Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołączenie Nowej Instalacji Co Do Istniejącej

Michał11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na parterze instalację z lat 70`, chciałbym połączyć z nią instalację na piętrze i wymienić kocioł.

Na dole są grzejniki żeliwne i rury w ścianach, na górze chciałbym umieścić stalowe płytowe i połączyć rurą z pexa.

Nie chcę ruszać starej instalacji, która jest grawitacyjna by w razie braku prądu mogła działać chociaż na dole. Moje pytanie to jaki kocioł zastosować?

Bo przypuszczam, że ten z 74 roku należałoby zmienić. Czy ma być to piec zwykły czy kondensacyjny i jaki nadawałby się do takiej instalacji?

Opublikowano

Autor tematu pewnie ma kocioł gazowy "elka" który może pracować grawitacyjnie więc nie musi się znać na nowoczesnych rozwiązaniach które bez prądu nic nie potrafią.

Oczywiście możesz do swojej starej instalacji dołączyć nową wykonaną z PEXa ale musisz całość wyregulować hydraulicznie np za pomocą zaworów z regulacją wstępną na WSZYSTKICH grzejnikach w instalacji.

Kocioł kondensacyjny jak najbardziej

Opublikowano

Sam miałem żeliwnego koksiaka przerobionego na gaz i pełna grawitacja też była.

Dodatkowo do nowego kotła będzie trzeba zamknąć układ - odciąć naczynie wzbiorcze.

Opublikowano

Autor tematu pewnie ma kocioł gazowy "elka" który może pracować grawitacyjnie więc nie musi się znać na nowoczesnych rozwiązaniach które bez prądu nic nie potrafią.

Oczywiście możesz do swojej starej instalacji dołączyć nową wykonaną z PEXa ale musisz całość wyregulować hydraulicznie np za pomocą zaworów z regulacją wstępną na WSZYSTKICH grzejnikach w instalacji.

Kocioł kondensacyjny jak najbardziej

No nie wiem czy kocioł kondensacyjny jak najbardziej tak?Czy zostanie wykorzystane zjawisko kondensacji skoro grzejniki są żeliwne(prawdopodobnie przy tego typu grzejnikach będzie zbyt mała moc aby pokryć straty ciepła pomieszczeń-mówię o parterze,wiadomo piętro można sobie dobrać odpowiednie nowe grzejniki)Grzejniki powinny być dobierane przy kondensacie dla parametru czynnika grzewczego powiedzmy 55/40

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.