wiecznystudent Opublikowano 21 Września 2016 Autor #26 Opublikowano 21 Września 2016 Ok. A termostat pokojowy to nie jest element zawierający/rozwijający styki w kotle w sytuacji gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło, co skutkuje w skrocie wyłączeniem palnika i pompy w kotle? A regulacja pogodowa ma wpływ kiedy termostat da sygnał "grzej" bo ustala właśnie temperaturę czynnika względem tz? Tak zawsze myślałem. W ogromnej większości instalacji domowych z kotlem gazowym temperatura czynnika = temperaturze na wyjściu z kotła. Tak jest, rozumiem, że przy mieszaniu jest inaczej oczywiste bo to by nie miało sensu;) Ale popatrz co ja ciągle pisze, przy stałych przepływach i stałych oporach, na obu obiegach różnica między wyjściem z kotła i za sprzęgłem będzie stała lub prawie stała... Tak? A przy niskich tperaturach jakie mamy na podlogowce ta zmienność różnicy będzie miała jakiś realny wpływ? Znając ta różnice można odpowiednio założyć krzywą tak by finalnie mieć za sprzeglem temperaturę według odpowiedniej krzywej (takiej jaka by była odpowiednią przy zasilaniu bezpośrednim bez sprzegla). Poza tym na schemacie jest czujnik za sprzeglem wzięty do kotła więc chyba to dużo upraszcza. Żeby nie było, ja stosuje mieszacze np. przy ekogroszek, ale przy kondensacie muszę w 100% zrozumieć zasadność żeby zrobić tovpierwszy raz. Dlatego tak marudze. Ten mieszacze generuje straszne koszty inwestycyjne, a nie wiem czy cokolwiek realnie zmieni. W tym konkretnie przypadku.
Gość mak Opublikowano 21 Września 2016 #27 Opublikowano 21 Września 2016 Nie myl pojęć. Zapamiętaj raz na zawsze jak kocioł sterowany jest stałotemperaturowo to stosujesz termostat pomieszczenia. Jak kocioł sterowany jest pogodowo to dla danego obiegu grzewczego stosuje się zdalne sterowanie. Termostat pomieszczenia nie współpracuje ze sterownikiem pogodowym tylko stałotemperaturowym. I to powinno zamknąć temat. "...W ogromnej większości instalacji domowych z kotlem gazowym temperatura czynnika = temperaturze na wyjściu z kotła...." Są trzy możliwości: 1. Prawda gdy układ jest sterowany stałotemperaturowo ; 2. Prawda gdy mamy sterowanie pogodowe, i jeden obieg grzewczy bez sprzęgieł i mieszaczy i pod warunkiem że można sterownik zamontować w pomieszczeniu ( sterownik pogodowy w wersji naściennej), co jest pod względem ekonomicznym kompletnym odlotem; 3. Nie dla sterowania pogodowego w instalacji z więcej niż jednym obiegiem grzewczym i sprzęgłem. ".... na obu obiegach różnica między wyjściem z kotła i za sprzęgłem będzie stała lub prawie stała..." Nie. patrz zasada działania sprzęgła hydraulicznego. ".....Znając ta różnice można odpowiednio założyć krzywą tak by finalnie mieć za sprzeglem temperaturę według odpowiedniej krzywe..." Nie . Po co Ci w takim wypadku krzywa in sterowanie pogodowe, Jak chcesz tak kombinować to daj sobie "siana " Nie kupuj sterownika pogodowego tylko stałotemperaturowy i zrealizujesz to samo. Problem tylko jest taki że sterownik stałotemperaturowy jest z zasady przeznaczony do obsługi jednego obiegu grzewczego. Co w twoim przypadku jest trudne do realizacji o czym pisałem wcześniej. "....Ten mieszacze generuje straszne koszty inwestycyjne...." Niestety wygoda i możliwość sterowania kosztuje, a koszty to nie tylko mieszacze ale i moduł komunikacji czujniki temperatury i inne " drobiazgi" ".... a nie wiem czy cokolwiek realnie zmieni...." Wybór należy do Ciebie jak chcesz mieć wygodę i możliwość sterowania to koszty warto ponieść. Jak robisz to w swoim domu, to najwyżej będziesz miał żal do samego siebie. Nie przeszkadza Ci trochę kulawa i niesterowalna instalacji to rób nawet według swojego pomysłu Ale jak robisz tą instalację na zlecenie to zrób to dobrze czyli tak jak to zaleca producent a nie "tanio" albo jak Ci się wydaje.
odpowietrznik Opublikowano 22 Września 2016 #28 Opublikowano 22 Września 2016 Konsultując się z działem technicznym firmy Vaillant z zapytaniem czy jeżeli jest sprzęgło + oczywiście za nim pompa a dalej jeden obieg grzewczy niskotemperaturowy czyli podłogówka czy jest potrzebny zawór mieszający ( mówimy o jednej strefie grzewczej) Pan odpowiedział że nie.No nie wiem....
