Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak To Z Tym Miałem Jest?

bietka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm u mnie na 3 doby poszło 125 kg tego kiepskiej jakości miału jaki , mam a popiołu mam ok połowę z tego co zasypałem ... też mi się wydaje, że to za dużo jest tylko nie wiem czy przyczyna leży po stronie miału czy też coś pokombinować z ustawieniami lub dmuchawą ... Jaką siłę (%) dmuchawy Masz ustawioną ?

Opublikowano

Nie mam tłoka tylko ślimak.

Dmuchawa chodzi na 4 biegu z 12,przysłona ustawiona na 2,5cm.

Opublikowano

Czy przy paleniu miałem średniej jakości ( 23) dwa pełne popielniki popiołu to normalka czy jednak za dużo ?

Oczywiście na dobę, rano wywalam jedną szufladę popielnicową i wieczorem drugą

Temperaturę zadaną mam minimalną czyli 45 stopni bo jak dam wyższą to w domu jest za gorąco...

Dodam, że żar pali się w miarę na środku paleniska ( może troszkę za blisko drzwiczek, ale to minimalnie)

a dmuchawę mam nastawioną na 40% zmniejszyć siłę nadmuchu pomoże to coś ?

Na razie cały czas czekam na dostawę od Kareny...

Palimy podobnym mialem tez mam 23MJ i 2 razy dziennie wywalam pelna szuflade popiolu. A co najgorsze to jest ogrom spiekow i czesto blokuja doplyw powietrza i nie chca spadac trzeba je zwalac samemu poprostu meczarnia. Tez masz tlokowca?
Opublikowano

Ja jak recznie nie zwale spiekow od czasu do czasu to sie zaklinuja na dyszach i opal jest podawany na te spieki az wkoncu parae razy musialem rozpalac. A jesli moge wiedziec jakie masz nastawy przy tym miale? Spieki duze masz czy male bo u mnie to czasem caly palnik to jeden spiek.

Opublikowano

Palę miałem 23 z Piasta dobrych parę lat i nie jest on najgorszy, popiół do 12 % to łatwo policzyć że ja spalasz ok 40 kg dziennie to 5 kg popiołu czyli niecała jedna skrzynka z popiołem dziennie. Natomiast jest też miał 19 MJ z Piasta i ten ma 25 % popiołu czyli dwa razy więcej i podejrzewam, że to właśnie kupiliście. Natomiast zrzucanie żużlowych spieków z palnika to dla mnie normalna praktyka bo raz same spadną a raz nie i jest problem, taki urok tłoka.

Opublikowano

Witam. Niestety nadal czekam na paletę miału a ten , który miałem mi się skończył i stąd moje pytanie - co się stanie jeśli w zasobniku w pewnym momencie skończy się paliwo ( w tym przypadku miał) ? Piec się sam wygaśnie i nie się czym martwić czy jest to niebezpieczne i może dojść do jakiś nieciekawych sytuacji ? pozdrawiam.

Opublikowano

Mój miał z Kareny doszedł dzisiaj.Suszy się.

Rok temu w moim RBR skończył się opal i sam wygasł.Przedszedł sms z powiadomieniem więc zróciłam do domu i ponownie go rozpaliłam.Nic się nie stało a i przy okazji porządnie go  wyczyściłam. Jest też tak że gdy przez chyba 30 min temp spalin nie rośnie przy podającym podajniku wówczas tez dochodzi do wygaszenia.

Opublikowano

Bietka wilgotny mocno czy nie? Sebasebo nic sie nie stanie poprostu piec zgasnie i sterownik tez powinien sie wylaczyc rozlanczajac wszystko bynajmniej jest tak u mnie.

Opublikowano

Wilgotny ale bez lejącej się wody. Ręka zabrudzona na czarno. Do palenia musi podeschnąć. 60 kg rozsypane cienką warstwą schło 2 dni na pieprz

Opublikowano

Paleta doszła, teraz suszonko ok dwa dni i zobaczymy co z tego będzie, paleta doszła nie uszkodzona , ofoliowana folią dość konkretnie, na górnych workach na wierzchu trochę wody ( nie wiem czy z winy wysyłającego czy raczej dostawcy , obstawiam , że wczoraj paleta mogła stać na zewnątrz i stąd ta woda więc raczej wina dostawcy). Sam miał dość wilgotny , ale tak jak pisała koleżanka wyżej nie mokry i myślę, że doba maks dwie i będzie ok. O tej porze roku zamawiając nie ma co się spodziewać cudów i trzeba dosuszać w piwnicy ( ja na szybko zrobiłem drewnianą "szufladę" i w niej suszę po  dwa worki przegrzebując od czasu do czasu. Co do spalania , spieków itd opiszę po niedzieli , kiedy spale pierwszą partię. pozdrawiam.

Opublikowano

U mnie dmuchawaa poszł w dół a nie jak mi podpowiadano do góry.

Co do suchości-byłam poinformowana przez sprzedawcę rzetelnie że jest wilgotny a i na stronie Kareny piszą o tym.

W kotłowni mam ciepło więc po 2 dniach przesuszania /przemieszania co kilka godz/ kurzyło się jak ojciec sypał go do podajnika. Nic się nie wieszało, zero spieków po dostrojeniu dmuchawy,wieksza moc w porównaniu do ekobranu i rubina z bartexu. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. palnik mego kotła świetnie sobie poradził choć byłam pełna obaw..

