Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ling Duo


passat33
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 rok później...

podaje cytat z forum http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php...sc&start=75

"mendras

 

Wpadam w wasze rozważania trochę z boku. Nie chcę też przeglądać całego wątku. Od tygodnia testuję nowy piec a od trzech lat na to konto różne miały, bo piecem moim wymarzonym miał być tłokowy albo jak też niektórzy mówią, szufladowy Stalmark. Teoretycznie i z wiadomości na forach pieców najwyższa klasa. I uwaga! Mam Linga Duo Plus 35 kW! Kotłownia jak pokój gościnny. Czysto, ciepło i przyjemnie. Szumi tylko dmuchawa na 40 % mocy, bo.. i tu podstawowy problem. Bandytyzm na rynku paliw. Kupuję paliwa workowane, co wcale nie gwarantuje, że w worku jest to co dumnie wypisano na worku.

Są dwie podstawowe zasady. Cytuję Jareckiego: „Polecam nastawić się na dobry i suchy ekogroszek.” Dodam do tego własna korektę: Podstawą jest SUCHE PALIWO! Nie nominalnie, tylko prawdziwie. Straty i utrapienie z doborem parametrów sensownego ustawienia pieca przy tak zwanym „suchym” paliwie gwarantowane. Nie chcę tego temat rozwijać bo realiów nie zmienię. Nawet nie chodzi o złą wolę sprzedawców paliw. Krótko mówiąc, suche paliwa są z natury u nas niedostępne.

 

Teraz, dlaczego mam retortowy piec. Przestałem się sugerować a zacząłem myśleć logicznie. Póki co nie wyprodukowano u nas lepszego urządzenia do, powiedzmy.. optymalnego spalania węgla. W takim naczyniu można najskuteczniej napowietrzyć paliwo a tlen.. to chyba nie trzeba tłumaczyć. Poza tym paliwo w retorcie ma zwarta formę stożkową, co pozwala na intensywność i dobre wykorzystanie energii paliwa. Po prostu dobre jego spalanie i przekaz powstałego ciepła.

A teraz piec. Ma retortę z obrotowym kołnierzem. URZĄDZENIE PROSTE JAK CEP I DLATEGO TAKIE ŚWIETNE! Mogę w nim palić wszystkim co jest dostępne na rynku paliw stałych, również o dużej spiekalności. Wiem, że obrotową retortę stosuje też Hef.

Mam co mam i jestem zdziwiony możliwościami tego w sumie prostego urządzenia. Jestem też pod wrażeniem jakości jego wykonania.

No dobrze.. nie będę reklamował bo zapłaciłem za to własnymi pieniędzmi.

Paliłem miałem z Piasta, dość podłym 21MJ, ale wysuszonym na pieprz, zostało mi z tamtego sezonu jakieś 80 – 90kg. Podawanie 5s, przerwa 27s! dmuchawa 30%, nastawienie pieca 57ºC, bojler 130l 51º, pow. ogrzewana 300 m². Bez historii. Potem kupiłem ekogroszek ze Słowenii, bo blisko i tanio i w workach. Na worku napisano: kaloryczność powyżej 22MJ/kg, wilgotność 10%. Moje nastawy po całodobowym kombinowaniu 8s podawanie 16s postój, dmuchawa 40%, 20 min podtrzymywanie i gęsty tuman pary w zasobniku i wody cieknącej po jego ściankach wewnątrz od strony nawiewu do kotłowni. Zużycie paliwa w stosunku do miału wzrosło o jakieś 35%! Teoretycznie powinno być lepsze. I jest lepsze, ale. Jego właściwością jest duża nasiąkliwość i w takiej formie zawilgocenia jest do de! Następnym paliwem miała być Boruta 29,5MJz Jankowic, bo znam z dobrej strony paliwa z tej kopalni. Niestety nikt tym nie handluje, bo ma duży stopień spiekania. Mogę przywieźć tylko prosto z kopalni. Kupiłem więc Chwałowicki groszek 27-28MJ i oczywiście mokry. Rozprułem worki i poustawiałem je na stojąco w kotłowni, może trochę z nich wyparuje, bo kotłownia jest duża i ciepła.

Przepraszam, napisałem prawie esej. Konkluzja jest następująca:

1. piec z retortą obrotową dobrej marki

2. suche paliwo wysoko energetyczne

3. jak najmniej kombinacji

4. efekty ekonomiczne i dobre samopoczucie zapewnione"

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.