Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nieprzyjemny Zapach Z Wentylacji Grawitacyjnej

Bolczaczko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. welcome.gif

Jestem w trakcie remontu domu parterowego, który opuszczony był 25 lat. Na chwilę obecną skuwam tynki itd, w trakcie pracy zauważyłem że "nieładnie pachnie" z kominów wentylacyjnych. Pomyślałem aby w kominy wprowadzić przewody wentylacyjne? Czy to nie będzie błąd ? Jeżeli nie to jakie przewody i jakiej średnicy?

Pozdrawiam

Opublikowano

,,,, Pomyślałem aby w kominy wprowadzić przewody wentylacyjne? Czy to nie będzie błąd ? ,,,,

Moim zdaniem błędem jest myślenie, że kanały wentylacyjne w kominie ( w dodatku niskim ) spowodują  usuwanie na zewnątrz zużytego powietrza i wilgoci  z pomieszczeń.

Wentylacja naturalna działa poprawnie praktycznie tylko w chłodne dni.

ps.

Narysuj rzut budynku, coś poradzimy. 

Opublikowano

Ogrzewanie planuje na pellet, wszędzie grzejniki panelowe - plus elektryczne podłogowe w łazience. Cały budynek jest podpiwniczony (piwnice mają być ogrzewane), pod pokojem z balkonem jest garaż. Na chwilę obecną wyremontowałem stropodach, w najwyższym punkcie 33 cm styropianu, w najniższym 18.  Ściany docieplone bedą styro grafitowym 17cm, piwnice 10 cm. W sumie kanałów wentylacyjnych jest 8.

Ogólnie to dzięki za zainteresowanie! :)

post-34500-0-30757200-1473610299_thumb.png

Opublikowano

Ja bym na Twoim miejscu zrezygnował z wentylacji naturalnej (zwanej grawitacyjną) na rzecz wentylacji mechanicznej.

Część mieszkalna musiała by być (w miarę szczelnie) odseparowana od części piwnicznej, w szczególności kotłowni i garażu.  

Najprościej zrobić wentylację wywiewną.

Zatykasz wszystkie otwory wentylacyjne w pomieszczeniach tzw. czystych (sypialnie, salon), dopływ świeżego powietrza np. poprzez rozszczelnione okna.

W łazience i kuchni łączymy oba otwory wentylacyjne w wspólny kanał i montujemy w nim wentylator.

Jak wykonujesz większy remont, to można wykonać nawiewy do tzw. czystych pomieszczeń za pomocą rur Pe-Flex i przygotować system wentylacji do podłączenia w przyszłości rekuperatora. 

Opublikowano

Remont jest gruntowny także teoretycznie mogę przerobić niemal wszystko. O rekuperacji myślałem dość intensywnie, ale koszt montażu przy ogromie wszystkich innych prac mnie zniechęcił. Ogólnie założenie mam takie, aby dom był jak najbardziej energooszczędny. Ale rury pe-flex mogę poprowadzić, sufit będzie wszędzie podwieszany, muszę to przemyśleć. Jeżeli chodzi o wentylator mechaniczny jaki użyć? Jak można jakiś link proszę.

Przy sypialniach jest małe pomieszczenie, pierwotnie była tam łazienka, teraz będzie garderoba, są tam dwa kanały wentylacyjne... jeżeli w kuchni i łazience zamontuje wentylator mechaniczny pociągnie on powietrze aż od garderoby bez potrzeby rozszczelnienia okien?

Opublikowano

Po pierwsze do tematu wentylacji trzeba podejść kompleksowo inaczej grzyb i złe samopoczucie murowane. Wentylacja grawitacyjna działa prawie zawsze o ile jest poprawnie zbudowana. Kiedyś dawni budowniczowie wykonywali ją prawidłowo a w dzisiejszych czasach internetu ludzie popełniają podstawowy błąd myśląc że jak nastawiają kominów i narobią kratek to będzie git. Bzdura!!!

Tak powinna wyglądać prawidłowo zbudowana wentylacja grawitacyjna

rekuperacja-na-co.jpg

Po krótce:

Świeże powietrze dostarczamy do pokoi np. montując nawiewniki okienne a usuwamy w łazience i kuchni. Dobrze jest dać nasady obrotowe (tzw. turbowenty) wspomagające ciąg.

Wentylacja grawitacyjna to nie same wady. Jest też podstawowa zaleta: nie zużywa prądu. Ale jeśli cię stać na rekuperator to się nawet nie zastanawiaj. W wentylacje mechaniczną bez odzysku nawet się nie pchaj. Szkoda pieniędzy.

