thorian Opublikowano 27 Października 2016 #1 Opublikowano 27 Października 2016 Witam, Szukając informacji o ogrzewaniu mieszkania trafiłem na to forum. Chciałbym prosić o kilka rad odnośnie piecyka do ogrzewania mieszkania a konkretnie, który z kotów wybrać: BERETTA Quadra Green 25 C.S.I. http://sklepekogrzanie.pl/kociol-gazowy-jednofunkcyjny-quadra-green-25-r-s-i-beretta-duplikat-1.html ACV Kombi Kompakt HRE 24/18 http://www.krando.pl/acv-kombi-kompakt-hre-2418-kociol-kondensacyjny-nr-kat-048907-p685 Deweloper w standardzie ma kotły BERETTY, ale dziś poinformował, że za dopłatą (ok 1000zł) może zamontować ACV. Nie znam się na kotłch, ogrzewaniu itp a decyzję musimy podjąć do 5.11. Ponoć ACV są dużo lepsze i serwis też jakby sprawniejszy. Czy moglibyście napisać, czy warto brać ACV? Jeśli tak co za tym przemawia? Jeśli chodzi o to z czym i gdzie ma funkcjonować... mieszkanie ok 70m2 ocieplone styropianem 20cm+okna 3szybowe. Ogrzewanie podłogowe + kaloryfer w łazience. Dodatkowo oczywiście ciepła woda do kuchni i łazienki (bateria z termostatem pod prysznicem). Dziękuję za rady Pozdrawiam Grzesiek
sambor Opublikowano 27 Października 2016 #2 Opublikowano 27 Października 2016 Na tak dobrze ocieplone mieszkanie i podłogówkę to żaden z nich nie jest dobry, oba mają moc min 5kW lub więcej. Oba są na podłogówki ponad 100m2 Ja bym szukał kotła z mocą min grzania ok 3kW,
thorian Opublikowano 27 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2016 Dzięki za odpowiedz. Dobrze rozumiem, że te dwa sa po prostu za mocne? Problem w tym, że nie bardzo mam możliwość wyboru czegoś innego. Albo beretta albo acv.
thorian Opublikowano 28 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 28 Października 2016 A jak w przypadku obu kotłów wyglada sprawa z codzienną eksploatacją? Który jest mniej awaryjny, tańszy w utrzymaniu/serwisie? Na którym jest rachunki za gaz będą niższe (bo ponć o tym też decyduje jaki mamy kocioł a nie tylko jak ciepło jest w domu)? Dzięki
Petoro Opublikowano 28 Października 2016 #6 Opublikowano 28 Października 2016 Nikt Ci tego dokladnie nie powie bo zuzycie gazu w duzym stopniu zalezy od ustawienia pieca oraz od konkretnego mieszkania. Ja wlasnie przerabiam ten temat. Zmienilem piec na nowszy i myslem ze beda rachunki mniejsze niz na starym... narazie nie sa. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
thorian Opublikowano 28 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 28 Października 2016 To wiem, że wszystko zależy od ustawień, temp i ceny gazu :) , ale na pewno są piece mniej lub bardziej wydajne, o większej sprawności itd.
sambor Opublikowano 28 Października 2016 #8 Opublikowano 28 Października 2016 Kondensaty są bardzo podobne w swojej konstrukcji i sprawność na papierze to każdy ma identyczną - tyle ile fizyka da. Możesz jeszcze patrzyć na wydajność wody podczas grzania. Ważne są dostępność serwisu, części zamiennych oraz możliwość współpracy z czujnikiem pogodowym Jak jest podłogówka to ważne aby kocioł dawał wodę na CO od temp ok 30C - to trzeba sprawdzić.
mikad Opublikowano 29 Października 2016 #9 Opublikowano 29 Października 2016 Beret ma aluminiowy wymiennik pokryty jakąś powłoką ochronną, rozmawiałem z gościem co serwisuje różne piece i mówił że jak się tą warstwę przypadkiem uszkodzi np w czasie czyszczenia to aluminium zaczyna się sypać i zamula wymiennik.
sambor Opublikowano 29 Października 2016 #10 Opublikowano 29 Października 2016 Większość kotłów na rynku ma wymienniki ze stopu aluminium, a tam gdzie możesz czyścić to nie ma wody, więc nie ma mowy aby zamulało wymiennik. Czyścisz powierzchnię styku ze spalinami a nie z wodą, a jak go podrapiesz to jesteś dupa a nie konserwator Poczytaj http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id1789,aluminiowe-wymienniki-ciepla-w-kotlach-kondensacyjnych?p=1
mikad Opublikowano 29 Października 2016 #11 Opublikowano 29 Października 2016 Sam jesteś dupa, ja nie jestem konserwatorem, mówię tylko co powiedział facet co się kotłami zajmuje, inny z kolei powiedzial że wymiennik aluminiowy traci sprawność z każdym rokiem więc coś chyba jest na rzeczy. Mówisz że większość kotłów ma wymienniki ze stopu, wydaje mi się że podział jest taki: te droższe z nierdzewki, te tańsze z aluminium choć mój ariston też ma nierdzewny.
sambor Opublikowano 29 Października 2016 #12 Opublikowano 29 Października 2016 Ty piszesz pewnie o wymiennikach w kotle do grzania CW, tam nierdzewka to standard, nawet za względów higienicznych. Natomiast art który podałem odnosi się do wymiennika spaliny / woda i tam jest przeważnie stop alu to ze względów aby podnieść sprawność wymiany, dawniej te wymienniki były ze stali nierdzewnej ale teraz są już produkowane jako odlew AlSi i są jak mówili np w Wolfie i Buderusie lepsze niż z nierdzewki. a to kotły wcale nie z dolnej półki
mikad Opublikowano 29 Października 2016 #13 Opublikowano 29 Października 2016 Piszę o wymienniku spaliny / woda, jeżeli zaś chodzi o producentów to każdy powie że jego rozwiązanie najlepsze tu mała dyskusja http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1660328.html
sambor Opublikowano 29 Października 2016 #14 Opublikowano 29 Października 2016 Każda małpa swoje drzewo chwali
thorian Opublikowano 30 Października 2016 Autor #15 Opublikowano 30 Października 2016 Sprawdzilem zakres regulacji temperatur i wyglada to tak: Acv 30-90 Beretta 20-90 Z racji tego, ze potrzebuje wygrzac wylewki (a 30* to za wysoka temp na poczatek) zostaje beretta. Dodatkowo ma 5lat gwarancji, acv tylko 3. Mam nadzieje, ze dobrze bedzie sie sprawowal.
mistalova Opublikowano 30 Października 2016 #16 Opublikowano 30 Października 2016 U mnie beretta (conica green) chodzi bezawaryjnie 6 sezon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.