frym Opublikowano 11 Marca 2016 #1 Opublikowano 11 Marca 2016 Witam szanownych Kolegow i byc moze Kolezanki prosze was o porade czy dobrze obmyslilem moja instalacje Hydraulika nie jest mi zupelnie obca pracowalem czesto z moim Ojcem lecz nigdy nie montowalem zaworu 4d wedlug mnie schemat jest dobry no ale zapewne kazdy tak mysli nawet jak jest zly Wiec prosze o porade ewentualnie o krytyke czego bym nie chcial Cala instalacja w kotlowni jest z miedzi 28 do naczynia rowniez piec 15 kw z podajnikiem
hajtaler428 Opublikowano 12 Marca 2016 #2 Opublikowano 12 Marca 2016 Schemat jest ok ale obieg kotłowy i sam zawór 4d to przekrój min 5/4". Ponadto obieg kotłowy jak najkrótszy bez zbędnych kolan Naczynie możesz podłączyć jedną rurą - rura bezpieczeństwa jest wtedy jednocześnie rurą wznośną. Zawór różnicowy zbędny - za zaworem 4d grawitacji nie będzie. Zawór zwrotny za pompą co, powrót CWU jak najbliżej kotła
frym Opublikowano 12 Marca 2016 Autor #3 Opublikowano 12 Marca 2016 Dzieki za odpowiedz co do grawitacji to nie ma problemu bo mam agregat wiec w razie braku pradu dam rade, chodzi mi bardziej czy zawor 4d bedzie spelnial swoja role przy takim zamontowaniu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.