Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mały Obieg

bossi11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,mam problem ponieważ wydaje mi się że w momencie załączenia pompy CO idzie ona małym obiegiem, czyli przez zbiornik CWU jak na zdjęciu bo tak na chłopski rozum ma lżej niż pchać z 8 metrów w górę.Czy mogę zdławić zawór przed lub za zbiornikiem ? czy nie wpłynie to na  słabsze grzanie wody CWU ?

Nowy obraz mapy bitowej.bmp

Opublikowano

Mialem klapowy ale bez wymuszonego obiegu na grawitacji nie dawal rady

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@sambor  ale co ten zawór zmieni?

@bossi11 proponuje dać CWU na osobnej pompie + ZZ i niech to piec nią steruje. W efekcie na bojler dasz zadaną temperaturę np 50'. Jak tylko bojler uzyska temperaturę pompa zostanie wyłączona przez sterownik pieca. Dodatkowo będziesz pewny że ciepła woda nie będzie wyciągana przez piec.

Ewentualnie jak nie masz zamiaru za dużo inwestować zamiast trójnika daj zawór 3D z nastawami ręcznymi w tryb odcinania. Potrzebujesz więcej na mieszkanie odkręcisz, nie chcesz grzać mieszkania zakręcasz całkowicie. Ale w tym przypadku nie masz żadnej kontroli nad temperaturą wody w zasobniku. Tylko by to dobrze działało pion powinie być z grubszych rur niż CWU.

Opublikowano

Kolega ma problem z podciąganiem wody z bojlera, nie chce stracić pracy grawitacyjnej, więc zaw różnicowy - który jest też zaworem zwrotnym powinien być dobry do tego celu.

Opublikowano

najlepszym wyjściem to oddzielna pompa zasilająca bojler.Ale próbuje przymknąć zawór na powrocie z wymiennika.Dławienie powinno spowodować że woda popłynie w obieg co ale woda w bojlerze będzie się dłużej nagrzewać.

powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.