Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Grzeje Jedna Z Podłogówek, Pomocy

Maxiiiii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam spory problem i nie wiem czy to wina hydraulika czy nie.

Mam dom w budowie 2 piętrowy, wszędzie grzejniki plus podłogówki w łazienkach. Jakieś 3 miesiące temu hydraulik skończył instalacje C.O oraz C.W.U. Niby wszystko działało ok grzejniki gorące i rury od podłogówek również. Jedna łazienka ma powierzchnię podłogi 9m2 (łazienka na dole) druga 15m2 (łazienka na górze). W tej na dole podłogówka działa jak należy, szybko się nagrzewa i działa bez zarzutu, jednak ta na górze już nie. Gdy mam odkręcone wszystkie grzejniki zawór RTL owej podłogówki jest zupełnie zimny i dopiero gdy zamknę większość grzejników w domu to zaczyna być gorący i podłogówka działa. jednak gdy znów je odkręcę zawór stygnie bardzo szybko i już nie grzeje. Zawory te oczywiście są na powrocie. Wszystko wykonane na trójnikach (może w tym właśnie jest problem). Pompka Wilo Stratos pico 25/1-6 wyraźnie daje radę bo nawet gdy ją ustawię na 3.5m podnoszenia to grzejniki na górze są gorące, ale nawet jak ustawię 6m podnoszenia podłogówka nadal nie działa. Druga taka sama pompka jest na CWU ustawiona na 1.5m podnoszenia. Piec na paliwo stałe. Czy to może być niesprawny RTL? Hydraulik mówi że na pewno zapowietrzone rury no ale sam dzisiaj przez pół godziny miałem odkręcony odpowietrznik na RTL-u i spuściłem z niego jakieś 2 litry wody i ani bąbelka powietrza nie widziałem. Poza tym gdyby było zapowietrzone to przy zakręconych grzejnikach też by nie grzało. Hydraulik obiecał zjawić się w przyszłym tygodniu ale wolałbym wiedzieć czego mam się trzymać, czy jego spieprzonej roboty czy wadliwego sprzętu. Dodam że posadzki już wylane.  

Pomóżcie proszę.

Opublikowano

Masz źle wykonaną instalację - 15m2 połogi to z 1 RTL-a nie wyda.

Tam trzeba było 2 x RTL

Na 1 RTL-u to max 50m rury , a 15m2 to ok 100m, czyli 2x za dużo.

Pętla grzeje jak zakręcisz grzejniki , więc nie jest zapowietrzona, tylko  2x za długa!

PS

Na forum zawsze pytamy się przed wylaniem posadzki , a nie po :)

Trza kuć lub dodatkową pompę na tą pętlę dawać.

Opublikowano

Wydaje mi się że jest tej rury mniej, ale jeszcze jedno pytanko. Na tej dolnej działającej podłogówce rura ułożona jest w jakby to powiedzieć ślimaka a w tej niedziałającej zygzakiem. Hydraulik powiedział że tam inaczej się nie da bo to prostokątna łazienka. Nie wiem czy to jest dopuszczalny sposób ułożenia rury podłogowego ogrzewania

Opublikowano

Oto fotka felernej podłogówki. Podłoga w najszerszym miejscu ma 3m szerokości i 5 długości, ale jak widać rury pokrywają jakieś 70% podłogi i łatwo policzyć że długość rury wynosi 50-60m

post-66439-0-26023400-1465843740_thumb.jpg

Opublikowano

kolega Sambor ma racje,można by było jeszcze spróbować 'kryzowania' czyli zmniejszenie przepływu na grzejniki

Opublikowano

Ale gdy zmniejszę przepływ na grzejniki to będą chłodniejsze, czy nie? Grzejniki mam Kermi X2 bez głowic termostatycznych, zamykam załączonym plastikowym pokrętłem.

Opublikowano

Regulacja hydrauliczna grzejników mus być przeprowadzona, 

Sposób ułożenia pętli nie ma nic do oporów hydraulicznych.

Potrzeba : wyregulować przepływy na mniejsze, ale takie aby grzało i wymienić pompę na większą  np 25/1-9

Opublikowano

Wydaje mi się że jest tej rury mniej, ale jeszcze jedno pytanko. Na tej dolnej działającej podłogówce rura ułożona jest w jakby to powiedzieć ślimaka a w tej niedziałającej zygzakiem. Hydraulik powiedział że tam inaczej się nie da bo to prostokątna łazienka. Nie wiem czy to jest dopuszczalny sposób ułożenia rury podłogowego ogrzewania

Jak się nie da jak się da.Przy ułożeniu rur w ślimaka jest równomierny rozkład temperatur posadzki a przy meandrze czym dalej od wejścia rury do pomieszczenia tym podłoga chłodniejsza

Opublikowano

Ale gdy zmniejszę przepływ na grzejniki to będą chłodniejsze, czy nie? Grzejniki mam Kermi X2 bez głowic termostatycznych, zamykam załączonym plastikowym pokrętłem.

regulacje przepływu robi się na zaworach nie musisz mieć założonych głowic termostatycznych

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, jeden z forumowiczów zaproponował mocniejszą pompkę, ale czy ten sam efekt można osiągnąć przy pomocy drugiej takiej samej na powrocie?

pozdrawiam 

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, jeden z forumowiczów zaproponował mocniejszą pompkę, ale czy ten sam efekt można osiągnąć przy pomocy drugiej takiej samej na powrocie?

pozdrawiam 

Maxiiiii  zrób regulacje przepływu na grzejnikach powinno pomóc 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.