Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat

Leniobec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

45C na powrocie to mało, dodałem do poprzedniego postu jak ustawiać pompę kotłową.

Czujniki w wylewce są dobre dla ogrzewania elektrycznego, dla wodnego są zbędne.

Podobnie jak czujniki pokojowe, które powinny być oddalone od grzejników a nie przy nich.

Opublikowano

Czujnik mam miedzy dwoma grzejnikami na scianie w pokoju oddalone od nich jakis ponad metr. A sa tam dlatego aby czujnik nie lapal temp. podlogowki gdybym umiescil go centralnie w domu.

Skoro 45 to malo wiec nie powinno byc problemu z tym. Tyle wymagaja w Ogniwie. Tylko jak to uzyskac zachowujac sterowanie automatyczne i mozliwosc dzialania dwoch obiegow?

Opublikowano

Z podanym przeze mnie schematem będzie łatwo

Opublikowano

Obędzie się bez niego.

Opublikowano

@Leniobec chce dostosować swoją instalację do możliwości sterownika, tak aby z poziomu telefonu mógł wszystko ustawić! Czego jeszcze nie rozumiecie?

PS. A kolega z sąsiedniego forum, jest zwolennikiem wpinania o.p. pomiędzy kotłem a zaworem 4D :lol:

Opublikowano

Bo tak mu powiedział kolega  z sąsiedniego forum!!!Ciekawe że o resztę pyta nas a nie wspomnianego kolegę.

Nie pytam go bo wydał mi się nie do końca szczery. W rozmowie proponował inny piec na samym początku coś jakby miał w tym interes... W ogóle po raz pierwszy w przypadku korzystania z forum przy okazji zakupu pieca jest wiele nieszczerości, bo wielu chce wciskać swoje technologie. Dlatego bywam nieufny.

Obędzie się bez niego.

Jak w schemacie który podałeś sterować tymi zaworami? Wchodzi w grę tylko opcja ręczna?

Opublikowano

Ale po co sterować 2 zaworami, zasada jest taka :

Ustawiasz krzywą grzewczą na kotle i to jest temp wody podawanej na grzejniki, temp wody podawanej na podłogę sterujesz zaw 3-D wg innej krzywej grzewczej, którą ustawiasz oddzielnie.

W układzie z pompą kotłową i dwoma obwodami  grzewczymi masz praktycznie pełny dostęp przez internet do wszystkich potrzebnych parametrów.

Trzeba zmienić tok myślenia, przeczytać instrukcję i będzie wszystko jasne.

Opublikowano

Czyli w przypadku zastosowania tej instalacji do OEPM

Tu masz prawidłowy schemat:

9b1b97425207cd7fad442a645b3e8c99.jpg

przez ecoel ustawiam temperaturę wyjścia na kotle, ustawiam sobie odpowiednio dwa zawory 3D, oraz termostaty na grzejnikach i pętlach podłogówki, a temperaturę w pokojach reguluje przez ecoel za pomocą parametrów podawanych na czujniki w pokoju i podłodze. Natomiast powrotu pilnuje mi piec poprzez pompę kotłową i odpowiednie ustawienie "minimalnej temp powrotu"?  Dobrze to rozumiem?

dzięki za cierpliwość. ;)

Opublikowano

Częściowo dobrze, ale po co ten drugi zaw 3-D?

Aby schemat był w pełni sterowalny to :

temp na kotle to temp podawana na grzejniki, regulacja temp na kotle wg krzywej pogodowej, 

regulacja temp grzejników wg nastaw termostatów na grzejnikach +  ew termostat pokojowy wyłączający pompę grzejników.

regulacja wody na podłogę przez zaw 3-D, sterowany z kotła  wg nastawionej krzywej pogodowej

regulacja temp CWU przez termostat

regulacja temp powrotu przez zał/ wył pompy kotłowej.

W/w czynności przeprowadzisz  z poziomu netu.

Poprawiłem schemat 

post-18578-0-24197900-1474392266_thumb.jpg

Opublikowano

Konkretnie o którym mówisz? Nie ja robiłem schemat. Może chodziło o to aby obniżyć temperaturę na podłodze i grzejnikach.

Opublikowano

Teraz rozumiem. Jest to dobre rozwiązanie dla mojego układu. Pytanie tylko takie:

jeśli założę siłownik na 3D to sterownik poradzi sobie z nim tak samo w trybie
● Pompa podłogowa + 4D + regulator pokojowy - praca pompy
P1 jako pompy podłogowej oraz zaworu 4D w oparciu o
temperaturę wewnętrzną z programatora/termostatu
zewnętrznego. Wymagane jest podłączenie czujnika
wewnętrznego przewodowego lub bezprzewodowego BT1.

siłownik 4D i siłownik 3D jest to samo dla sterownika? Bo wydaje mi się, dla sterownika ecoel v3,5 wcale nie musi być tym samym.

Opublikowano

siłownik 4D i siłownik 3D jest to samo dla sterownika? Bo wydaje mi się, dla sterownika ecoel v3,5 wcale nie musi być tym samym.

musi być

Opublikowano

Do Papysmurfka. Czy można użyć według Twojego schematu gotowych rozdzielaczy z pompą do podłogówki. Czy lepiej, żeby cały układ był w kotłowni a do podłogówki był zamontowany zwykły rozdzielacz w miejscu docelowym ?

Opublikowano

Mozesz w miejscu docelowym zamontować sam rozdzielacz, zawsze to mniejsza i tańsza szafka a i prądu nie trzeba ciągnąć. zawór i pompę umiejscowić w kotłowni za kotłem. Ja mam tak u siebie.

PS. Schemat nie jest mojego autorstwa. Ja go tylko udostępniam jako przykład prawidłowego podłączenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.