Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy Z Zaworem 4D

dave88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam watpliwosci co do montazu zaworu4d afriso przez mojego instalatora.Otoz tak.

Gora to zasilanie z kotla

Wyjscie w prawo zasilanie grzejnikow

W dol.Powrot na kociol

WYJSCIE Z LEWEJ powrot z grzejnikow.Problem dotyczy tego ze pod powrot przed piecem sa wpiete powrot z podlogowki zasilana z osobnego zaworu 3d powrot z grzejnikow oraz CWU i temperatura oscyluje okolo 30 stopni.35 przy zadanej pieca 55 stopni.Kociol to defro eko komfort 20kw.Moim zdajniem powrot na kociol powinien byc z lewej patrzac na zawor.Czy ktos poradzi czy mozna w jakis sposob przestawic zawor czy trzeba przerabiac instalacje.Wszystko chodzi ok poza tym ze trudno.Tylko martwi mni temp powrotu.

https://zapodaj.net/2f408484c16c3.jpg.html

Dziekuje za wszystkie pomoce.

Opublikowano

Powinno być tak http://www.afriso.pl/download/file/id/76/n/arv-4-drogowe-obrotowe-zawory-mieszajace jak na stornie 9.

Dojście ciepłej z pieca zależy z której strony jest zawór. Jak z lewej to dojście z prawej, jak z prawej to z lewej.

Opublikowano

No tez mi sie tak wydawalo.Dziwne w takim razie ze na grzejniki idzie np 45o przy nastawie 4 z jak przestawie pokretlo z 4 na 7 to to temp na grzejniki rosnie i powrot nawet do 45 i wiecej.a powinien malec.Czy to przez to ze zawor jest zle zabudowany i zaburza cyrulacje wody?

Opublikowano

Im mocniej otwierasz zawor 4D tym bardziej zacznie sie zachowywac tak jakby go nie bylo. Tj. jezeli otworzyz zawor na maxa np. 10 w skali 10 to prawie tak jakbys puscil cala ciepla wode z kotla na instalacje i jednoczesnie pozwolil aby woda wracajaca z instalacji szla prosto na kociol. 

Na rysunku mniejwiecej pokazuje jak to dziala. Zawor 4D najlepiej dziala jezeli nie przekracza sie skali 3-4 na 10. U mnie jak otworze zawor na 5 i wiecej to juz po frytkach zimna woda z podlogowki dominuje na powrocie i dT temperatur pomiedzy wyjscia a powrotem kotla leci w kosmos

post-62909-0-33750100-1477040372_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.Mam watpliwosci co do montazu zaworu4d afriso przez mojego instalatora.Otoz tak.

Gora to zasilanie z kotla

Wyjscie w prawo zasilanie grzejnikow

W dol.Powrot na kociol

WYJSCIE Z LEWEJ powrot z grzejnikow.Problem dotyczy tego ze pod powrot przed piecem sa wpiete powrot z podlogowki zasilana z osobnego zaworu 3d powrot z grzejnikow oraz CWU i temperatura oscyluje okolo 30 stopni.35 przy zadanej pieca 55 stopni.Kociol to defro eko komfort 20kw.Moim zdajniem powrot na kociol powinien byc z lewej patrzac na zawor.Czy ktos poradzi czy mozna w jakis sposob przestawic zawor czy trzeba przerabiac instalacje.Wszystko chodzi ok poza tym ze trudno.Tylko martwi mni temp powrotu.

https://zapodaj.net/2f408484c16c3.jpg.html

Dziekuje za wszystkie pomoce.

Z opisu wynika ze masz pomylone powroty -naprzeciw zasilania z kotla ma być powrót z instalacji , naprzeciw zasilania instalacji ma być powrót do kotła.To  po pierwsze ,po drugie masz  zamontowany zawor w takiej pozycji że zasilanie z kotła musi być podpięte  z lewej strony ,Calość do przeróbki.

Opublikowano

Dlaczego zasilanie z lewej?Latwiej w miedzi przerobic powrot kotla i powrot z inatalacji zamieniajac?

Opublikowano

Jeżeli tak łatwiej ,to tak zrób , ale będziesz musiał poprawnie zamontować bebechy w d4 ,zobacz jak to się robi ,powyżej masz instrukcję tego zaworu.Zobacz jak oś ma być ustawiona względem wyjścia na zasilanie CO i w ktorym miejscu ma być ten niebieski oznacznik otwarcia zaworu.

on ma być ustawiony na wyjściu CO.

Opublikowano

Zawór ustawiony prawidłowo - podłączenie do wejść nieprawidłowe .Jak zamienisz powroty ,,to ustaw bebechy zaworu prawidłowo .zobacz w instrukcji jak to zrobić.- nie potrzeba odkręcać zaworu aby to poprawić.

Opublikowano

Zawor obecnie ustawiony jest na zasilanie z kotla trzpien.i co ciekawe mozna regulowac temp zadana na grzejniki.W prawdzie skok jest duzy pomiedzy 3 a 6 jest 35 i 55 stopni ale jade obecnie na 45.Co ciekawe powrot z grzejnikow i powrot do pieca sa w podobnyh temperaturach sa letnie okolo 35 stopni.Tak jakby zawor dzialal.Co sie zmieni po przerobieniu?Temperatura powrotu na piec wzrosnie?

Opublikowano

@dave88. Ja w zeszłym roku przerabiałem analogiczny problem. Możesz zerknąć w mój wątek https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?/topic/20884-Prośba-O-Ocenę-Instalacji-Co-(Podłogówka-+-Grzejniki-+-Zawór-4D) Sprawdz sobie czy jak ustawisz na jednym ze skrajnych położeń (pierwotnie 0) i odczekasz jakiś czas (np. 1 - 2h ) nie masz przypadkiem gorącego powrotu a zimnego zasilania. W tej konfiguracji, ktorą masz pompa CO w tym przypadku bedzie przepychać wodę przez kocioł w odwrotnym kierunku. Ja finalnie reklamowałem i zrobili mi wg. Instrukcji Afriso i do tego jeszcze na 1 1/2" zaworze. Na razie jestem zadowolony z temperatury powrotu mimo, że nie mam pompy kotłowej. Jeśli się nic nie zmieni jak będzie -5 na dworze to już nie będę przerabiał.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.