Opublikowano

,,,, Jeżeli chodzi o wentylator mechaniczny jaki użyć? Jak można jakiś link proszę. ,,,,

Ja u siebie przy tymczasowej wentylacji wywiewnej zastosowałem taki http://allegro.pl/wentylator-papst-24-v-40-w-1950-obr-min-i6355901562.html

,,,, Przy sypialniach jest małe pomieszczenie, pierwotnie była tam łazienka, teraz będzie garderoba, są tam dwa kanały wentylacyjne... jeżeli w kuchni i łazience zamontuje wentylator mechaniczny pociągnie on powietrze aż od garderoby bez potrzeby rozszczelnienia okien?

W moim przypadku przy domu piętrowym o powierzchni około 150m, zużyte i wilgotne powietrze z pomieszczeń brudnych rurami Pe-Flex (około 60 m)  biegnie najpierw do rozdzielacza w piwnicy, tam wspomagane wentylatorem usuwane jest do przewodu wentylacyjnego w kominie.

W zimie ten wentylator pracuje przy napięciu 8V i pobiera tyko 4W energii elektrycznej. (bez żadnego filtru)

,,,,  jeżeli w kuchni i łazience zamontuje wentylator mechaniczny pociągnie on powietrze aż od garderoby bez potrzeby rozszczelnienia okien?

Wentylacja polega na wymianie zużytego i wilgotnego powietrza, na powietrze świeże.

Jest "obojętne" czy wpuścisz to powietrze poprzez niedomknięte okna, czy też poprzez odpowiednie kanały i filtry.

W tym drugim przypadku, zyskujesz na komforcie.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o prawidłowość wykonania wentylacji grawitacyjnej nie jestem w stanie tego potwierdzić, budynek oddany był do użytku w 91 roku więc "może" jest wykonana prawidłowo. Ogólnie są dwa kominy, jeden spalinowy z czterema wentylacyjnymi, i drugi same cztery wentylacyjne, z obydwu kominów dwa kanały wychodzą na parter ( do byłej toalety, oraz obecnej i kuchni) pozostałe do piwnic.

Więc Panowie chciał bym pozostać przy grawitacji i ewentualnie przygotować sobie instalacje pod rekuperacje, jak obecne uratować te kominy, czy wkład z jakiś rur flex jest dopuszczalny? Chodzi o to aby po wprowadzeniu się nie zaskoczył nas smród z kanałów...

Opublikowano

,,,, Więc Panowie chciał bym pozostać przy grawitacji ,,,, ,,,, , jak obecne uratować te kominy, czy wkład z jakiś rur flex jest dopuszczalny? Chodzi o to aby po wprowadzeniu się nie zaskoczył nas smród z kanałów...

To jest stosunkowo proste do zrealizowania.

Grzać i mieć cały czas uchylone okna.

Będzie różnica temperatur pomiędzy powietrzem wewnętrznym a zewnętrznym, to będzie zachodził proces wymiany powietrza.

Opublikowano

Grzyb. Na 99.99% , bo od stropodachu miejscami szła woda, przy kominach najbardziej. Wapno mam zalasowane, takie może być? Najgorsze że do kominów już przykleiliśmy czapy, wylane przez nas z betonu.

Hmm... a może coś w rodzaju szlamowania, tyle że wapnem?

Opublikowano

Tak, szlamowanie wapnem gaszonym + zostawienie warstwy wapna na dnie przewodu.

Ale wpierw jakaś szczota aby usunąć pajęczyny i inne większe syfy.

Na grzyby w wentylacji to ci nie pomoże rekuperacja i inne bajery

Opublikowano

Dzięki, Tak też zrobię !

Jeszcze jedno pytanko, dwa kanały wychodzą w byłej łazience a przyszłej garderobie, czy zostawić te kanały czy może przedłużyć je w poziomie i wyciągnąć na przedpokój ( około 1.5m ).

Opublikowano

,,,, Jeszcze jedno pytanko, dwa kanały wychodzą w byłej łazience a przyszłej garderobie, czy zostawić te kanały czy może przedłużyć je w poziomie i wyciągnąć na przedpokój ( około 1.5m ).

Jeden na pewno się w korytarzu przyda

Możecie wytłumaczyć jakie zadanie ma spełniać w korytarzu kanał wentylacyjny wywiewny ?.

Opublikowano

Popieram wypowiedz kolegi @sambora. Ja też mam kratkę wywiewną w korytarzu, tylko u mnie bylo to podyktowane układem pomieszczeń (długi korytarz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.