ariel1matrix Opublikowano 22 Października 2016 #1 Opublikowano 22 Października 2016 Witam serdecznie, mam zrobione ogrzewanie podłogowe w bloku, chyba mam pewien problem... ponieważ mam sterownik elekroniczny na ścianie, na którym mogę ustawić jaką chcę temperaturę, jak jest za niska, to odpala pompę, która ma pompować wodę od podłogówki.... Jednakże jest problem.... ponieważ jak mam odkręcony na maxa (na 6) zawór (to taki zawór gdzie się ustawia tmperaturę między 20-43stopnie C) w skrzynce do ogrzewania podłogowego... to ciśnienie które idzie z osiedlowego pieca jest tak duże, że pcha wodę po ogrzewaniu więc temperatura rośnie, a zarazem nabija mi na licznik no i jest za ciepło w domu.... Jak skręcę zawór w szafie na 5, to ciśnienie już nie daje rady pchać wody na podłogę, ale nie może osiągną temperatury wyższej... np wczoraj tj 21.10.2016r o 7:00 ustawiłem tem z 21stop. C na 22 stop. C i do dzisiaj 22.10.2016r godz. 14:40 temperatura nie wzrosła nawet o pół stopnia... jak to ustawić by działało jak ma? By cisnienie z osiedlowego ogrzewania nie pchało wody w ogrzewanie jak nie ma, a jak ma być cieplej by było cieplej? w załączniku podsyłam zdjęcie szafy czy tam rozdzielni...
sono2020 Opublikowano 22 Października 2016 #2 Opublikowano 22 Października 2016 Kto Cię tak pokarał tą instalacją jak hydraulik to go goń niech to przerobi, opisz do czego są te wszystkie rurki a szczególnie te cztery przed zaworem termostatycznym.
ariel1matrix Opublikowano 22 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 22 Października 2016 tam gdzie są czerwone zwory, to są pola grzewcze - łazienka kuchnia salon... zaraz za pompa przed tym zaworem termostatycznym, to idzie rurka do grzejników na mieszkannie - dwie sypialnie, oraz suszarka w łazience. przed pompa rurka w czerwonej otulinie, to rurka z ciepłowni osiedlowej rurki z zaworami niebieskimi to powroty z ogrzewania podłogowego, jedno pewnie powrót od grzejników i pewnie powrót do ciepłowni. Tak robił to hydraulik, od dewelopera. Doradzisz mi, hydraulikowi, jak ma to być zrobione poprawnie, abym nie płacił tysięcy za ogrzewanie?
odpowietrznik Opublikowano 23 Października 2016 #4 Opublikowano 23 Października 2016 Z tego co wiem przy tego rodzaju zaworu 3D termostat. pompa powinna być za nim oraz zawór zwrotny w miejscu jak w załączniku + zawory termostatyczne na grzejnikach.Temperatura pomieszczeń gdzie są grzejniki będzie regulowana przez zawory termostatyczne(zamkną się po osiągnięciu ustawionej na głowicy zaworu temp.) a pompa już od samej podłogówki (a nie tak jak przy istniejącej instalacji daje na grzejniki+podłogówka ) powinna być sterowana przez ten sterownik elektroniczny na ścianie na zasadzie włącz-wyłącz pompę na podłogę.Po zamknięciu zaworów termost.na grzejnikach i pompa od podłogi stop nie powinno być poboru energii
ariel1matrix Opublikowano 23 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 23 Października 2016 Zawór 3D to jest ten co się ustawia tą temperature przed tymi czerwonymi zaworkami? Zawory termostatyczne grzejników, to są te pokrętła przy grzejnikach? no dla mnie to też troche głupotą było, bo jak włącam kaoryfer, i chodzi pompa, to tak buzuje ze masakra... a całkiem, jak mam ten zawór sk®econy na 5, to jest jakas masakra, a temperatura podłogi nie podnosi się... jezeli ten zawór z pokretłem od 1-6 co jest napisany zakres temperatury 20-43*C jest zaworem 3d, to jaki sens jest ustawiac za nim pompę? bo jeżeli temp. która on przepuszcza jest za nika do ogrzania podlogi, to i pompa nic nie da... tak jak w tym momencie? a jar go otworze na maksa, to nawet przy wyłączonej pompie, cisnienie z osiedlowki jest takie mocne, ze temperatura podnosi sie mi do 24* i jest za goraco i nabija mi rachunki.... ehhh.... nie mozna tego jakos zrobic, ze ten zawor (ten z zakresem od 1-6 20-43*C) bedzie elektroniczny i polaczony jakos z pompa i do tego bedzie sterowany sterownikiem na scianie?
