Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejniki Aluminiowe W Instalacji Miedzianej Z Kondensacyjnym Kotłem

kubajvc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam nowa instalacje w mieszkaniu . Uparłem sie na grzejniki aluminiowe . Instalacja bedzie miedziana . i teraz niech mi ktos  konkretnie i jednoznacznie wyjasni czy takie połączenie moze byc zrobione ?

obalcie mity :)

1.  absolutnie nie bo korozja 
2.  beda gazy i sie kocioł bedzie zapowietrzał 
3.  jak wleje inhibitor to bedzie wyszystko ok 
4.  kocioł kondensacyjny zle wspołpracuje z aluminium 
5.  lepiej wez stalowe bo bedziesz mniej płacił za gaz niz przy aluminium ktore za szybko oddaje ciepło 

Prosze o wypowiedz. 

kocioł ariston clas premium evo 

Opublikowano

5- mit

4 - mit

3 - prawda

2 - prawda/ mit - patrz 3

1 - prawda/ mit - patrz 2, 3

Obecnie grzejniki nie są z czystego aluminium - to stop z dodatkami zapobiegającymi korozji, ale inhibitor warto dać.

Wymienniki kotłów kond są za stali nierdzewnej, więc im mało co szkodzi.

Opublikowano

1.Czyli brac aluminiowe wlac inhibitor i bedzie ok ? 
2.mniej zuzyje gazu kocioł przy aluminiowych grzejnikach ?
3.grzejniki aluminiowe podłączane od dołu gdzie maja głowice termostatyczna ?

Opublikowano

Gazu zużyjesz tyle samo, a co do podłączeń i głowic to trzeba na stronie producenta grzejników sprawdzać.

Ale przeważnie grzejniki aluminiowe są żeberkowe, więc mają podłączenia boczne.

Opublikowano

Wypatrzyłem juz takie grzejniki z podłąćzeniem od dołu . Armatura krakowska robi cos takiego . 

Wydaje mi sie ze moze i faktycznie zuzyje wiecej gazu bo grzejnik szybciej bedzie stygł . wiec i czesciej bedzie sie włączał piec . co sadzicie ?

Opublikowano

Wydaje mi sie ze moze i faktycznie zuzyje wiecej gazu bo grzejnik szybciej bedzie stygł . wiec i czesciej bedzie sie włączał piec . co sadzicie ?

Przecież o to się rozchodzi aby oddać ciepło z grzejnika do otoczenia, jak nie chcesz aby stygł to go okręć kołdrą jak to w blokach na klatkach schodowych ciecie robią.

Często dają dodatkowe wentylatory aby szybciej oddawać ciepło - tzw "fan-coile".

A ciepła grzejnik odda tyle ile potrzebuje pomieszczenie, tu raczej trzeba myśleć o izolacji  budynku a nie o grzejnikach, które to ciepło oddadzą.

Im szybciej się nagrzeją grzejniki i następnie pomieszczenia tym krócej pracuje kocioł, 

Opublikowano

Wpadł mi do głowy kolejny pomysł . w sumie to instalator mi podsunał . W jednym z pokoi nie mam mozliwosci powieszenia kaloryfera tak zeby go czyms nie zasłonic. i instalator zaproponował mi ogrzewanie scienne. podobno ma takie płyty gipsowe w ktorych sa przewody wodne i te płyty przykleja sie do sciany i podłącza pod instalacje a uskok na całej płaszczyznie niweluje sie dokładając do tych płyt zwykłe płyty gipsowe i szpachlując całosc . moze ktos sie wypowiedziec na ten temat ?

Opublikowano

Ale takiej ściany z ogrzewaniem też nie możesz zasłaniać, a jej powierzchnia jest większa niż grzejnik, czyli będzie trudniej niż w przypadku grzejnika

Opublikowano

Takiej sciany nie zasłoniłbym całej bo nawet by sie nie dało .
jedynym problemem jest to ze taka sciana byłaby nad kanapa czyli metr nad podłoga. wydaje mi sie ze to mogłoby byc za mało efektywne i ze mogłoby byc za zimno i ta sciana jest ustawiona prostopadle do sciany z dwoma duzymi oknami . nie wiem czy takie rozwiazanie ma sens i czy wystarczy na ogrzanie 24 metrów

wymiary grzania to około 2,7 metra długosci na metr wysokosci . co daje powierzchni 2,7 metra grzania 
mowia ze taka płyta daje 100 w na metr . wiec wychodzi ze 2700 W . jakie moze byc zapotrzebowanie na pokoj 24 metry 2.8 wysoki  z dwoma dyzymi oknami . pczt czym zaznaczam ze grzałki były by na wysokosci metra od podłogi . czy takie rozwiazanie jest ok ? 

Opublikowano

Co to za pomieszczenie gdzie nie ma miejsca na grzejnik? Jak nie ma miejsca na grzejnik to znaczy że ktoś dał ...d...! Myślę że architekt "nie dał" i podejrzewam że wykonano jakieś "dzikie przeróbki" i teraz nie wiadomo co z tym zrobić. 

