Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miejsce Montażu Zaworu 4D Lub 3D (Wydzielone Z "sterownik Kotła Skzp-02")

carlo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj

Nie jestem instalatorem niech sie wypowiedzą inni ale myśle ze w tym miejscu  nie moze być zaworu 3-4D a powinien być pod zaworem zwrotnym z prawej strony ja właśnie tak mam i grzeje mi grawitacyjnie też.

Jak braknie pradu to przez pompę grawitacyjnie , nie bardzo a temperatura na kotle rośnie i musi gdzieś to swobodnie ujść. 

Z logiki to wynika do dolnego trujnika pchychodzi zasilanie a z górnego trujnika nad zaworem zwrotnym [bombą] jest wyjście na CO.

Jak układ będzie grzał grawitacją to elementy z pompą czyli zawory filtr i ten cały bocznik nie bierze udziału bo to jest obwód do wymuszonego obiegu.

Opublikowano

Co chcesz regulować tak zamontowanym zaworem 3D? że schematu trudno wyciągnąć co reguluje, ale jak dorysujesz resztę schematu to może dowiemy się do czego ten układ ma służyć

Opublikowano

Przede wszystkim nie zawor typu VTC/VTA tylko VRG. Zawor termostatyczny o zwiekszonym przeplywie poprawnie funkcjonuje tylko w roli zaworu podnoszacego temperature powrotu (patrz: przewodnik Esbe) i to tylko przy zastosowaniu pompy na baypassie (zbyt maly kvs).

Druga sprawa, ze bawienie sie w grawitacje przy zastosowaniu zaworu 3D/4D to, mowiac mocno kolokwialnie, walenie kotka za pomoca mlotka.

Opublikowano

Weź przeczytaj ten przewodnik ESBE do końca, gdyż piszesz bzdury na temat zaworów prod ESBE,

w dodatku nie na temat.

Nikt nie pytał o konkretny zawór 3-D , ale wg mnie taki układ to głupi pomysł

Opublikowano

Chodzi mi ogólnie o zawór 3D (rysunek jest tylko poglądowy).

Uściślając, zawór ten byłby sterowany siłownikiem przez sterownik kotła na podstawie temperatury z czujnika pokojowego.

Opublikowano

Nie ważne jaki zawór, ale taki układ pracy jest zły - duże przymknięcie zaw 3-D - czyli praca z powrotu

spowoduje otwarcie zaw różnicowego wodą napływającą z kotła i co wtedy?

Opublikowano

Weź przeczytaj ten przewodnik ESBE do końca, gdyż piszesz bzdury na temat zaworów prod ESBE,

w dodatku nie na temat.

Nikt nie pytał o konkretny zawór 3-D , ale wg mnie taki układ to głupi pomysł

Drogi kolego, przeczytalem od deski do deski. W wolnej chwili wrzuce zdjecie tego konkretnego fragmentu :-).

Edit: A moze i masz racje a ja sie zamieszalem. Bywa i tak, wiec nie ma sie o co spinac, bo wpadles i wyjasniles sytuacje. Przeszperam sobie jeszcze, bo dzisiaj juz troche pozno.

Opublikowano

Nie ważne jaki zawór, ale taki układ pracy jest zły - duże przymknięcie zaw 3-D - czyli praca z powrotu

spowoduje otwarcie zaw różnicowego wodą napływającą z kotła i co wtedy?

Czy zawór różnicowy otworzy się przy ciągle pracującej pompie CO?

Rozbudowałem rysunek:

snjgdxj8ow4a.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sambor proszę abyś wyprowadził mnie z złego "chyba" wg tego co powyżej napisano rozumowania.  Uważam że kocioł gdy się nagrzewa wytwarza ciśnienie tylko w inst. zamkniętej czyli jak jest już ciśnienie przy zimnym układzie np. 1atm to po rozgrzaniu może wzrosnąć np do 2 atm (w zależności od wysokości temp. rozgrzanej oraz wielkości naczynia przeponowego) czyli tak na chłopski rozum gdzieś ta większa objętość /rozszerzalność wody/ ilość wody musi się zmieścić i najczęściej w takim układzie (zamkniętym) wychodzi do nacz.przeponowego.

Ale w takim jak autor przedstawił przypadku tj ukł. otwarty  to nie bardzo rozumiem dlaczego zawór różnicowy nie może pozwolić wypłynąć wodzie z kotła po podgrzaniu do układu ponad zawór różnicowy /pompa wyłączona/ - po prostu woda podniesie kulkę i tym samym grawitacja zacznie działać czyli ogrzewać pozostałą w układzie wodę.

Nie bardzo rozumiem co w tym układzie /patrz zdj 13 lub chyba 1/  nie pozwoli zadziałąć jak wyżej opisuję ??  Czyba jakby kulka była od str. kotła / czyli od dołu/ bo jak będzie od góry to chyba ciśnienie nie bedzie stanowiło problemu??  

Co do nieprawiłowej instal. to czy właśnie z powodu braku rurki lącżacej naczynie wzbiorcze bezpośrednio/prosto od wyjścia z kotła (rurką wg norm 1"), bez syfonowania i ze spadkiem w kier. kotła oraz jak najmniej poziomów i zakrętów???

Jeśli tak to chyba mam *** instal. w budowanym domu (instalację w 2001r. wykonał mi fachman z dośw. 40lat wyk. instalacji - ale od kilku lat już Ś.P. - na rurach stalowych 1" =od kotła, układ zamknięty z zbiorn. ciśnieniowym, zaworami termostatycznymi oraz grzej.alum.)  Ale po sprawdzeniu czy chodzi (teraz to nawet nie byłbym w stanie stwierdzić że ona działa bo wówczas jak uruchomili to gdy grzej. były ciepłe to przyjąłem to za pewność). Teraz to budowa od 15 lat stoi nie w pełni wykończona (brak podłóg, ściany do malowania, nie dokończony ocieplenie sufitów i otworów dlatego w inst. brak wody by nie zamarzała - a może powinienem zalać płynem niezamarzającym chyba ok. 160-180 l /nawet nie wiem/ najwięcej w piecu stare ogniwo 23kW ?? - teraz to się obawiam jak tam w środku szczególnie w piwnicy bo rura powrotu 1" schodzi poniżej poziomu pieca = czy przypadkiem rdza nie narobila mi kłopotu??  Na pewno tak ale mam nadzieję że chociaż znośnie i da się temu zapobiec - czy tak?? Co o tym myślicie??

Przepraszam że tak namieszałem w tym poście i tyle różnych wątków poruszyłem.  

Opublikowano

Odp. do Ryszarda :   Czy w tych słowach: "Jeśli tak to chyba mam sp...ną instal. w budowanym ...." są jakiekolwiek wulgaryzmy???;   No chyba przesadzasz !!! - Coś prawdopodobnie Ci oczy saślepiło bo ja na pewno nic niestosownego w tym nie widzę - a musiałem w życiu niejedno zaganienie zaliczyć (w tym i prawne) dlatego nie dyskredytuj mnie takim insynuowaniem!!!!!!!

A propo co do domysłów - to wyjaśniam - że jeśli miałeś na uwadze domniemanie "sp...ną"  wg mojej intencji: SPARTACZONĄ - to co Ty widziałeś w tym złego/niestosownego a przedewszystkim nieregulaminowego - jaką normę naruszyłem ???????????  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.