papasmurfek Opublikowano 23 Października 2016 #6 Opublikowano 23 Października 2016 O matko! Ale artysta! Primo to pompa w tym układzie nie zmieści się do tej szafki. Na zasilaniu pętli podłogowych powinny być rotametry. Odpowietrzniki źle zamontowane. W obecnym układzie to pompa pcha wodę gdzie ma najlżej, czyli na grzejnik. Najlepiej byłoby zastosować gotowy układ mieszający z pompą.
ariel1matrix Opublikowano 23 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 23 Października 2016 @papasmurfek podpowiesz jak ma to być poprawnie zrobione, aby artysta hydraulik to poprawił? wgl ktoś z Was jest mi wstanie wystawi zaświadczenie, ze jest to zle zrobione i jest do poprawy? bo z tym deweloperem mam bardzo dużo przepychanek i wole mieć takie rzeczy udokumentowane...
sono2020 Opublikowano 23 Października 2016 #8 Opublikowano 23 Października 2016 /jak już to powinno wglądać tak:
odpowietrznik Opublikowano 23 Października 2016 #9 Opublikowano 23 Października 2016 Takiego rozdzielacza to już w stanie istniejącym się nie da zastosować.Instalacja grzejnikowa jak mniemam jest wykonana w układzie trójnikowym.To tak jest jak deweloper chce wykonać jak najniższym kosztem mam tu na myśli brak oryginalnego rozdzielacza do podłogówki który powinien zawierać jak to stwierdził już Papa rotametry do regulacji przepływu
odpowietrznik Opublikowano 23 Października 2016 #10 Opublikowano 23 Października 2016 Najtaniej wyszłoby kupić rozdzielacz do podłogówki np.coś takiego(jak w załączniku) ale bez wkładek zaworowych na belce powrotnej-wystarczą te zaworki do pexa co są (będzie tańszy),wykorzystać istniejącą pompę,przed rozdzielaczem zawory odcinające,odpowietrzniki ręczne.Szafka pewnie do utylizacji bo to wszystko się w niej nie zmieści.I wykonać wg proponowanego już schematu http://allegro.pl/rozdzielacz-2-ogrzewania-podlogowego-do-podlogowki-i6566814935.html
ariel1matrix Opublikowano 23 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 23 Października 2016 yyyy czyli co musi tą cała instalacje wyrzucić i zrobić na nowo? ale nie wiem czy doczytaliście? zasilanie z osiedla ma swoje ciśnienie, co pcha wodę nawet przez pompę... nawet w tym schemacie jest zawór, który ma do ustawiania temperaturę, więc jak będzie znowu zamocno otwarty, to cisnienie będzie pchało wode na układ i będzie mi nabijało rachunki....
odpowietrznik Opublikowano 23 Października 2016 #12 Opublikowano 23 Października 2016 Jeszcze istnieje opcja zastosowania siłowników na belce powrotnej współpracujących z regulatorami pokojowymi w poszczególnych pomieszczeniach które dają sygnał do zamnięcia pętli po osiągnięciu ustawionej temp.w pomieszczeniu ale to droga zabawka.Przewodowo jest taniej ale pytanie czy jest mozliwość poprowadzenia kabelków od regulatorów pomieszczeń do listwy OP.Można też bez kabelków czyli w wersji przezprzewodowej ale to wychodzi znacznie drozej.Listwa OP ma również możliwość sterowania pompą podłogową.Wtedy już nie przepchnie przez pompę.Nie całą instalację przerobić ale tylko (aż? ;)) w obrębie szafki. Nie mam już innej antykocepcji ;) Może się wypowiedzą w tym temacie koledzy z większym doświadczeniem.