sambor Opublikowano 22 Września 2016 #29 Opublikowano 22 Września 2016 To wszystko zależy od zapotrzebowania na wodę o danej temperaturze - dla ilości rzędu 1,5- 2m3/h jest już potrzebny mieszacz gdyż sam kocioł nie wyprodukuje takiej ilości o potrzebnych parametrach. Np Junkers bez mieszacza dopuszcza podłogówkę do ok 100m2, Wolf instalację do 13-14kW mocy grzewczej, inne firmy podobnie. Czyli zastosowanie mieszacza lub nie, nie jest kwestią uznaniową lecz czysto techniczną o konieczności decyduje projektant, ew dział techniczny producenta kotła, a wykonawca musi zrobić tak aby inst działała prawidłowo.
odpowietrznik Opublikowano 22 Września 2016 #30 Opublikowano 22 Września 2016 A czy nie jest tak że te wytyczne producentów kotłów (czyli np 13kW Wolf czy 100m2 Junkers) nie dotyczą konieczności użycia sprzęgła a nie samego zaworu mieszającego?
wiecznystudent Opublikowano 22 Września 2016 Autor #31 Opublikowano 22 Września 2016 Ok Mak, czyli cokormatici i ten nowy multimatic to nie jest regulator pokojowy z termostatem pokojowym? Przecież kiedy w domu jest 22 stopnie, ustawie mu 24 to zaraz kocioł startuje, a kiedy ustawie mu 19 kocioł staje. Regulatory te są regulatorami pogodowymi, jest czujka, są krzywe... Wiszą w pomieszczeniu typu salon. Gdzie popełniam błąd?
wiecznystudent Opublikowano 22 Września 2016 Autor #32 Opublikowano 22 Września 2016 Ok Mak, czyli cokormatici i ten nowy multimatic to nie jest regulator pokojowy z termostatem pokojowym? Przecież kiedy w domu jest 22 stopnie, ustawie mu 24 to zaraz kocioł startuje, a kiedy ustawie mu 19 kocioł staje. Regulatory te są regulatorami pogodowymi, jest czujka, są krzywe... Wiszą w pomieszczeniu typu salon. Gdzie popełniam błąd?
pastor Opublikowano 22 Września 2016 #33 Opublikowano 22 Września 2016 Wtrącę się co do tych termostatów i sterownika pogodowego. Wiem, że to ni to ale zawsze jakieś światełko w tynelu - tybox 327 ma sondę temp. zewnętrznej...
Gość mak Opublikowano 22 Września 2016 #34 Opublikowano 22 Września 2016 Ok Mak, czyli cokormatici i ten nowy multimatic to nie jest regulator pokojowy z termostatem pokojowym? Przecież kiedy w domu jest 22 stopnie, ustawie mu 24 to zaraz kocioł startuje, a kiedy ustawie mu 19 kocioł staje. Regulatory te są regulatorami pogodowymi, jest czujka, są krzywe... Wiszą w pomieszczeniu typu salon. Gdzie popełniam błąd? Czytasz ...czytasz i chyba nie wiesz co czytasz. Wejdź na stronę : https://www.vaillant.pl/profesjonalisci/produkty-i-systemy/multimatic-700-34432.pl_pl.html. A jak już wejdziesz to na dole strony masz " produkty uzupełniające ofertę" dalej patrz VR91 - zdalne sterowanie . Jak już jesteś na stronie to kliknij w zakładkę "materiały do pobrania" następnie "podręcznik schematów ecotec i jak rozwiniesz patrz strona 7, gdzie masz schemat instalacji Tak powinna wyglądać twoja instalacja. Zastosuj schemat i na pewno będzie wszystko działać. Akurat multimac700 można powiesić w salonie (czy pomieszczeniu wiodącym) ale to przypadek szczególny bo u innych producentów będziesz miał sterownik pogodowy zamontowany na kotle ( kotła w salonie nie powiesisz) albo będziesz miał wybór montaż na kotle albo montaż naścienny. Pamiętaj że montaż naścienny nie zawsze oznacza że sterownik ma funkcje pomiaru temperatury pomieszczenia, a jeżeli ma to na pewno nie można go nazwać "termostatem pomieszczenia" . Termostat współpracuje ze sterowaniem stałotemperaturowym.
