Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Z Jakoscia

edmundG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórym leje się cały rok :) czy to upały czy śnieg na dworze.

Gość jacek61
Opublikowano

A w zimie można znaleźć całego bałwanka  :)

W zasadzie to bałwanek guziki ma z węgla.

Opublikowano

Woda czy tez wilgoc jak mowia niektórzy wynikajaca z „pocenia się” wegla w nazbyt szczelnych workach to jedno a ważniejsze ze wskazywana kaloryczność na opkowaniach zdecydowanie mija się z prawda. Jest roznie zależy od uczciwości firmy.

Opublikowano

Mysle ze laborataria sprawdzające kaloryczność wegla raczej się nie mysla. Wazna sprawa trzeba umiec te temperaturę osiadgnac na swoim kotle a tutaj instrukcja obsługi się klania w pas. Każdy opal nawet ten tani wymaga dopasowania nowych ustawien, to one decydują o prawidłowym spalaniu i wygenerowaniu temperatury w krótkim czasie pale plomiennym, najtańszym i w sumie slabym i nie narzekam, to dobre opcja do grzania wody i w okresach przejściowych.

Opublikowano

Z całym szacunkiem ale nie znam żadnego fachowca, takiego prawdziwego fachowca który posiadł by tą wiedzę tajemną o stawieniach parametrów spalania z instrukcji a o ustawieniach fabrycznych niektórych producentów kotłów to wolę się nie wypowiadać bo musiałbym zacząć wyklinać :)

Opublikowano

Mam dokładnie takie same doświadczenia 🙂

Opublikowano

Mysle ze laborataria sprawdzające kaloryczność wegla raczej się nie mysla. Wazna sprawa trzeba umiec te temperaturę osiadgnac na swoim kotle a tutaj instrukcja obsługi się klania w pas. Każdy opal nawet ten tani wymaga dopasowania nowych ustawien, to one decydują o prawidłowym spalaniu i wygenerowaniu temperatury w krótkim czasie pale plomiennym, najtańszym i w sumie slabym i nie narzekam, to dobre opcja do grzania wody i w okresach przejściowych.

Aż chce się zawołać "o święta naiwności" - laboratorium zbada to co do niego przysłano, zdarza się, że zaproponuje "wzbogacenie" badanego węgla o czym już kiedyś pisałem, że mi je proponowano.

Co do instrukcji nie słyszałem nigdy, żeby ktoś z instrukcji obsługi oraz książki o prowadzeniu samochodu nauczył się dobrze jeździć.

Tani węgiel o niskiej kaloryczności jest łatwy w spalaniu i można nim grzać cały rok - nawet łatwiej nim nagrzeje się w duży mróz niż wysokokalorycznym bo tu liczy się szybkość oddawania energii w czasie [spalania] a nie kaloryczność - np. gdy będzie problem z uzyskaniem wysokiej mocy na Wesołej wystarczy użyć słabszego Jareta - zauważ jak szybko można uzyskać temperaturę spalając suche kartony, papiery, a przecież one wagowo mają znacznie niższą kaloryczność od węgla.

Opublikowano

Aż chce się zawołać "o święta naiwności" ......................

Co do instrukcji nie słyszałem nigdy, żeby ktoś z instrukcji obsługi oraz książki o prowadzeniu samochodu nauczył się dobrze jeździć.

Toż dopiero to pisałem :)

Instrukcje, badania a ludzie łykają to jak pelikany, hehe

Opublikowano

Badania to dopiero jest jazda - raz zrobili i wyszło, że zaledwie 20% zbadanych próbek węgla odpowiadała deklaracjom dystrybutora podanym w dokumentach i na workach, od lat też sam sprawdzam te dane w miarę własnych możliwości.

Sprawdziłem także powietrzną pompę ciepła i tu też COP zamiast 3,8 wyszedł 2,5-2,7 z czego producent się wykpił bo w szczegółach założeń badań jest zapisane czego się do COP nie wlicza.

Ciekawe jakie parametry podają dla takich samych urządzeń w USA - trzeba by poszukać - może tak jak z kotłami kondensacyjnymi tam są podawane rzeczywiste wartości, a nie sprawności powyżej 100% jak w UE.

Opublikowano

Np Viesssman w USA podaje dla swoich kotłów kondensacyjnych spr max 98% - czyżby mieli kotły gorsze niż w UE?

Poniżej kawałek strony  Vieśka USA , z prostym jak drut wytłumaczeniem co i jak z tą sprawnością.

Dlaczego nie można tak u nas???

post-18578-0-81777500-1463829618_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja robię tak

Kupuje czasem w internecie- zwrot 14 dni

Na palnik kładę trochę nowego groszku i porównuje z poprzednim. Druga sprawa to mieszam z peletem- ciągnie wodę. Nie ma opcji kupienia suchego eko... badania też mają stare ja miałem z przed 2 lat.

Podobno kupuje się opał nie latem bo suchy gdyż jest kombinowany bo na wiosnę robiony. Najlepiej kupować z końca lata bo wtedy im zależy.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ekogroszek czy też groszek 5-25 na Ziemowicie, groszek na Wesołej, retopal na Piast II ładowane są prosto z wydobycia, prosto z płuczki i są mokre(bardzo) niezależnie czy zima czy lato i +30. Najwięcej wody jest w Wesołej - po załadunku leci woda ciurkiem i po dojechaniu na rozładunek jest nawet do 500 kg mniej. Taki węgiel jak dotrze na skład i od razu go workują czy nawet po paru dniach to wiadomo że będzie mokry. Kolego astan jeżeli ktoś kombinuje to niezależnie o jakiej porze kupisz to będzie kombinowany

Opublikowano

Witam,

ja kupowałem kilka razy "jaret plus" z adamex i za każdym razem był suchy. Granulacja też ok. Palę nim do tej pory :)

Zaznaczam, jestem tylko zadowolonym klientem. Jak dla mnie i mojego kotła jest OK.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.