Zwiezak90 Opublikowano 22 Lutego 2016 #1 Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam. Kupiłem niedawno zbiornik 1700l chciałbym wykorzystać go w kotłowni jako zbiornik buforowy szczególnie w kwestii takiej że często palę nie sezonowanym drewnem(do takiego mam dostęp) mam duży problem ze skroplinami czasami z pieca dosłownie leje się kondens a komin mimo regularnego czyszczenia bardzo szybko zakleja się smołą która zresztą niedawno się zapaliła. Czytałem że taki bufor zapobiega kondensacji ponieważ nie "dusi" się pieca przez odcięcie dopływu powietrza przez miarkownik gdy już osiągnie temperaturę tylko spala się z mocą bliską znamionowej. Pobrałem z sieci najlepszy według mnie schemat i trochę go zmodyfikowałem: CWU (250l) ma zawsze priorytet, wężownica zasilana szeregowo z kotła... woda z wężownicy cwu trafia przez zawór termostatyczny z powrotem do kotła aż do osiągnięcia ok60*C (brak zimnego powrotu)... po przekroczeniu temperatury zawór otwiera częściowo przepływ przez bufor zaczynając go ładować... w przypadku gdy pracuje pompa kotła oraz pompa CO gorąca woda trafia "bezpośrednio" do układu CO i bufor nie jest ładowany. pompa do ładowania CWU tylko w przypadku gdy piec jest wygaszony a bufor w pełni naładowany. Zaznaczam że mam w planach w dalekiej przyszłości przebudowę instalacji na podłogową/ścienną przynajmniej 50%-50% w stosunku do grzejników opcjonalnie zastanawiam się też nad gruntową pompą ciepła (mam dużą działkę częściowo położoną na terenie podmokłym) Proszę o wszelkie uwagi, porady i wskazówki. W jaki sposób wspawać mufki do bufora, gdzie wejścia gdzie wyjścia ? załączam schemat Nowy obraz mapy bitowej.bmp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.