Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Tworzenie Nowej Instalacji

AttA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak wida膰 jestem nowym u偶ytkownikiem forum - mo偶e na kr贸tko, mo偶e na d艂u偶sz膮 chwil臋. Og贸lnie rzecz bior膮c mam kilka pyta艅, kt贸re b臋d膮 banalne dla wi臋kszo艣ci z was (chyba). Je艣li z艂y dzia艂, co艣 pomyli艂em prosz臋 o wysok膮 wyrozumia艂o艣膰. Jedna jeszcze wa偶niejsza informacja to taka, 偶e "sterowanie" systemem chcia艂bym zrobi膰 sam na sterowniku PLC (np. uruchomienie zaworu zamykaj膮cego na noc przy grzaniu pod艂ogi w sypialni), priorytet to kominek, piecyk wspomaga. Zaczynajmy wi臋c:

Miejsce mieszkalne - Dom (g贸rne pi臋tro 90m2) --> Od tego momentu wszystko co opisuj臋 jest "planowane" - je艣li ktokolwiek ma inne rady/pomys艂y/rozwi膮zania, kt贸re stanowczo b臋d膮 lepsze zamieniam si臋 w "s艂uch" :).

-Instalacja ma si臋 sk艂ada膰 podstawowo z --> a)Kominka, b)Zbiornika buforowego, c)Zasobnika CWU z dwiema w臋偶ownicami, d)Piec kondensacyjny (dwufunkcyjny) --> W za艂膮czniku wst臋pny schemacik (nie wiem czy dobry - prosz臋 od razu o wst臋pn膮 ocen臋 pomys艂u/rozwi膮zania), pod艂og贸wka jest planowana na ca艂ej powierzchni

1.Planuj臋 zrobi膰 regulator PID do kominka, kt贸ry b臋dzie sterowa艂 nadmuchem w nim:

a)Jako warto艣膰 zadana powinna to by膰 temperatura w kt贸rym艣 z pokoi czy p艂aszcza wodnego?

b)W przypadku zastosowania nadmuchu montowa膰 przepustnice (zam/otw) ?

2.Grzejniki ju偶 s膮. Warto jest je demontowa膰 czy mo偶e da si臋 je "sensowanie" wykorzysta膰 w takim uk艂adzie?

3.Warto zrobi膰 w aktualnej koncepcji powr贸t z grzejnik贸w do zasilania pod艂ogi? Czy raczej jest to nie do przyj臋cia i bezsensowne? (w r贸偶nych koncepcjach, mo偶e to by膰 wymiana mi臋dzy 1 grzejnikiem i 1 pod艂og膮 w 1 pokoju - tyle, 偶e wtedy trzeba "co艣" by temp. dochodz膮ca z grzejnika na pod艂og贸wk臋 nie by艂a wi臋ksza jak 45*C)

4.Czy kto艣 ma pomys艂 jak zastosowa膰 regulator PID do pieca kondensacyjnego? Pytanie raczej jest z braku mojej niewiedzy budowy od strony sterowania/elektroniki pieca - w sensie co mog艂oby by膰 sterowane i z czego bra膰 warto艣膰 zmienn膮? (pytanie ma sporo wsp贸lnego z pytaniem nr 1 - prawdopodobnie warto艣ci膮 zmienn膮 powinna by膰 temperatura w kt贸rym艣 z pokoi)

5.Jaka pojemno艣膰 powinna by膰 tych zbiornik贸w (wst臋pnie ustali艂em zasobnik CWU na 100L i bufor na 300L)

6.Na pewno wcze艣niej czy p贸藕niej b臋dzie potrzebna pomoc w ustaleniu element贸w instalacji grzewczej. Gdzie i jakie pompy,zawory,rozdzielacze etc - je艣li kto艣 ma fajny artyku艂 na ten temat (co od czego jest jak np. "naczynie przeponowe to ...") lub po prostu strony z informacjami na ten temat - ch臋tnie zerkn臋, sam du偶o czasu po艣wi臋cam temu wszystkiemu teraz.

7.Je艣li chodzi o piec kondensacyjny to mo偶na osobno w艂膮cza膰 grzanie CWU i osobno CO?

8.Jedno z wa偶niejszych pyta艅 --> W aktualnej koncepcji (je艣li nikt nie ma lepszej) lepiej jest by (14-16kW):

a)Kominek grza艂 wod臋 w p艂aszczu wodnym do 70-75*C (powiedzmy) i ew. miesza艂 z zimn膮 wod膮 na pod艂og贸wk臋? - grzej膮c grzejniki i CWU do tej temperatury, a pod艂og臋 mieszaj膮c do temp. ok. 45*C ?

b)Kominek grzeje do ok. 45*C na buforze i zasobniku? - grzej膮c grzejniki, pod艂og臋 i CWU do tej temperatury ?

Narazie to chyba tyle. Z pewno艣ci膮 pyta艅 b臋dzie wi臋cej :).聽

Pozdrawiam.

post-68244-0-26186300-1463794339_thumb.png

Opublikowano

To stos bzdur i absurd贸w.

daj sobie spok贸j , gdy偶 nie masz poj臋cia na ten temat.

