Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rura Do Naczynia Wzbiorczego 1" A Króćce 3/4

awiator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry,

w trakcie aranżacji poddasza chciałem przenieść naczynie wyrównawcze. Chciałem za jednym zamachem wymienić rurę do naczynia na Cu28 tak jak radziliście w innym moim poście. Tym razem mam innego instalatora który zauważył, że naczynie ma króćce 3/4 i nie ma uzasadnienia aby ciągnąć Cu28. Czy muszę wymienić naczynie na takie z króćcem 1"? Większość naczyń jakie widziałem w sieci mają króćce 3/4"

Za szybką odpowiedź z góry dziękuję.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czyli powinienem wymienić moje naczynie na nowe?

Opublikowano

Kup mufę stalową calową, przetnij flexem na pół i wspawaj do zbiornika w miejscu obecnych 3/4".

Jak hydraulik takie bzdury mówi to pogoń go.

Opublikowano

Hydraulik nie mówi bzdur. On jedynie zwrócił mi uwagę, że podłączenie 1" rury do naczynia z wejściem 3/4 przez zwyżkę niczego nie zmieni i może zostać tak jak jest. Zaproponował mi wymianę naczynia oraz tak jak Digimax wspomniał obciecie i w spawanie nowych wyjść (to rozwiązanie mi się nie podoba). Pytanie moje brzmi: do czego są te naczynia 3/4 bo w DTR kotłów na paliwo stałe jest zawsze napisane, że rura wzbiorcza musi być >= 1" pod rygorem utraty gwarancji?

Opublikowano

. Pytanie moje brzmi: do czego są te naczynia 3/4 bo w DTR kotłów na paliwo stałe jest zawsze napisane, że rura wzbiorcza musi być >= 1" pod rygorem utraty gwarancji?

Tego to nie wiedzą nawet najstarsi górale,

Jak raz sprawdziłem normy to od początku lat 50-tych ubiegłego wieku w normie jak byk stoi minimalna średnica rury do naczynia 25 mm lub 1".

Więc niech nikt nie mówi , że dawniej tak robiono, gdyż w starszych instalacjach ta rura miała przeważnie więcej niż 1".

Opublikowano

Przepisy są wyrazne i mówią jakie srednice mają być zastosowane w przypadku naczynia wzbiorczego otwartego ,mówią tez jak ma być zabezpieczony przepływ wody do naczynia.  

cytat :

Zabezpieczenie przepustowości rur. Na rurach: bezpieczeństwa, wzbiorczej, przelewowej i odpowietrzającej nie można umieszczać armatury umożliwiającej całkowite lub częściowe zamknięcie
przepływu, ani urządzeń i armatury zmniejszających pole ich przekroju wewnętrznego.

Opublikowano

Henryku, ależ ja dokładnie znam ten cytat dlatego przy okazji aranżacji postanowiłem to naprawić. Jak widać przepisy sobie a życie sobie. Gdyby nikt nie kupował naczyń 3/4 to by ich nie było na rynku. W takim razie czeka mnie dodatkowy i nie planowany wydatek. Dzięki za pomoc

Opublikowano

Przepisy jednoznacznie określają jak ma wyglądać i jakie ,oraz ile otworów i jakiej średnicy ma mieć zbiornik wyrównawczy do centralnego ogrzewania.Z twojego opisu  wynika że kupiłeś jakiś zbiornik. Na pewno nie jest to zbiornik wyrównawczy do centralnego ogrzewania. Masz prawo u sprzedawcy do wymiany tego zbiornika na prawidłowy ,lub odstąpienie od kupna tego urządzenia i zwrotu pieniędzy. Wydaje mi się ze to sprzedawca wcisną ci to "urządzenie"Jezeli tak było to walnij mu normę.A swoja drogą jesteś konsumentem i też masz swoje prawa.Sprzedawca nie moze wprowadzać cię w błąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.