Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Do Domu 200M2

latoking

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czy kocioł MPM DS 17-19KW wystarczy do ogrzewania poniższego domu

powierzchnia ogrzewania: 200m2

C.W.U. - 180 litrów

dom z roku 1987, nieocieplony, zbudowany z pustaków, później pustka a następnie cegła. dach nieocieplony, wszystkie okna wymienione na nowe.

za wszelkie sugestie z góry dziękuję

Opublikowano

A jakiej wielkości piec został wyliczony na "ciepło właściwie"?

Opublikowano

Moim zdaniem 19 da rade ale ja też się dopiero ucze, poczekaj na rady bardziej doświadczonych forumowiczów.

Opublikowano

W najmroźniejszy dzień zimy 21,8kW a w przeciętny dzień zimy 10,8 kW. Ze średniej arytmetycznej  wychodzi 16,3kW czyli teoretycznie ten 17-19kW nawet ciut przy duży. Chociaż to bez cwu więc powinien być OK. W najmroźniejsze dni zimy rozwinie skrzydła. 

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastanawia mnie tylko czemu na tej stronie polecają dużo większe moce i poza tym nie wiem czemu zaliczyli mój obszar do Bielska Białej jak jest to ok 20 km od Zakopanego

Opublikowano

Kolego jeśli mogę wtrącić weź pod uwagę pojemność wodną kotła, podejrzewam, że masz instalację na grubych rurach 1,5-2" więc trochę wody wchodzi.

Ja na twoim miejscu nie schodziłbym poniżej 20kW (dawniej były to kotły 2-ki lub 2,5 m2).

Opublikowano

Jakim opałem zamierzasz palić ? Jaką instalacje masz u siebie ? Jaki kocioł (moc) teraz użytkujesz ?

Opublikowano

Witam ponownie, dopiero co wróciłem z urlopu i zobaczyłem nowe posty. Niestety nie wiem jaką moc ma kocioł bo był wcześniej robiony przez prywatną osobę i nie ma na nim żadnej tabliczki. Rury są wszystkie wymienione na miedziane a grzejniki aluminiowe Fondital. Palić zamierzam głównie drewnem i okrawkami oraz przy większych mrozach węglem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.