tomekb Opublikowano 24 Października 2016 #13 Opublikowano 24 Października 2016 Witam , podaj wymiar szafki to coś poradzimy , a tak na szybko to możesz przed pompą założyć zawór na którym nakręcisz siłownik 230v podłączysz równolegle w pompie i gotowe . Ale grzejniki będą się załączać dopiero jak pompa ruszy zresztą chyba tak teraz też jest . pozdrawiam TB
ariel1matrix Opublikowano 24 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 24 Października 2016 tą szafkę można wywalić.... to jest wgl jakieś nieporozumienie... mam ustawione temp. 21 stopni, w mieszkaniu jest 20,8 stopnia i pompa od rana chodzi - byłem w pracy... jak mam przykręcony ten zawór na którym jest temperatura, zawór na 5, to woda cieplejsza nie idzie na podłogówkę i pompa załącza się... ustawie na 6, nawet kawałek bardziej niż na 5, to woda idzie ciepła, pompa wyłączy się ale słychać wodę dalej, że idzie.... więc sądzę, że nawet jak pompa będzie za tym zaworem to za dużo nie da... jak na moje to powinno wyglądać tak: rurka do kaloryferów, powinna być przed pompą, pompe dać z możliwością, aby woda wgl nie szła, albo jak tomekb pisze dać zawór z siłownikiem...
tomekb Opublikowano 25 Października 2016 #15 Opublikowano 25 Października 2016 Witam , było trochę czasu i chłopaki na produkcji zrobili coś takiego, zrobione specjalnie pod twoje przyłącze tak aby wszystko pasowało , to rozwiąże twoje problemy , jak będziesz chciał to możesz coś takiego zamówić . :) Zasilanie od dołu do zaworu 3d , przed zaworem zasilanie do grzejników , pompa miesza podłogówkę do póki nie wyłączy jej sterownik , siłownik zintegrowany z zaworem w rozdzielaczu otwiera się gdy pompa zaczyna działać . Powrót do grzejnika z belki powrotnej pętli podłogowych .Rotametry magnetyczne , pompa Grundfos auto L. pozdrawiam Tomek .
pop Opublikowano 25 Października 2016 #16 Opublikowano 25 Października 2016 tą szafkę można wywalić.... to jest wgl jakieś nieporozumienie... mam ustawione temp. 21 stopni, w mieszkaniu jest 20,8 stopnia i pompa od rana chodzi - byłem w pracy... jak mam przykręcony ten zawór na którym jest temperatura, zawór na 5, to woda cieplejsza nie idzie na podłogówkę i pompa załącza się... ustawie na 6, nawet kawałek bardziej niż na 5, to woda idzie ciepła, pompa wyłączy się ale słychać wodę dalej, że idzie.... więc sądzę, że nawet jak pompa będzie za tym zaworem to za dużo nie da... jak na moje to powinno wyglądać tak: rurka do kaloryferów, powinna być przed pompą, pompe dać z możliwością, aby woda wgl nie szła, albo jak tomekb pisze dać zawór z siłownikiem... pompa ci się wyłącza Gdy ciepła woda dochodzi?? to masz sterownik automatyczny do cwu nie do co.sterownik do pompycwu na podłogówke ustawisz jaka temp ma byc i będzie ci wyłączać jak za gorąca woda na czujnik przyjdzie, zawory na fuul otwierasz tylko sterownik potrzebny co wył pompe jak za ciepła woda
ariel1matrix Opublikowano 26 Października 2016 Autor #17 Opublikowano 26 Października 2016 pompa włącza się gdy temperatura w pomieszczeniu spada poniżej ustawionej na sterowniku... ale pompa i tak nie pcha cieplejszej wody do podłogówki, ponieważ zawór z temperaturą w skali od 1-6 zatrzymuje ciepłą wodę.
landryna Opublikowano 2 Listopada 2016 #18 Opublikowano 2 Listopada 2016 I co poprawił Ci to coś bo inaczej niemozna tego nazwac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.