PS
Poszukaj na forum , s膮 gotowe schematy podobnych instalacji , wi臋kszo艣膰 z nich prawid艂owo dzia艂a.

Opublikowano

To stos bzdur i absurd贸w.

daj sobie spok贸j , gdy偶 nie masz poj臋cia na ten temat.

PS

Poszukaj na forum , s膮 gotowe schematy podobnych instalacji , wi臋kszo艣膰 z nich prawid艂owo dzia艂a.

Zgadza si臋, nie mam poj臋cia na ten temat - dlatego jestem tu, gdzie jestem. Ma艂o wiem o samych instalacjach grzewczych, jak si臋 je 艂膮czy, jakie elementy podwykonawcze si臋 stosuje, ale my艣l臋, i偶 zrobienie automatyki steruj膮cej tym systemem nie jest jakie艣 bardzo skomplikowane. Tam w艂膮cz, tam wy艂膮cz - wszystko w konkretnych etapach, krokach itp (w艂膮cznie ze sterowaniem dmuchawy na kominek, w艂膮czenia pomp - wy艂膮czenia innych + zawory, rozdzielacze sterowane cewkami, informacje z sygna艂贸w analogowych czujnik贸w temperatur czy cho膰by ustawienie w艂膮czania si臋 pieca kondensacyjnego od konkretnej godziny w czasie rzeczywistym).

Przyby艂em tutaj po gar艣膰 informacji, kt贸re ci臋偶ko jest jednoznacznie znale藕膰 na internecie. Koncepcja wcze艣niej by艂a inna, bo nawet nie rozumia艂em zasady dzia艂ania zasobnika ciep艂a - teraz ju偶 wiem, 偶e s膮 to zasobniki CWU i nie pod艂膮cza si臋 do nich CO. Przez co konieczny jest bufor do CO. Moim g艂贸wnym celem jest stworzenie sterowania do takiej instalacji, ale by go w pe艂ni zrobi膰 musz臋 wiedzie膰 jak instalacja dzia艂a - przez co sam projektuje i szukam rozwi膮za艅.

Bardzo by艂bym wdzi臋czny za informacj臋 co tutaj jest bzdura i absurdem, a je艣li to tylko teoria (bo np. problemem jest sterowanie takiego uk艂adu), lecz sama logika pod艂膮cze艅 "powierzchniowych, og贸lnych, pocz膮tkowych" jest ok - to prosz臋 o potwierdzenie lub wys艂anie do 藕r贸de艂, z kt贸rych to si臋 naucz臋 poprawnego doboru i 艂膮czenia element贸w HVAC.

Opublikowano

Kolego @AttA napisz臋 Ci na podstawie wlasnych do艣wiadcze艅. Zacznij najpierw od czytania konkretnych temat贸w pokrewnych z twoim problemem. Jak ju偶 zdob臋dziesz podstawow膮 wiedz臋 nt. Instalacji grzewczych to dopiero zacznij zadawa膰 pytania. Uwierz mi nikomu si臋 nie b臋dzie chcia艂o po raz dziesieciotysieczny odpowiada膰 na laickie pytania. To nie forum dla raczkujacych.

Opublikowano

Po艂膮czenie kot艂a kondensacyjnego z ca艂o艣ciowym ogrzewaniem pod艂ogowym jest rozwi膮zaniem idealnym, prostym, efektywnym i oszcz臋dnym w budowie i dzia艂aniu. Jakiekolwiek rozbudowywanie tego tandemu jest oddalaniem si臋 od tego idea艂u.

Stracisz czas i pieni膮dze, a w efekcie dostaniesz problematyczny w sterowaniu "babol", kt贸rego wiecznie b臋dziesz "usprawnia艂".

Kilka 偶yciowych rad:

1. Kominek to fajna rzecz, ale w wiecz贸r wigilijny, nie na co dzie艅. Zastan贸w si臋, czy kot艂ownia w salonie to dobry wyb贸r.

2. Targanie polan na pi臋tro, by napali膰 w kominku? Ciep艂o to b臋dzie od samego spaceru po schodach, a jak co艣 upadnie to jeszcze b臋dzie bonus ze szczotk膮.

3. P艂aszcz wodny w kominku, kt贸ry b臋dzie sztucznie hamowany "pidem", to gwarancja bie偶膮cej produkcji smo艂y. Zakopcona szyba to piku艣.

4. Regularnie u偶ytkowany kominek brudzi. Brudzi pod艂ogi, 艣ciany i sufity. Zapach dymu te偶 trzeba polubi膰.

5. Bufor i niezb臋dny osprz臋t za "wynajem" przestrzeni ci nie zap艂ac膮, a metra偶 pomniejszaj膮.

6. Dzieci masz? Te to dopiero potrafi膮 znale藕膰 nietypowe pomys艂y zastosowania elegancko u艂o偶onych polan pod kominkiem... Czasem 艣miech cz艂owieka ogarnia, czasem... strach.

Tw贸j wyb贸r.

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi, przeanalizuj臋 i zobaczymy co z tego si臋 wyl臋gnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.