wiecznystudent Opublikowano 22 Września 2016 Autor #35 Opublikowano 22 Września 2016 Pamiętaj że ciągle mówimy tu i tym konkretnie kotle i tym konkretnie regulatorze. Cały czas mówię, że wieszam go w salonie jak wszystkie poprzednie colormatici jakie montowałem. Ja ciągle nie rozumiem, przepraszam ale albo się zakręciłeś, albo ja mam za bardzo w głowie zapisane jakieś błędy wymyślniu. Czyli w końcu multimatic 700 jest regulatorem pogodowym z wbudowanym termostatem pokojowym czy nie jest? Bo twierdzisz ciągle, że takich nie ma, to jakie w takim razie określenie pasuje do tego regulatora? Jestem na telefonie teraz i chyba strona Vaillanta inaczej jest zbudowana, ale ponownie trafiłem na ten schemat: https://www.vaillant.pl/downloads/projektanci/schematy-2016/ecotec2016/kot-y-jednofunkcyjne-vc-ecotec/s171-758812.pdf Nie wiem czy to ten że strony 7, o którym mówisz, sprawdzę w domu. Mówiłeś wcześniej że jest tu zawór kontrolujący tperaturach, ale to nie jest zawor sterowany elektronicznie, to musi być jakiś rtl, albo ten rtl z kapilarą... Bo na schemacievnapewno nie jest to mieszajacy, ani jakoś sterowany bo byłby gdzieś wpiety. Nie wiem, ale na moje oko to źle zacząłeś ten temat, tak jak ja z resztą;) Ja nie chciałem sprzęgła (nie wiem czemu), Ty chciałeś za wszelką cenę sprzęgło, mieszacze i dwa obiegi bo i producent tak każe. Do tego pogodowa inaczej nie zadziała. A pogodowy i pokojowy że sobą nie współpracują. Ja widzę to tak: - Musi być sprzęglo i pompa - bez dyskusji. - Czujnik za sprzeglem wpinam do kotła i regulator w salonie robi mi regulacje pogodową - Sterownik o którym mówiłem cały czas od pierwszego postu to to o czym mówisz że nie istnieje czyli regulacja pogodowa z termostatem pomieszczenia. Ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego to ma razem nie działać? Przecież kiedyś osiągniemy temperaturę zadania w pomieszczeniu, co więc ma wyłączyć grzanie jak nie termostat pokojowy? Dalej VR91, jestem na telefonie i nie jak się zagłębić, ale po co to? Przecież ja tu za nic nie zrobię 2 stref bo mam pod kotlem jedno zasilanie i jeden powrót. Wszystko jest już zalane posadzką. Przy jednym obiegu grzewczym wszystko załatwia MM700, VR91 jest zbędny. Zastanawiam się czy mi wystarczyłoby cierpliwości na dyskusję z takim.gościem jak ja, ale liczę, że wam wystarczy;) Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Dajacvsprzeglo będę miał na obiegu "pierwotnym" małe opory, żadne prawie, pompa więc będzie miała przepływ taki jaki wystarczyłoby na tą moja podłogę. Teraz jak dobrać druga pompe? Policzyć straty i znaleść taka, żeby miała wymagany przepływ, powiedzmy 1,5l/min x20 czyli 30l/min. Teraz co jesli na pierwotnym będę mail więcej? Wyrównać kryzujac?
odpowietrznik Opublikowano 22 Września 2016 #36 Opublikowano 22 Września 2016 Aby dobrać pompę należy mieć dwa parametry: 1)wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę np.w kPa 2)obliczeniowy strumień objętościowy czynnika pompowanego przez pompę np.w m3/h pierwszy parametr otrzymujesz licząc opór hydrauliczny najbardziej niekorzystnego obiegu a w drugim przypadku należy policzyć przepływ we wszystkich pętlach OP Z nomogramu danej pompy odczytujesz czy spełnia ona obliczone parametry dla danej instalacji
wiecznystudent Opublikowano 22 Września 2016 Autor #37 Opublikowano 22 Września 2016 Hehe, powiem Ci tak: Instalacje sanitarne w budynku hotelowym brzmiał mniej więcej temat mojej pracy inżynierskiej - podstawy to ja znam;) Pompa kotlowa będzie miała chyba wydajność bliską swojej maksymalnej bo strat mało. Pompę obiegową sobie policze, ale jak ustawić przepływy przed i za sprzęgłem żeby to miało ręce i nogi?
Gość mak Opublikowano 23 Września 2016 #38 Opublikowano 23 Września 2016 "...bo mam pod kotlem jedno zasilanie i jeden powrót...." To masz problem i instalacja jest wykonana błędnie. Są za małe średnice rur, co już Ci pokazywał kol. Sambor. Najpierw zrobiłeś a potem szukasz akceptacji dla tego co zrobiłeś i okazuje się że już nic zmienić nie możesz. To nie wiem po co zawracasz gitarę? . Chłopie i nie przyznawaj się że jesteś inżynierem, bo to wstyd dla uczelni co Ci ten tytuł dała
sambor Opublikowano 23 Września 2016 #39 Opublikowano 23 Września 2016 . Pompę obiegową sobie policze, ale jak ustawić przepływy przed i za sprzęgłem żeby to miało ręce i nogi? To ja ci podam , "policzone kolanie", że pompa 32/80 będzie na styk a co do podziału to powinien sam się ustalić 90% dół i 10% góra.
wiecznystudent Opublikowano 23 Września 2016 Autor #40 Opublikowano 23 Września 2016 mak, ja tu robię kotłownię i nie odpowiadam za to co zastałem. Pisałem o tym, tak jak o tym, że pewnie ktoś będzie w to wątpił, i o tym, że to wysokie nic nie zmienia. Myślę, że się rozpedziles na początku tej dyskusji, a im dalej się toczyła tym lepiej sytuacja wyglądała, a Ty wallies wykrzyknikami i personalnymi wycieczkach i teraz nie wiadomo jak to naprostowac... A może się mylę, wciąż...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.