Franc27 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #76 Opublikowano 7 Listopada 2016 Założyłem przy wyliczeniach 20 cm wełny w ścianach, 30 w dachu, 3 szybowe okna i WM
sambor Opublikowano 7 Listopada 2016 #77 Opublikowano 7 Listopada 2016 To teraz wstaw więcej, 20cm wełny dla budynku szkieletowego to przeciętnie. Wstaw 25cm i 30 cm - może się okazać, że warto więcej, gdyż będzie tańsze ogrzewanie - tu trzeba złapać punkt optymalny.
Franc27 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #78 Opublikowano 7 Listopada 2016 Nawet jak dałem 30cm w ściany i 40 cm w dach to wyszło 39W/m2, więc prawie się nic nie zmieniło, dziwne.
sambor Opublikowano 7 Listopada 2016 #79 Opublikowano 7 Listopada 2016 Coś nie tak wstawiasz, a jak izolacja od ziemi?
Franc27 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #82 Opublikowano 7 Listopada 2016 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1rsv http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1rsq
piastun Opublikowano 7 Listopada 2016 #83 Opublikowano 7 Listopada 2016 pisałeś coś o wentlacji mechanicznej (WM) a na ciepłowłaściwe masz grawitacyjną.
Franc27 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #84 Opublikowano 7 Listopada 2016 Pełne informacje o budynku Powierzchnia zabudowy (obrys piętra) 78m2 Powierzchnia całkowita budynku 133m2 Powierzchnia ogrzewana 133m2 Kubatura przestrzeni ogrzewanej 324m3 Wysokość piętra 2,6m Ogrzewane piętra parter, poddasze Dach dach skośny z poddaszem Ściany 39cm, konstrukcja: drewno iglaste + drewno iglaste, izolacja: wełna mineralna 30cm Izolacja od góry Dach, Wełna mineralna 40cm Izolacja od dołu Podłoga parteru, Styropian 15cm Drzwi i okna Okna: 9szt. (nowe z trzema szybami) Drzwi: 1szt. (nowe drewniane) Garaż brak Wentylacja mechaniczna Temperatura w części ogrzewanej 21,0°C Jakaś mała kubatura wychodzi
Franc27 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #85 Opublikowano 7 Listopada 2016 Poprawiłem, Różnica przy zmianie grubości izolacji w ścianach i suficie o 10 cm, wynosi 8 kWh/m2*rok, to chyba niedużo?
automatyk Opublikowano 7 Listopada 2016 #86 Opublikowano 7 Listopada 2016 koszt ogrzewania pompą to przecietnie 1500zł za kazde 100m2 plus koszt pogrzewania wody 2 osoby 500zł czyli majac 100m2 dom to koszt nie przekroczy 2000zł na sezon przy 22st w domu i tak to wygląda odnosze sie oczywoscie do pomp samsung ,inne to maja jeszcze przestarzała konstrukcje i potrafią naszarpać prądu . kwota o ktorej pisze to dla takiej zimy jak była jak by przymroziło wiecej to jakies 500zł do tej kwoty trzeba dołozyć takie jest obraz grzania pompą ciepła
sambor Opublikowano 7 Listopada 2016 #87 Opublikowano 7 Listopada 2016 Automatyk twoje dane są fajne, ale pewnie wymagają całej inst niskotemperaturowej czyli podłogówki w całym domu. Przy grzejnikach już tak różowo nie ma. 2-2,5 tys na 100m2 pow grzanej to dużo, w pelecie mi tyle wychodzi dla 260m2 i też mam 21-22C.
automatyk Opublikowano 7 Listopada 2016 #88 Opublikowano 7 Listopada 2016 nie ma problemu to jest podane dla grzejników temp zasilania do 55st ,czyli na dzien dzisiejszy około 35-38st przy -10 około 45st przy -15 około 48st u mnie wtej chwili na strej komunistycznej kostce idzie na grzejniki 37st obecnie 23,6 st w domu
Franc27 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #89 Opublikowano 7 Listopada 2016 Automatyk, jaką masz PC?
automatyk Opublikowano 7 Listopada 2016 #90 Opublikowano 7 Listopada 2016 powietrze woda samsung narazie 7kW na przyszły sezon bedzie 10kW
sambor Opublikowano 9 Listopada 2016 #91 Opublikowano 9 Listopada 2016 Automatyk zapomniał dodać, że sam te pompy sprzedaje i serwisuje, ;)
Franc27 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #92 Opublikowano 9 Listopada 2016 No tak, to dosyć istotnie zmniejsza koszty instalacji i użytkowania.
