Animus Opublikowano 1 Listopada 2016 #101 Opublikowano 1 Listopada 2016 Wg mnie najgorsze jest moment przejścia (czasem bardzo długi moment) z "pracy" w "podtrzymanie" i z powrotem. Wtedy jest albo niedostatek powietrza albo jego nadwyżka - i tak źle i tak niedobrze.Jak długo kocioł stoi w podtrzymaniu to dłużej się rozpędza.A to nie wszystko, w podtrzymaniu wygrzany komin wysysa ciepło z wymiennika kotła. Najważniejszy jest dobry sterownik automatyczny, który natychmiast reaguje na wszelkie nieprawidłowości. Taki z podglądem i sterowaniem na komórce. Na dziś do monitorowania kotła, najlepszy jest eCoal. W obu wersjach starej i nowej. Monitoring kotła jest bezpłatny i ma możliwość spalania w automacie. Do sterowania sterownik Multifun z czujnikiem żaru. Oba sterowniki można jedynie kupić z kotłem, lub na rynku wtórnym. Allegro lub OLX. Jest jeszcze możliwość zakupu sterowników bez kotła Bruli ale to niepełna wersja eCoala i Multifun bez czujnika żaru, który niedosyt pozostawia.
macbog Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #102 Opublikowano 2 Listopada 2016 Jeżeli palnik zaczyna dymić, lub do popielnika spadają niespalone koksiki, to podajesz za dużo lub dmuchasz za słabo. Po kilku dniach mam niespalone koksiki. Zastanawiam się nad tym i wychodzi mi iż muszę zwiększyć czas podawania. Ilość powietrza jest ok - nie dymi się. WIęc widocznie większa frakcja nie nadązy się spalać. Sorier - co sądzisz ?
sorier Opublikowano 2 Listopada 2016 #103 Opublikowano 2 Listopada 2016 Jeżeli żar zakrywa górne otwory nadmuchowe na całym obwodzie palnika to wydłuż przerwe podawania.
Pieklorz Opublikowano 2 Listopada 2016 #104 Opublikowano 2 Listopada 2016 Sądzę że dojdziemy niebawem do operacji tuning o której wspominałem wcześniej. Pytanie brzmi czy wiertarkę posiada i czy ma wiertło d.5 Jeżeli to jest, to mogę tłumaczyć co tu poprawić idzie... I więcej zrobić się mechanicznie nie da, zostaną zabawy ze sterem..
Animus Opublikowano 2 Listopada 2016 #105 Opublikowano 2 Listopada 2016 Po kilku dniach mam niespalone koksiki. Zastanawiam się nad tym i wychodzi mi iż muszę zwiększyć czas podawania. Ilość powietrza jest ok - nie dymi się. WIęc widocznie większa frakcja nie nadązy się spalać. Sorier - co sądzisz ? Najpierw ustal czy nadmiar paliwa - koksiki powstają w praca/spalaniu czy w nadzorze/podtrzymaniu.
macbog Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor #106 Opublikowano 3 Listopada 2016 Pytanie brzmi czy wiertarkę posiada i czy ma wiertło Wiertarkę posiada, wiercić umie :)
macbog Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor #107 Opublikowano 3 Listopada 2016 Sądzę że dojdziemy niebawem do operacji tuning o której wspominałem wcześniej. Pytanie brzmi czy wiertarkę posiada i czy ma wiertło d.5 Jeżeli to jest, to mogę tłumaczyć co tu poprawić idzie... I więcej zrobić się mechanicznie nie da, zostaną zabawy ze sterem.. Pieklorz - skąd tak dobrze znasz te palniki ?
