Michał11 Opublikowano 18 Marca 2016 #1 Opublikowano 18 Marca 2016 Witam, mam na parterze instalację z lat 70`, chciałbym połączyć z nią instalację na piętrze i wymienić kocioł. Na dole są grzejniki żeliwne i rury w ścianach, na górze chciałbym umieścić stalowe płytowe i połączyć rurą z pexa. Nie chcę ruszać starej instalacji, która jest grawitacyjna by w razie braku prądu mogła działać chociaż na dole. Moje pytanie to jaki kocioł zastosować? Bo przypuszczam, że ten z 74 roku należałoby zmienić. Czy ma być to piec zwykły czy kondensacyjny i jaki nadawałby się do takiej instalacji?
Bolczaczko Opublikowano 18 Marca 2016 #2 Opublikowano 18 Marca 2016 Pexa do grawitacji chyba nie za bardzo... Jaki kocioł? A czym chcesz grzać? Oblicz zapotrzebowanie budynku ... http://cieplowlasciwie.pl/start ...
Michał11 Opublikowano 18 Marca 2016 Autor #3 Opublikowano 18 Marca 2016 Pex- em chcę zrobić górę, dołu nie chcę ruszać. Myślę o kotle gazowym kondensacyjnym
sambor Opublikowano 18 Marca 2016 #4 Opublikowano 18 Marca 2016 Grawitacja i kocioł kondensacyjny - ciekawe zestawienie
majschi Opublikowano 18 Marca 2016 #5 Opublikowano 18 Marca 2016 Autor tematu pewnie ma kocioł gazowy "elka" który może pracować grawitacyjnie więc nie musi się znać na nowoczesnych rozwiązaniach które bez prądu nic nie potrafią. Oczywiście możesz do swojej starej instalacji dołączyć nową wykonaną z PEXa ale musisz całość wyregulować hydraulicznie np za pomocą zaworów z regulacją wstępną na WSZYSTKICH grzejnikach w instalacji.Kocioł kondensacyjny jak najbardziej
sambor Opublikowano 18 Marca 2016 #6 Opublikowano 18 Marca 2016 Sam miałem żeliwnego koksiaka przerobionego na gaz i pełna grawitacja też była. Dodatkowo do nowego kotła będzie trzeba zamknąć układ - odciąć naczynie wzbiorcze.
odpowietrznik Opublikowano 19 Marca 2016 #7 Opublikowano 19 Marca 2016 Autor tematu pewnie ma kocioł gazowy "elka" który może pracować grawitacyjnie więc nie musi się znać na nowoczesnych rozwiązaniach które bez prądu nic nie potrafią. Oczywiście możesz do swojej starej instalacji dołączyć nową wykonaną z PEXa ale musisz całość wyregulować hydraulicznie np za pomocą zaworów z regulacją wstępną na WSZYSTKICH grzejnikach w instalacji. Kocioł kondensacyjny jak najbardziej No nie wiem czy kocioł kondensacyjny jak najbardziej tak?Czy zostanie wykorzystane zjawisko kondensacji skoro grzejniki są żeliwne(prawdopodobnie przy tego typu grzejnikach będzie zbyt mała moc aby pokryć straty ciepła pomieszczeń-mówię o parterze,wiadomo piętro można sobie dobrać odpowiednie nowe grzejniki)Grzejniki powinny być dobierane przy kondensacie dla parametru czynnika grzewczego powiedzmy 55/40
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.