Opublikowano

To, że taka płyta daje 100W/m to nic nie znaczy - wszystko zależy od parametrów zasilania, z tego co podajesz to raczej trzeba dać grzejniki przy oknach, a nie słuchać hydraulika, który pewnie chce zarobić, równie dobrze możesz dać grzejniki nad kanapą

Ogrzewanie ścienne - z twojego opisu widać, że pewnie kapilarne, może być montowane w każdej pozycji,

ale nie zawsze jest zasilane tą samą wodą co grzejniki, a u ciebie tak będzie  i może być niezdrowe dla mieszkańca kanapy

Opublikowano

Mieszkanie w kamienicy w ktorej był/jest piec . Pieca nie bedzie w tym roku bo chce sie go pozbyc . ale ze mam juz zrobiony remont i meble poustawiane w tym mieszkaniu to nie bardzo mam miejsce na kaloryfery . dałem ciała bo urzadzajac mieszkanie nie myslalem o ogrzewaniu . 

Pod oknami mógłbym ale pod jednym stoi kanapa wiec lipa moge ja odsunac na max 25 cm od sciany ale to i tak za mało miejsca na prace grzejnika

z kolei pod 2gim oknem mam przejscie do kuchni i jak ustawie tam grzejnik to przejscie mi sie zmniejszy tak ze nie bede miał mozliwosci wystawic np lodowki jak sie popsuje :D 

Jak obliczyc zapotrzebowanie cieplne pomieszczen zeby wiedziec jaki grzejnik bedzie potrzebny ? piec bedzie kondensacyjny innej opcji nie ma .

Chyba ze polecicie mi jakies ładne kaloryfery płaskie ktore mógłbym umiescic w przejsciu z salony do kuchni .

Opublikowano

Dziekuje . faktycznie ładne sa te grzejniki . cos moze wynajde ciekawego . powiecie mi jeszcze jak obliczyc ile mocy powinny miec takie kaloryfery ? 

Mieszkanie 42 mtery 4 duze okna na scianie zachodniej . z 2 stron sciany szczytowe reszta sasiedzi . pierwsze pietro na dole grzeja dosyc dobrze z gory równiez z boku tez :) Wysokosc mieszkania 2,8 metra . Cały budynek docieplony 15 cm styropian . Okna sprzed 6 lat . do grzania mam kuchnie połączona z salonem kuchnia ma około 6 metrów salon 24 metry sypialnia 12 metrów w łazience mam juz grzejnik a w przedpokoju nie bede montował . 

Opublikowano

Moc grzewcza to ok 50-60W/m2, ale pamiętaj to zapotrzebowanie na ciepło, a nie moc grzejnika, która się zmienia w zależności od temp wody zasilającej grzejnik.

Najpierw trzeba określić temp zasilania a następnie przeliczyć na tą temp grzejniki.

Opublikowano

Pomożecie mi w tym ? piec bedzie prawdopodobnie ariston clas premium 24 eu . kondensacyjny czyli z niskimi parametrami grzewczymi . jakie to parametry ? to go nie wiem bo sie nie znam . rury 15 mm miedziane wszystko w jednym ciagu na jednej scianie z 15 metrów w jedna strone beda miały rury . 

Opublikowano

W poście #5 pisałeś, że wybierasz grzejniki alu z podłączeniem dolnym z Krakowskiej Armatury - taki grzejnik  G500 dla kotła kondensacyjnego ma moc ok 112W/ żeberko

Masz powierzchnię, masz potrzebną moc grzewczą masz moc jednostkową to przelicz i po robocie,

przyjmij zaokrąglenie w górę np 1 żeberko / 2m2 i wiesz wszystko.

Nietypowe to trzeba producenta pytać lub w katalogu patrzeć.

Opublikowano

W tym jednym ciągu będą 3 i w sypialni 1 plus łazienka już mam stalowy Turków

post-68353-0-55271600-1467992428_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze hydraulika nie konsultowalem ale jeżeli powinny być inne proszę zwróćcie mi uwagę na co powinienem zwrócić uwagę powinny być grubsze?

Opublikowano

To tak . wymysliłem sobie kaloryfery aluminiowe ale wpadły mi przez przypadek stalowe PURMO ramo ventil compact . Bardzo mi sie podobaja i w symie mogły by byc nawet te tylko boje sie ze zajma strasznie duzo miejsca. i ze ten za kanapa w salonie nie bedzie grzał bo bedzie przysłoniety a ten w przejsciu do kuchni bedzie przeszkadzał w przechodzeniu . Moze cos podpowiecie ciekawego

W pomieszczeniu gospodarczym bedzie wisiał kocioł, w łazience mam juz kaloryfer stalowy .

I teraz pytanie o rury . bo faktycznie 15 moga byc za cienkie . prosze o wszelkie sugestie .

post-68353-0-50593200-1468044512_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.