maciekmako Opublikowano 24 Lutego 2016 #1 Opublikowano 24 Lutego 2016 Witam, Potrzebuję rady. Szukałem ale nie znalazłem wielu informacji. Potrzebuję piec do spalania głównie zrębki, ale też drewna kawałkowego, groszku czy węglą. Interesuje mnie piec z powiększonym koszem (zeby utrzymać stałopalność przy zrębce). Czym różnią się piece firmy kołton: trox, trotex, trot?? Czy warto zakupić taki piec czy może są jakieś lepsze/tańsze?
maciekmako Opublikowano 1 Marca 2016 Autor #2 Opublikowano 1 Marca 2016 Po przestudiowaniu forum zastanawiam się teraz nad kotłem MPM DS. Który będzie lepszy? Zależy mi na dużej komorze zasypowej
Gość Opublikowano 1 Marca 2016 #3 Opublikowano 1 Marca 2016 Nie napisałeś jaki masz obecnie kocioł i w jakim jest stanie. Osobiście skłaniałbym się do zastosowania podajnika na zrębki,będzie wygodnie i ekonomicznie. Nie trzeba ciągle pilnować kotła i martwić się,jest opał czy nie ma,czy się nie zawiesił albo za mało pow. innym razem za dużo. Problem,bo przy dokładaniu dymi się na kotłownię albo komora zasypowa jest zawalona smołą,kondesat w kotle i kominie itp. Jeżeli masz kocioł w dobrym stanie,szamotem wyłożyć komorę dopalającą i podłączyć coś takiego: http://sprzedajemy.pl/podajnik-na-zrebki-trociny-witkowski-uklad-z-mieszadlem-nowo,25222992
maciekmako Opublikowano 2 Marca 2016 Autor #4 Opublikowano 2 Marca 2016 Kotła jeszcze nie mam żadnego. Chodzi mi o kocioł który będzie używany awaryjnie do zagrzania bufora. Głównym źródłem ogrzewania będzie pompa ciepła.
spioch Opublikowano 2 Marca 2016 #6 Opublikowano 2 Marca 2016 Jeżeli posiadasz bufor to MPM DS z dużą komorą na zrębki będzie idealny. Może trzeba zadzwonić do producenta i jakiś na zamówienie dogadać.
maciekmako Opublikowano 4 Marca 2016 Autor #7 Opublikowano 4 Marca 2016 No właśnie coraz bardziej przekonuje się do MPM. W kołtonie fajny jest ten kosz zasypowy...
spioch Opublikowano 4 Marca 2016 #8 Opublikowano 4 Marca 2016 Kosz zasypowy ? Taka nadstawka żeby więcej opału weszło ? Ładnie to wygląda tylko zastanawia mnie jak to będzie miało przełożenie do większej ilości odgazowanego opału na raz. Czy może będąc po za piecem się nie odgazuje górna część. Trzeba by zaczerpnąć języka u posiadacza takiego cuda. Prawdę mówiąc do każdego pieca można takie coś dołożyć
lukaszmisiek Opublikowano 24 Października 2016 #9 Opublikowano 24 Października 2016 Użytkuje ktoś właśnie taki piec (trotex) z nadstawką? często paliłbym właśnie jakieś trociny/zrębki lub drobne odpady drewniane (suche ale często z drewna miękkiego, iglastego) więc pasowałoby żeby pojemność zasypu była spora. Czy lepiej w tych pieniądzach kupić inny piec dolnego spalania? dodam że piec docelowo będzie raczej pracować z buforem ciepła. Nie wiem czy w takim piecu jest potrzeba nawiewu? do tej pory mam dolniaka(za mały) z miarownikeim ciągu i jak dla mnie nawiew jest zbędny.
rzeznik2555 Opublikowano 24 Października 2016 #10 Opublikowano 24 Października 2016 Do Dakona Buderusa koledzy z forum podorabiali takie kosze i im się to sprawdza ale palą węglem i kociołki mają zasyp górą B) https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/352-junkers-supraclass-lub-dakon-dor12-buderus-logano-s111/page-45 post 887 jest pokazany taki kosz na Junkersie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.