Opublikowano

Ja jakos doszedlem z tym mialem zeby nie bylo tyle spiekow ale gdy przyszly cieplejsze dni wszystko leglo mialem nastawy

Podawanie 3min

Dmuchawa 3 bieg z 12

Przedmuch 30s

Podtrzymanie 3min

Krotnosc 25

I dzis nad ranem prawie przygaslo kociolek trzymal 40-50 min w przedmuchach a nawet dochodzilo do 1h 20min az tu nagle przygaslo :/ Co moglem zrobic nie tak w ustawieniach? Dodam ze sadzy prawie nie bylo tylko taki brazowy pyl. A dzis pozmienialem i sadza sie wali i w podtrzymaniu jest okolo 20min

Opublikowano

Witam. Koleżanko możesz opisać lub porównać ten ekomiał do swoich poprzednich węgli którymi paliłaś? No i przede wszystkim czy jest wart zakupu, jaka ilość popiołu czy są jakieś spieki i jak z mocą.

Opublikowano

Wiesz,paliłam 1 dzien bo u mnie idzie ok 60 kg/doba więc trudno mi radzić. Mój  dom to gmach o dużym zapotrzebowaniu więc stąd moje poszukiwania tańszej opcji.

Spaliłam go trochę mniej niż jareta plus i zdecydownie mniej niż rubina z bartexu. Palił się naprawdę zaskakująco dobrze ale u mnie kocioł stoi 6-8 min w podtrzymaniu i ja odkąd mam RBR nie wiem co to spieki.

Zamów sobie próbkę -30 kg za 30 zł tak jak ja i wyrobisz sobie sam zdanie.

Opublikowano

Witam.

Miał suszy się ok dwóch dni "na pieprz", więc bardzo szybko .

Jakość tego miału - bardzo dobra, żadnych kamieni, śmieci, itd. ogólnie czysty i widać, że odsiany.

Jeśli chodzi o spalanie u mnie jak na razie  kocioł spala ok. 35 kg miału na dobę ( nie wiem czy to dobry czy zły wynik bo palę pierwszy raz w życiu miałem).

Niestety robią mi się małe spieki i tutaj pytanko do koleżanki na ile masz ustawioną moc dmuchawy ? Mamy różne piece więc napisz na ile % w skali od 0 do 100 ??? Wydaje mi się , że to właśnie wina nie do końca dobrze ustawionej mocy dmuchawy kiedy piec pracuje, chociaż w porównaniu z tym starym miałem jest o niebo lepiej , ale myślę, że da się z niego jeszcze więcej wycisnąć :)

Niestety u mnie temperatury teraz podskoczyły bardzo wysoko i w dzień jest 16 stopni a w nocy 8 stopni co za tym idzie mimo ustawionej najniższej temperatury 45 stopni w domu jest gorąco i chyba wygaszę kocioł do niedzieli (dni mają być wtedy chłodniejsze) i na razie będę przepalał drzewem na palenisku tradycyjnym, wydaje mi się , że nie opłacalne jest teraz palić iałem szkoda kasy po prostu.

pozdrawiam.

Opublikowano

Z dmuchawą najpierw popędziłam za radą do góry ale jak zrobiły się spieki trudne do rozbicia ale nie jakies zapychające palnik to zjezdzałam w dół.

Na jarecie plus na porównywalnych temp miałam 10/55/36 %dmuchawa ,teraz na rubinie mam 12/48/32%/dzisiaj lekka korekta/ a na miale 8/39/30% dmuchawa.

Zobacz moje statystki-12 list -jaret 13 od ok 9-10 zaczął iść miał do 14 do 10 potem rubin do dziś.

Niedzielę do podwieczorka spędziłam w kotłowni ale upewniłam się że w moim przypadku to super alternatywa do groszku/mieszkam na Mazurach więc u nas tylko rysek dostępny/. Dało się go naprawdę dobrze spalic i mniej go poszło niż obecnego a cena niższa-615 zł z dostawą. Latem pewnie z 4-50 zł będzie tanszy.

Schną teraz 3 T.

Ile Ty m ogrzewasz tym 29 kw?

Opublikowano

Ja na probe kupilem odsiew z wegla i popiol wywalam po 2 dobach nie 2 razy dziennie jak na wczesniejszy miale. Ale od czasu do czasu robi sie problem bo zasypuje zar i ma ciezko sie rozbujac. Wie ktos czemu tak sie dzieje? Pierwszy zasyp dalem 32 kg i palilo sie 2 doby.

Opublikowano

Karena na FB zrobiła akcję  Black Friday  do 28.11 Może kupię na próbę groszkomiał. Ciekawa jestem ceny na dziś

Opublikowano

Ekomiał a teraz właśnie zamówiłam na próbę tonę groszkomiału. Ponoc jest ok 60% groszku chałwowice i 40 % miału. Zobaczymy jak to się spala i czy warto było przepłacić 100 zł/tona.

Ciekawa jestem jak będzie ze spiekalnością tej mieszanki.

Opublikowano

Witam. I jak ekomiał z kareny spala się? Pytam bo muszę coś kupić. Rozmawiałem dziś z panią z kareny i w ramach promocji do poniedziałku cena 580zł, cena kusi i podobno w miarę suchy do 10% tak wynikało z rozmowy. tylko że to jest miał z kruszonego węgla z chwałowic i z wesołej boje się że będą spieki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.