Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie Odnośnie Powrotu Z Bojlera

pilotg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Schemat mojego ogrzewania wygląda jak na rysunku, mam  mam z nim następujący problem, jak ustawie zawór 3d tak żeby dopuszczał więcej gorącej wody to automatycznie zamykam powrót i woda płynaca z bojlera napotyka na opór przez co nie nagrzewa się. Jak na zaworze 3d zamknę dopływ gorącej to wtedy jest ok. Teraz moje pytanie czy jak powrót od bojlera przepnę między pompę a 3d to załatwi mi to sprawę?

post-69372-0-24566400-1477676963_thumb.png

Opublikowano

Powrót ze zbiornika CWU winien być podłączony bezpośrednio do powrotu kotła.

Opublikowano

nie lewy, bo pompa zasysa, w prawym ciśnie do kotła i bojlera.a w lewym zasysa z bojlera i z instalacji( cofka w prawym wystąpi i nie bydzie grzał bojlera, chyba że przy bojleże ta pompka wyciśnie ta woda.tak mo 2 pomki a by mioł ino 1 pomka hehehe

i ten zawór 3d można wykorzystac pod bojler. ale co mi tam.

Opublikowano

Też bym wybrał rys. prawy,  w przypadku rys. lewego nawet gdyby sterownik wyłączył pompę cwu gdy zostałaby osiągnięta temp. lub też temp kotła byłaby niższa od cwu,  to ta pracująca pompa przy kotle i tak by wychładzała zbiornik cwu.

Opublikowano

mnie lewy, bo pompa zasysa, w prawym ciśnie do kotła i bojlera.a w lewym zasysa z bojlera i z instalacji( cofka w prawym wystąpi i nie bydzie grzał bojlera, chyba że przy bojleże ta pompka wyciśnie ta woda.tak mo 2 pomki a by mioł ino 1 pomka hehehe

i ten zawór 3d można wykorzystac pod bojler. ale co mi tam.

A wiesz do czego służą zawory zwrotne ?

Opublikowano

Czy jest możliwe żeby jedna pracująca pompa przepchała przez drugą nie pracującą?

tak bo pompa gdy nie działa elektrycznie normalnie przepuszcza wode, dla tego pytam po co ci 2 pompy i jaki schemat wybierasz??

post-63423-0-64860000-1477823772_thumb.png

Opublikowano

Też bym wybrał rys. prawy,  w przypadku rys. lewego nawet gdyby sterownik wyłączył pompę cwu gdy zostałaby osiągnięta temp. lub też temp kotła byłaby niższa od cwu,  to ta pracująca pompa przy kotle i tak by wychładzała zbiornik cwu.

są sterowniki pomp na C.O. które wyłączają pomkę gdyby na piecu wygasł ogień, spada temp z kotła? sterownik robi off popmce. wzrasta temperatura?? sterownik robi ON sterownik ustawiam na minimum 45 st. gdy temp spadnie popmpa off gdy wzrosnie pompa on, i zarówkę do tego abym wiedział kiedy gasnie w kotle aby dołożyc paliwa.

Opublikowano

Czy jest możliwe żeby jedna pracująca pompa przepchała przez drugą nie pracującą?

Przy prawym schemacie jak będzie pracowała tylko ta pompa CO  która jest  przy piecu nie jest to możliwe bo przy pompie CWU masz zawór zwrotny.

Jeżeli będzie pracowała tylko CWU to częściowo przepchnie, większa część popłynie do kotła ze względu na mniejszy opór, ale to i tak w niczym nie przeszkadza, poza tym pompa CO pracuje prawie zawsze jak są spełnione warunki odnośnie temp. pieca, natomiast CWU nie zawsze, jest jeszcze zależna od temp. wody w zasobniku.

Przy lewym schemacie przy pracującej CO, woda przepłynie przez piec, pompę CWU i zawór zwrotny, schładzając zasobnik.

Opublikowano

Czy przy lewym schemacie woda wlatująca z powrotu cwu do powrotu z c.o  nie będzie miała tendencji do "rozlewania się na boki" ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.