sambor Opublikowano 19 Września 2016 #26 Opublikowano 19 Września 2016 45C na powrocie to mało, dodałem do poprzedniego postu jak ustawiać pompę kotłową. Czujniki w wylewce są dobre dla ogrzewania elektrycznego, dla wodnego są zbędne. Podobnie jak czujniki pokojowe, które powinny być oddalone od grzejników a nie przy nich.
Leniobec Opublikowano 19 Września 2016 Autor #27 Opublikowano 19 Września 2016 Czujnik mam miedzy dwoma grzejnikami na scianie w pokoju oddalone od nich jakis ponad metr. A sa tam dlatego aby czujnik nie lapal temp. podlogowki gdybym umiescil go centralnie w domu. Skoro 45 to malo wiec nie powinno byc problemu z tym. Tyle wymagaja w Ogniwie. Tylko jak to uzyskac zachowujac sterowanie automatyczne i mozliwosc dzialania dwoch obiegow?
sambor Opublikowano 19 Września 2016 #28 Opublikowano 19 Września 2016 Z zaw 4-D będzie bardzo trudno,
papasmurfek Opublikowano 19 Września 2016 #29 Opublikowano 19 Września 2016 Z podanym przeze mnie schematem będzie łatwo
sambor Opublikowano 19 Września 2016 #30 Opublikowano 19 Września 2016 Oczywiście, ale gdzie w takim razie zaw 4-D?
sambor Opublikowano 20 Września 2016 #32 Opublikowano 20 Września 2016 A co z gwarancją? :wacko: Przecież bez zaw 4-D nie ma gwarancji :P :D :D
henryk1953 Opublikowano 20 Września 2016 #33 Opublikowano 20 Września 2016 Bo tak mu powiedział kolega z sąsiedniego forum!!!Ciekawe że o resztę pyta nas a nie wspomnianego kolegę.
CooleR Opublikowano 20 Września 2016 #34 Opublikowano 20 Września 2016 @Leniobec chce dostosować swoją instalację do możliwości sterownika, tak aby z poziomu telefonu mógł wszystko ustawić! Czego jeszcze nie rozumiecie? PS. A kolega z sąsiedniego forum, jest zwolennikiem wpinania o.p. pomiędzy kotłem a zaworem 4D :lol:
Leniobec Opublikowano 20 Września 2016 Autor #35 Opublikowano 20 Września 2016 Bo tak mu powiedział kolega z sąsiedniego forum!!!Ciekawe że o resztę pyta nas a nie wspomnianego kolegę. Nie pytam go bo wydał mi się nie do końca szczery. W rozmowie proponował inny piec na samym początku coś jakby miał w tym interes... W ogóle po raz pierwszy w przypadku korzystania z forum przy okazji zakupu pieca jest wiele nieszczerości, bo wielu chce wciskać swoje technologie. Dlatego bywam nieufny. Obędzie się bez niego. Jak w schemacie który podałeś sterować tymi zaworami? Wchodzi w grę tylko opcja ręczna?
sambor Opublikowano 20 Września 2016 #36 Opublikowano 20 Września 2016 Ale po co sterować 2 zaworami, zasada jest taka : Ustawiasz krzywą grzewczą na kotle i to jest temp wody podawanej na grzejniki, temp wody podawanej na podłogę sterujesz zaw 3-D wg innej krzywej grzewczej, którą ustawiasz oddzielnie. W układzie z pompą kotłową i dwoma obwodami grzewczymi masz praktycznie pełny dostęp przez internet do wszystkich potrzebnych parametrów. Trzeba zmienić tok myślenia, przeczytać instrukcję i będzie wszystko jasne.
Leniobec Opublikowano 20 Września 2016 Autor #37 Opublikowano 20 Września 2016 Czyli w przypadku zastosowania tej instalacji do OEPM Tu masz prawidłowy schemat: przez ecoel ustawiam temperaturę wyjścia na kotle, ustawiam sobie odpowiednio dwa zawory 3D, oraz termostaty na grzejnikach i pętlach podłogówki, a temperaturę w pokojach reguluje przez ecoel za pomocą parametrów podawanych na czujniki w pokoju i podłodze. Natomiast powrotu pilnuje mi piec poprzez pompę kotłową i odpowiednie ustawienie "minimalnej temp powrotu"? Dobrze to rozumiem? dzięki za cierpliwość. ;)
sambor Opublikowano 20 Września 2016 #38 Opublikowano 20 Września 2016 Częściowo dobrze, ale po co ten drugi zaw 3-D? Aby schemat był w pełni sterowalny to : temp na kotle to temp podawana na grzejniki, regulacja temp na kotle wg krzywej pogodowej, regulacja temp grzejników wg nastaw termostatów na grzejnikach + ew termostat pokojowy wyłączający pompę grzejników. regulacja wody na podłogę przez zaw 3-D, sterowany z kotła wg nastawionej krzywej pogodowej regulacja temp CWU przez termostat regulacja temp powrotu przez zał/ wył pompy kotłowej. W/w czynności przeprowadzisz z poziomu netu. Poprawiłem schemat
Leniobec Opublikowano 20 Września 2016 Autor #39 Opublikowano 20 Września 2016 Konkretnie o którym mówisz? Nie ja robiłem schemat. Może chodziło o to aby obniżyć temperaturę na podłodze i grzejnikach.
sambor Opublikowano 20 Września 2016 #40 Opublikowano 20 Września 2016 Na podłogę to jak najbardziej, ale na grzejniki to trochę bez sensu, schemat poprawiłem w poprzednim poście.
Leniobec Opublikowano 20 Września 2016 Autor #41 Opublikowano 20 Września 2016 Teraz rozumiem. Jest to dobre rozwiązanie dla mojego układu. Pytanie tylko takie: jeśli założę siłownik na 3D to sterownik poradzi sobie z nim tak samo w trybie● Pompa podłogowa + 4D + regulator pokojowy - praca pompyP1 jako pompy podłogowej oraz zaworu 4D w oparciu otemperaturę wewnętrzną z programatora/termostatuzewnętrznego. Wymagane jest podłączenie czujnikawewnętrznego przewodowego lub bezprzewodowego BT1.siłownik 4D i siłownik 3D jest to samo dla sterownika? Bo wydaje mi się, dla sterownika ecoel v3,5 wcale nie musi być tym samym.
papasmurfek Opublikowano 20 Września 2016 #42 Opublikowano 20 Września 2016 siłownik 4D i siłownik 3D jest to samo dla sterownika? Bo wydaje mi się, dla sterownika ecoel v3,5 wcale nie musi być tym samym. musi być
Leniobec Opublikowano 20 Września 2016 Autor #43 Opublikowano 20 Września 2016 W takim razie mam gotowy schemat do swojej instalacji. :)
automaticspl Opublikowano 22 Września 2016 #44 Opublikowano 22 Września 2016 Do Papysmurfka. Czy można użyć według Twojego schematu gotowych rozdzielaczy z pompą do podłogówki. Czy lepiej, żeby cały układ był w kotłowni a do podłogówki był zamontowany zwykły rozdzielacz w miejscu docelowym ?
papasmurfek Opublikowano 22 Września 2016 #45 Opublikowano 22 Września 2016 Mozesz w miejscu docelowym zamontować sam rozdzielacz, zawsze to mniejsza i tańsza szafka a i prądu nie trzeba ciągnąć. zawór i pompę umiejscowić w kotłowni za kotłem. Ja mam tak u siebie. PS. Schemat nie jest mojego autorstwa. Ja go tylko udostępniam jako przykład prawidłowego podłączenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.