automatyk Opublikowano 9 Listopada 2016 #93 Opublikowano 9 Listopada 2016 no to jest kwestia mentalności ,jesli sprzedawałbym kawę to znaczy że w domu miałbym kawe za darmo czy tez musiałbym kupić ????? a koszty eksploatacji mi zmniejszają fotoogniwa
sambor Opublikowano 9 Listopada 2016 #94 Opublikowano 9 Listopada 2016 a koszty eksploatacji mi zmniejszają fotoogniwa Za które musiałeś zapłacić niezłą kasę, ale to twoja kasa. PS Znam kilku pracowników stacji benzynowych i żaden z nich nie płaci przy tankowaniu. A pompę masz pewnie jako gratisowy egzemplarz do prezentacji ;) Nie przejmuj się - ja też bym tak zrobił :D PS2 Ostatnio przymierzam się do mini osiedla eko z 3 budynkami po 20kW PV + PC wiercone, z pełną WM i REKU - drogo, ale po dotacjach bardziej opłacalne niż tradycyjne Szukam paneli PV na taką moc, nowych z gwarancją. Pozdr.
Franc27 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #95 Opublikowano 9 Listopada 2016 A znacie kogoś kto używa PC PW w domu z drewna? Nie wiem czy to ma znaczenie z czego jest skonstruowany budynek, ale kto pyta nie błądzi
sambor Opublikowano 10 Listopada 2016 #96 Opublikowano 10 Listopada 2016 Duża część Skandynawii ogrzewa domy PC , ale głównie powietrzem. Tam większość domów jest z drewna Tu masz stronę fińsko - szwedzkiego forum o pompach ciepła , google idzie to przetłumaczyć, choć niektóre zwroty są zabawne. http://lampopumput.info/foorumi/index.php W każdym takim domu oprócz PC jest dodatkowe źródło ciepła - piec, kominek, kocioł na pellet lub olej takie są u nich przepisy
automatyk Opublikowano 10 Listopada 2016 #97 Opublikowano 10 Listopada 2016 Dom z drewna w zasadzie sie ogrzewa tak samo jak betonowy ale jest nieco droższy w ogrzewaniu i bardziej upierdliwy dla automatyki (brak akumulacji ciepła ) a reszta to juz kwestia wymagań ja osobiscie bardzo zle sie czuje w drewnie bo to jak w namiocie ,jak nie grzejesz to zaraz zimno ,jak troszke za mocno pogrzejesz to sauna a reszta to kwestia gustu
automatyk Opublikowano 10 Listopada 2016 #98 Opublikowano 10 Listopada 2016 Za które musiałeś zapłacić niezłą kasę, ale to twoja kasa. PS Znam kilku pracowników stacji benzynowych i żaden z nich nie płaci przy tankowaniu. A pompę masz pewnie jako gratisowy egzemplarz do prezentacji ;) Nie przejmuj się - ja też bym tak zrobił :D PS2 Ostatnio przymierzam się do mini osiedla eko z 3 budynkami po 20kW PV + PC wiercone, z pełną WM i REKU - drogo, ale po dotacjach bardziej opłacalne niż tradycyjne Szukam paneli PV na taką moc, nowych z gwarancją. Pozdr. to czy musiałem wywalić kase czy nie to kwestia mądrej ekonomi ,niektórzy z uporem maniaka kupują opał co roku na sezon ,a u mnie to przyjmijmy że o roku kupuje tyle węgla co i tak bym musiał kupić a ten węgiel będzie się palił przez najbliższe 20 lat
Franc27 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #99 Opublikowano 10 Listopada 2016 Dom z drewna w zasadzie sie ogrzewa tak samo jak betonowy ale jest nieco droższy w ogrzewaniu i bardziej upierdliwy dla automatyki (brak akumulacji ciepła ) a reszta to juz kwestia wymagań ja osobiscie bardzo zle sie czuje w drewnie bo to jak w namiocie ,jak nie grzejesz to zaraz zimno ,jak troszke za mocno pogrzejesz to sauna a reszta to kwestia gustu Ale jak mieszkasz na stałe to grzejesz cały czas, więc to nie powinien być wielki problem?
automatyk Opublikowano 10 Listopada 2016 #100 Opublikowano 10 Listopada 2016 żebyś,y sie zrozumieli nie pisze o grzaniu dorywczym tylko o starowaniu pogodowym zamiast 0-1
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.