papasmurfek Opublikowano 29 Września 2016 #26 Opublikowano 29 Września 2016 a cos konkretniej moglbys mi podpowiedziec?jaka firme producent? http://www.forumbudowlane.pl/instalacje-grzewcze-i-ogrzewanie-domu/skam-p-premium-sekom-polecam-t23535/1245 poczytaj może Cię zainteresuje
Cichewicz Opublikowano 29 Września 2016 #27 Opublikowano 29 Września 2016 Zgadzam się z papasmurfek, w przypadku kotłów c.o z automatycznym podawaniem paliwa, zbiornik akumulacyjny można traktować wyłącznie jako zabezpieczenie instalacji np: hybrydowej tzn połączenie paru urządzeń grzewczych w jeden obieg - wtedy ma to sens. Natomiast bufor do kotłów c.o z podajnikiem i automatycznym podawaniem paliwa nie ma sensu gdyż kotły pracują w większości na zasadzie ---> podaj paliwo --> podtrzymanie ( co znaczy wolne ale jednak podawanie paliwa ) . Jak palnik ma samoczynny zapłon ma to trochę sensu ale ogólnie podzielam zdanie że bufor ma sens absolutnie w kotłach z ręcznym podawaniem paliwa. W przypadku kotłów c.o, pieców, kominków itp gdzie zasyp paliwa jest ręczny, ładujemy zbiornik akumulacyjny, oddajemy nadmiar energii cieplnej, która zawsze się wytwarza w momencie rozruchu - trzeba pamietać że kocioł np: na węgiel po pierwszej godzinie pracy może mieć dwukrotny naddatek mocy czyli 20 kW kocioł wytwarza 40 kw energii - jak ją umiejętnie zmagazynujemy to jesteśmy w domu.... . Kotły c.o z retortą , palnikiem czy innym systemem podawania paliwa automatycznego będą pracowały bez naddatku energii = nie ma co magazynować.
Patrol Opublikowano 30 Września 2016 #28 Opublikowano 30 Września 2016 A dokładał ktoś bufor do pelleciaka? chodzi o realne porównanie przed i po; czasy pracy i postojów mam przyzwoite bez bufora, a palnik i tak wchodzi na moc maksymalną kotła, tyle że szybciej osiąga temp. zadaną, ale i krócej trwa postój, więc żeby grzałka miała trochę lżej to sensu nie widzę (koszt grzałki 100pln, trwałość ok 6000 cykli rozp.). Oszczędność energii na kilku rozpaleniach wrażenia nie robi, a na jedno rozpalenie idzie ~80g pelletu... Wg moich szacunków inwestycja nieopłacalna, a celuję w kwoty 3500 max 4000pln za dostawienie bufora 800-1000L do istniejącej instalacji. Jakby założyć oszczędność paliwa na poziomie nawet 3 kg/dobę to daje zwrot ~400pln/sezon, więc słabo.
arti580 Opublikowano 2 Października 2016 #29 Opublikowano 2 Października 2016 Robiąc taki bufor u lokalnego spawacza kotłów za cenę ok 1000zł z materiałem i doliczając koszty pompy i sterowania tak ok razem myślę 1500zł zaczyna mieć to sens. Po 4 sezonach zwraca się inwestycja to tak teoretycznie. Najlepiej sytuacje zna Sambor ale wiadomo są osoby które są za i przeciw. Jak założę palnik to dam znać ile idzie energii elektrycznej na rozruch i wygaszenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.