Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z czyms cpo tylko przypomina co prosze o pomoc wiecej szczegolow w zalaczonym schemacie-prosilbym o porady co mam zrobic zby uzyskac cyrkulacje w ukladzie i dlaczego to ewogole nie dziala?post-5898-1232897268_thumb.jpg Wynajmuje lokal i poprzedni wlasciciel rowniez niw mogl poradzic sobie z tym problemem ja jednak nie mam zamiaru siedziec w zimnie...

Opublikowano

Witaj,

Jest to instalacja z kotłem w układzie zamkniętym. Jeśli całość nie grzeje to sprawdź prawidłowość nastawy zaworu mieszającego i działanie pompy. Dobrze by było jakbyś wrzucił na Forum jakąś fotkę tego układu. Sam schemat pozwala na wysnucie tylko takich wniosków.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
Witaj,

Jest to instalacja z kotłem w układzie zamkniętym. Jeśli całość nie grzeje to sprawdź prawidłowość nastawy zaworu mieszającego i działanie pompy. Dobrze by było jakbyś wrzucił na Forum jakąś fotkę tego układu. Sam schemat pozwala na wysnucie tylko takich wniosków.

Pozdrawiam

Piotr

jesli chodzi o dzialanie zaworu mieszajacego to wystepuje dziwne zjawisko-opisze to w ten sposob-kociol nagrzewa sie szybko,regulacja na nim jest stanowczo niska-od okolo 1-3 (skala do 10) co do pompy-byla wstawiana nowka-dla testu i tez nic to nie mienialo-boli mnie to-czy aby w systemie nie pojawia sie zjawisko naprezenia wstecznego -pomiedzy zbiornikiem rozszezajacym a wlasnie zaworem mieszajacym poniewaz wlasciwie w tym ukladzie nie mozna uzyskac cyrkulacji...moge jednakze "trzymac " przyblizona temperature na kotle-czy jednak niebyloby rozwiazaniem gdybym postawil pompke na powrocie (wraz z klaponem zabezpieczajacym na cofanie wody w ukladzie) i podniosl zbiornik rozprez. powyzej wysokosci ESEB?(zaworu mieszajacego)

Opublikowano

W układzie zamkniętym instalacji ( pomijam ten temat ) podniesienie naczynia przeponowego powyżej zaworu mieszającego nic nie da podobnie jak i wstawienie pompy na powrót instalacji. Skłaniałbym się ku złej nastawie zaworu mieszającego i/lub źle zamocowanej skali nastawy mieszacza. Spróbuj przy nagrzanym kotle i załączonej pompie znaleźć niezależnie od wskazań skali taki punkt w którym poczujesz zauważalną zmianę ( wzrost ) temperatury wody płynącej do instalacji. W pozycji gdzie będzie ona najgorętsza przestaw blaszkę żeby wskazywała '10'. Wcześniej sprawdź i wyczyść sitko filtra pompy.

Pozdrawiam

Piotr