Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prawidłowe Podłączenie Pomp Co I Cwu

DanielW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post na tym forum. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec, który w 2007 roku zakupił piec na eko groszek i w sumie do śmierci on się nim zajmował. Ani ja ani rodzina nie spodziewaliśmy się jego śmierci, umarł bardzo młodo, dlatego też nikt nie interesował się i nie ingerował w to co dzieje się w kotłowni, a to nasz błąd.

Kocioł został zrobiony przez wujka, na schemacie jakiegoś kotła z Kotłów Żywiec (wujek przepracował tam większość życia) (nie wiem czy to dobra firma, ale utrzymuje się na rynku odkąd pamiętam i lokalna społeczność ją chwali). Dlaczego robiony, a nie kupiony od producenta? Z tego co pamiętam dziadkowi i tacie zależało na grubszej blasze no i pewnie trochę na niższej cenie, w tej chwili myślę, że to nie istotne. Kocioł 38kw, podajnik ślimakowy, powierzchnia do ogrzania ~ 280m2. Po śmierci ojca zacząłem trochę bardziej interesować się tematem instalacji w swoim domu i zdziwiła mnie jedna rzecz, mianowicie

Pompy CO i CWU podłączona po prostu pod gniazdko 230V, bez żadnych sterowników.
Pewne jest, że zwiększa to zużycie prądu, ale zastanawiam się czy ma to wpływ na dogrzewanie wody w kotle, zużycie opału itp?
W menu sterownika mam możliwość ustawienia obu tych pomp, tym bardziej dziwi mnie to, że pompki idą nonstop. 

Jeżeli tak, to czy jak uporam się z podłączeniem pomp pod sterownik są jakieś w miarę uniwersalne nastawy, na których mógłbym przetestować obie pompy i ewentualnie od nich zacząć edycję, czy takie rzeczy ustala się indywidualnie do każdej instalacji?

Posiadam dwie osobne pompy CO, jedna na parter (edit: po zakręceniu zaworów na zasilaniu parteru spełnia funkcję CWU), wszystko działa bez zarzutu nawet przy takim podłączeniu (bynajmniej w mojej ocenie), a druga na dwa pozostałe piętra i przy tej mam wątpliwości, ponieważ po otwarciu zaworów zasilania i włączeniu drugiej pompy piec praktycznie większość czasu jest w stanie pracy i uzyskanie zadanej temperatury trwa znacznie dłużej niż przy ogrzewaniu samego parteru (wiadomo, większy odbiór itd, ale i tak wydaje mi się, że problem można zniwelować właśnie przez inne podłączenie pompy). Obie zainstalowane są na powrocie.

Czytałem też coś o wyłącznikach czasowych, może to byłaby też jakaś alternatywa na pompę CWU, bo sterownik pozwala mi na ustawienie jedynie jej histerezy, a znajomy coś wspominał, że włączanie pompy cyrkulacyjnej ma ustawione czasowo.

Jestem kompletnie zielony i moje pytanie, dla niektórych będzie pewnie idiotyczne, ale nigdzie nie znalazłem na forum podobnego tematu. 
Jeżeli jest to gdzieś wyjaśnione, a ja to przeoczyłem to proszę o linka i zamknięcie tematu. 

Pozdrawiam
Miłego dnia.
Opublikowano

Jaki masz teraz sterownik?

Edit. Ile masz tych pomp? 2 czy w sumie 3? Z teści wynika że masz jakby 3, ale może wyjaśnij co gdzie jest podłączone. Zdjęcia/schemat mile widziany.

Opublikowano

TECH ST-72, zapomniałem dodać, że pompa CO na parter po zakręceniu zaworów na zasilaniu parteru spełnia funkcję CWU. Czyli tą pompę trzeba by ustawić w ten sposób by działała dobrze przy grzaniu grzejników i bojlera, chyba że konieczna będzie zmiana instalacji, ale do tej pory wszystko śmiga dobrze. Głównie chodzi o tą drugą pompę, odpowiedzialną za kolejne dwa piętra.

b6tvdv.jpg

Opublikowano

Jaki masz teraz sterownik?

Edit. Ile masz tych pomp? 2 czy w sumie 3? Z teści wynika że masz jakby 3, ale może wyjaśnij co gdzie jest podłączone. Zdjęcia/schemat mile widziany.

Faktycznie, źle sprecyzowałem, już zmieniłem treść pierwszego postu. Pompy mam dwie z czego jedna po zamknięciu zaworów pracuje jako CWU, wszystko poniżej.

Zdjęć jako tako nie ma sensu robić, ponieważ wszystko jest ocieplone i ciężko byłoby się w tym połapać bez oględzin, ale poniżej wrzucam schemat, trochę oklepany. Kilka słów o rysunku

Jak widać parter i piętra mają dwa osobne piony, pompki (zielone kwadraciki) założone są na powrotach. Pompka CO przy piecu po zakręceniu zaworu (czerwone kółko) na zasilaniu parteru pracuje jako pompka cyrkulacyjna.

2s6sj09.png

Opublikowano

Jaka instalacja otwarta czy zamknięta???  Z tym zaworem na parter to prawdopodobnie jest pomysł gdy potrzeba szybkiego ogrzania wody CWU w bojlerze wówczas zamknąć zawór i grzeje tylko wymiennik w bojlerze co przejawia się szybszym nagrzaniem CWU.  Ale co do porady w zakresie zadanych pytań to wg mnie to co wyczytałem i z własnego doświadczenia:

Piec pracuje stabilniej i znacznie lepiej gdy pompa pracuje ciągle (w przypadku takiej instalacji jak u ciebie oraz takiego sterownika) Skutkuje to lepszym spalaniem opału (brak/ lub mniejsza ilość sadzy, piec się nie wychładza, równiejsza i łatwiejsza w utrzymaniu w zadanych granicach temperatura ciepłej wody CO, szybciej i równomierniej się rozgrzewa, itd.  ZASADA -  DOBRY OPAŁ !!!!

Gdy chcesz zmniejszyć koszty energii oraz by piec mniej spalał to na pewno

1.NAJNOWSZE STEROWNIKI  (szukaj i czytaj na tym i bliźniaczym forum). Poszukaj w piecach z podajnikiem - najlepiej jak znajdziesz podobne do twojej instalacji i pieca.

2. Najnowsze pompy energooszczędne + zawór 4-ro drogowy sterowany elektronicznie (najlepiej przez sterownik pieca) 

Ale czy oszczędności będą aż tak znaczne  że się zwrócą w rozsądnym czasie to już troszkę na wyczucie i wg twojej oceny do twojego uznania.

Opublikowano

Ja to widzę tak:

podłączasz obie pompy pod sterownik - jako 1 pompę CO, czyli równolegle, 

Pompę pracującą na parter daj na najniższy bieg pompę na piętra na bieg wyższy i powinno być prawie OK.

Pompy grzania wody jako oddzielnej nie masz, więc nie masz co podłączać.

Za ochronę kotła robić będzie powrót z bojlera, więc jakaś ochrona powrotu będzie, z resztą jak ten kocioł przetrzymał 10 lat to i dalej będzie OK.

Zawór 4-D dla tak dużego kotła musiałby być duży - ok 2" , więc drogi, ponadto trzeba by zmieniać instalację przez dodanie osobnej rury do naczynia wzbiorczego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.