie instalacji i przepływy wody w tej instalacji.

spróbuj z mniejszą różnicą kocioł- zawór. np.  Kocioł 50st.C, zawór 45st.C, sprawdzisz czy tu nie leży kłopot z przeciąganiem

3. jak masz pid-a

to dla 100%mocy działa to np. 5s / 35sek pauzy i np. 11bieg (dla Wpa06 i wyboru dmuchawy w sofcie nr.1) jak mocniej rozciągasz dawkę, to obniżaj nadmuch

ale dla 1%mocy zadajesz sobie pauzę 3minuty i 30sekund i dmuchawkę na 1bieg

Opublikowano

Ja mam inny piec i chyba tak nie dało rady zrobić. Ale czy oby na pewno to dobry sposób? Nie sądzę.  W momencie spadku temperatury na piecu poniżej temp. CWU piec wyłączy pompę.

Najprostsze rozwiązanie pod słońcem. Wyjmij czujnik temperatury CWU z bojlera. Życie w świadomości że temp. CWU jest taka sama jak kotła też nie jest złe.  :D

Opublikowano

1. Bałem się, że gdy ustawię cwu na jakąś kosmiczną temperaturę np 70C to kocioł będzie podbijał do tego stopnia, żeby nagrzać zbiornik. Ale faktycznie tak się nie dzieje. Jednak gdy temp CWU i wody w kotle się zrównają to i tak pompa CWU się wyłącza. Nie do końca więc to działa jak bufor, bo nie da rady zasilić ciepłem z CWU kotła w przypadku wahnięcia temperatury poniżej.

2. Na tych ustawieniach też nie jest idealnie. Kocioł gdy temp spadnie poniżej zadanej o 4C  potrafi z pół godziny dochodzić do właściwej, potem w PID też chodzi dość długo ale koniec końców i tak zdarza mu się przebić nastawę. 

Zdarza sie też tak, że np. moduluje nie przebijając nastawy, a potem temperatura spada ze 4C poniżej zadanej ( w ciągu 1 minuty, nagle - bez jakiegoś niespodziewanego odbioru ciepła).

Jest jednak znacznie lepiej do tej pory mogłem tylko marzyć o takim wyniku.

Raz testowałem taką sytuację, że kocioł dobił do temperatury zadanej, wyciągnąłem dmuchawę z prądu a kocioł i tak dobił 10C powyżej.

Opublikowano

Jak już chcesz eksperymentować, to wyciągnij wtyczke dmuchawy i podajnika w momencie gdy kocioł zacznie nabierać temperature po spadku poniżej zadanej. Czyli np jeżeli zadana jest 50 a temp kotła spadnie do 45,0 i po pewnym czasie zacznie rosnąć 45,1, 45,2... to wtedy rozłącz palnik.

Opublikowano

jojoro to przepnij cwu pod gniazdo pompa cyrkulacyjna i nastaw ciągła prace cyrkulacji

w tym układzie zostanie Ci podgląd na temp. w bojlerze a pompa będzie niezależnie zasilana z gniazda cyrkulacji

Jak to będzie pracowało, to pid też będzie się mógł stabilizować, dmuchawa ma dążyć do pracy ciągłej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.