Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie W Domu Drewnianym

Franc27

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to za mało danych aby przeliczyć na moc kotła, 

Powinieneś mieć coś takiego jak moc strat/ ciepła potrzebnego do ogrzania  w kW lub w W/m2

Opublikowano

Tam masz zapotrzebowanie ok 5100W, kocioł 12kW pokryje całe ogrzewanie wraz ze stratami przesyłu i grzaniem CW.

Polecam Biawara 12kW - 10 - 12tys, w układzie zamkniętym + koszty instalacji w kotłowni i domu

Opublikowano

Jakiej wysokości komin? 5 m wystarczy?

Na stronie Biawar najmniejszy kocioł ma 20kW.

Czy w przypadku takiego kotła stosować bufor? Zasugerowano mi, żeby dać bufor, który będzie jednocześnie zbiornikiem CWU, ma to sens? Jakie koszty dojdą do kotła, komina i rur przesyłowych do domu w porównaniu do PC?

Opublikowano

wyjdzie tak że dojdziesz do tego sam co sie opłaca

jesli juz kocioł to proponuje orningo 100 z palnikiem 16kW masz tam modulacje od 3kW żadne bufory są niepotrzebne

Opublikowano

ad.automatyk:

Być może,ale jak na razie koszty inwestycji w PC to dobrze powyżej 20kPLN, chyba, że wyprowadzisz mnie z błędu?

ad. sambor:

zasobnik CWU zdecydowanie w domu, w pomieszczeniu  gdzie miała być kotłownia, chcę tam zmieścić zbiornik CWU, rekuperator, stację uzdatniania wody, rozdzielnię elektryczną.

Może się mylę, ale w inwestycji różnica między kotłem na paliwo stałe, nawet drogim, a PC to co najmniej 10 kPLN,  droższe użytkowanie i problem w przypadku braku prądu. Nie liczę pomieszczenia na kocioł bo i tak je muszę mieć, nie liczę własnej pracy, bo za nią nie płacę, a aż tak leniwy nie jestem, żeby cierpieć z tego powodu. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

Opublikowano

no wg zuzycia energi jakie podałes to te 20k starczy na zamontowanie i podłaczenie do istniejacyh badz wyprowadzonych rurek plus jakis zasobnik np 200l musiałbys dokupić

Opublikowano

Ceny jakie znalazłem to  ok 24 kPLN.

Kotły na pellet to przedział 7-11 kPLN + komin, pewnie w 3tys się zmieści.

W obu przypadkach może dałoby się coś utargować, ale jakby na to nie patrzeć różnica wychodzi ok 10 kPLN.

Zbiornik CWU w obu przypadkach trzeba kupić.

No  i koszty użytkowania PC będą pewnie wyższe, pomijam ewentualne przerwy w dostawie energii.

Nie wiem jak wygląda sprawa trwałości PC w stosunku do kotła oraz kosztów serwisu, tu niech się wypowie ktoś kto ma doświadczenie w tej sprawie.

Jeśli się mylę w powyższych wnioskach to proszę o weryfikację.

Opublikowano

Poczytaj temat o kotłach Tekli, to szybko ci przejdzie a Galmet to jakaś nowość na rynku

Takiego kotła nie kupuje się na zasadzie najniższej ceny.

"dla tego domu i tego kotła bufor nie potrzebny"

Dlaczego nie?

Bufor służy do magazynowania nadwyżek a tu gdzie masz nadwyżki?

Opublikowano

Rozumiem, że nie  można kupować na zasadzie najniższej ceny, dlatego pytam, Biawar to wg strony producenta 11500 netto + sterownik sieciowy 1300 zł. To jest najlepszy wybór w relacji cena/jakość? W czym jest lepszy od innych urządzeń?

Opublikowano

Ceny jakie znalazłem to  ok 24 kPLN.

Kotły na pellet to przedział 7-11 kPLN + komin, pewnie w 3tys się zmieści.

W obu przypadkach może dałoby się coś utargować, ale jakby na to nie patrzeć różnica wychodzi ok 10 kPLN.

Zbiornik CWU w obu przypadkach trzeba kupić.

No  i koszty użytkowania PC będą pewnie wyższe, pomijam ewentualne przerwy w dostawie energii.

Nie wiem jak wygląda sprawa trwałości PC w stosunku do kotła oraz kosztów serwisu, tu niech się wypowie ktoś kto ma doświadczenie w tej sprawie.

Jeśli się mylę w powyższych wnioskach to proszę o weryfikację.

pisałem że sie zmieścisz w 20k i tyle chyba że bedziesz wymyslał z umiejscowieniem to moze być jakaś korekta

Opublikowano

Bufor służy do magazynowania nadwyżek a tu gdzie masz nadwyżki?

Nie będzie problemu z rozdziałem podłogówka/grzejniki? Jaka temperatura powinna być ustawiona na takim kotle?

Opublikowano

I da się ustawić bez bufora, żeby na podłogówkę szło 30 a na grzejniki 60 ?

Pomijając względy ekologiczne i większy syf w kotłowni, czy są jakieś jeszcze istotne różnice między pelletem a węglem?

Co w lecie z CWU? Ile taki kocioł zużyje opału, przy grzaniu zbiornika ok 150-200 l?

Opublikowano

Na samo grzanie CW ja potrzebuję ok 3kg/ dobę - grzeję zasobnik 300l do 50C 1x dziennie.

Na pewno trzeba dodatkowo zaplanować jakieś połączenia kablowe pomiędzy kotłownią a domem

i to trzeba przewidzieć - ile i jakie.

Opublikowano

W kotle się pali cały czas i zuzywa 3kg/dobę?

Jakiego rodzaju połączenia kablowe? Na pewno chcę mieć możliwość sterowania po sieci LAN/WAN, więc kabel UTP, coś jeszcze?

Opublikowano

Kocioł po za sezonem grzewczym stoi włączony i czeka na sygnał zapotrzebowania CW, jak się okaże, że potrzeba grzać to załącza się grzeje i grzeje aż ogrzeje to zadanej temp - tak samo jak w kotle gazowym.

I te 3kg są zużyte na podgrzanie wody podczas pracy kotła.

Nie wiem jakie i ile przewodów będzie potrzeba - ale jak kocioł ma czymś sterować to trzeba to podciągnąć 

Musi być najpierw schemat i dopiero wtedy trzeba określić ilość kabli, żył w kablu itd

Opublikowano

Sterownik jest przy kotle, to co jeszcze może być potrzebne oprócz zasilania i ewentualnie LAN? Może to głupie pytania ale kompletnie się na tym nie znam a nie mam kogo zapytać. Poprosiłem o ofertę jedną z lokalnych firm, zobaczymy co powiedzą, ale chciałbym wiedzieć o czym mam rozmawiać :).

Opublikowano

Choć potrzeba do sterownika jaka jest temp CW w zasobniku, a zasobnik ma być w domu, pompa CW tez w domu a sterownik musi to widzieć.

Jak ci coś przedstawią to zapodasz i zobaczymy i oczywiście skrytykujemy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.