Pieklorz Opublikowano 3 Listopada 2016 #108 Opublikowano 3 Listopada 2016 O tym, który masz miałem okazję rozmawiać z użytkownikiem. On zmienił sobie sterownik na iryda pid i w rozmowie opowiadał co z nim kombinował by chodzil dobrze. Aktualnie jest z tego zadowolony. Jak mówił co nie robił, to w rogach był lekki niedopał. Postanowił dowiercić bliżej góry na około gęściej otwory z uwzględnieniem tych narożników i zaczęło pracować jak trzeba
macbog Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #109 Opublikowano 7 Listopada 2016 O tym, który masz miałem okazję rozmawiać z użytkownikiem. On zmienił sobie sterownik na iryda pid i w rozmowie opowiadał co z nim kombinował by chodzil dobrze. Aktualnie jest z tego zadowolony. Jak mówił co nie robił, to w rogach był lekki niedopał. Postanowił dowiercić bliżej góry na około gęściej otwory z uwzględnieniem tych narożników i zaczęło pracować jak trzeba Cz masz namiary ta na tego użytkownika ? Mail, login ... ?
Pieklorz Opublikowano 7 Listopada 2016 #110 Opublikowano 7 Listopada 2016 Nie mam, tak się złożyło,że dzwonił jakieś dwa tygodnie temu i sobie pogadaliśmy. Tyle co mówił, to nawiercił bliżej góry w miarę gęsto otworki wiertłem d.5 na około i jest zadowolony, bo mu paliwo dopala. Pytał się tylko, czy będzie mógł ewentualnie dopytać o coś z irydem i na tym póki co kontakt się zakończył
macbog Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor #111 Opublikowano 8 Listopada 2016 Ok. A masz w takim razie telefon do niego ? Chciałem chwilę z nim pogadać.
Pieklorz Opublikowano 8 Listopada 2016 #112 Opublikowano 8 Listopada 2016 Ja dziennie odbieram "n" telefonów, nie jestem w stanie dojść z jakiego numeru dzwonił Będę miał w pamięci, jeżeli by się odezwał w przyszłości z jakimś zapytaniem odnośnie pracy iryda pid.
macbog Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor #113 Opublikowano 8 Listopada 2016 Pieklorz - nie masz faktycznie żadnych możliwości namierzenia go ? Jakoś musiał Cię znaleźć iż do Ciebie dzwonił.
Pieklorz Opublikowano 8 Listopada 2016 #114 Opublikowano 8 Listopada 2016 No tak, na innym forum jest wątek o irydzie pid, ja akurat sporo wysyłam m.in. sterowników i dmuchaw w sprzedaży detalicznej wysyłkowej, jemu nie było problem mnie namierzyć, ja tego telefonu nie dokopię, bo nie pamiętam jakiego dnia dzwonił i o której. Nie zapisywałem numeru telefonu, bo do szczęścia mi to potrzebne nie było, nie korzystam z tych palników, rozmowa była luźna o sterowniku Iryd PID, który znam, używam i sobie cenię i dyskutujemy czasami na jego temat (na tym innym forum). Pytał czy w razie co będzie mógł zadzwonić i na tym się sprawa zakończyła
macbog Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #115 Opublikowano 9 Listopada 2016 A jakie to forum? Napiszę tam. Prawdopodobnie ciągle tam zagląda, może więc w ten sposób z nim się skontaktuję. Możesz wysłać linka ?
Pieklorz Opublikowano 14 Listopada 2016 #117 Opublikowano 14 Listopada 2016 macbog akurat kolega dzwonił namiary na priv
macbog Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #118 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Nie wywierciłem dodatkowych otworów. Zmieniłem nastawy automatyki w taki sposób iż przedmuch następuje 2 x co 3 minuty na 59 sekund i za 3 razem załącza się podawanie i przedmuch czyli mam Tak teraz wygląda popiół. Kocioł pracuje na następujacych parametrach - 5 sekund podawania / 55 sekund przerwy / wentylator 10 % Wszystko działa dużo lepiej. Kocioł po włożeniu do środka m.in szamotu jako zawirowywacze ma dużo wyższą temperaturę w środku, natomiast spaliny mają dużo niższą temperaturę. Przy tych temperaturach pali mi około 100 kg na tydzień przy temperaturze w domu pomiędzy 21.5 a 23 stopnie Teraz chciałbym dopracować dwie rzeczy - zmniejszyć częstotliwość czyszczenia - poprawic przerwę w pracy - tutaj są drobne problemy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.