Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka Pytań W Sprawie Obróbki Komina

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie długo tynki wewnętrzne , więc czas na poprawki po majstrach. Wyczystkę i trójnik odkułem na około bo oczywiście były na obmurowane. Komin to zapel eco. Jeżeli będzie do paliwa stałego to na ekogroszek, jeżeli na gaz to będzie wstawiony w niego kanał i jak zrozumiałem , skropliny będą nim odprowadzane do kotła a z niego do kanalizy, przestrzeń pomiędzy wkładem a ceramika posłuży za czerpnię powietrza.

1. Kupię płytę czołową trójnika, pianką dylatacyjną owinę trójnik aby po tynkach go wyrwać , tak powstanie dylatacja. Czy dylatacja ma być wełny czy tylko tynku? (Zdaje mi się ze tynku, ale wolę zapytać)

2. Drzwiczki wyczystki mają taki wypust jak na foto. Przykrece je na 4 kołki do komina i obtynkuje. Sęk w tym ze ten wypust nie wchodzi w wyczystke tylko jest kilka cm przed nią i jest szpara w która będzie lecieć sadza przy wybieraniu. Niby wkład jest na środku czyli drzwiczki takie byle jakie. Co z tym fantem zrobić?

drzwiczki-wyczystkowe.jpg

8a43492c9b58d58959d0edf00b26b02f.jpg

3. Otwór na drzwiczki jest za dużo i po ich przykreceniu będzie z lewej strony kilku cm szpara. Włożyć wełny mineralnej i niech ja obtynkuja czy inaczej to zrobić?

ce1f7c768a7351bba9a2374d3ac6e7dc.jpg

4. W kominie na dole jest odkraplacz taki ja niżej

ksztaltkiceramiczne_06.jpg

Wyciąłem na niego otwór

25a24c5ef5deadb0d7a31e96347dc89b.jpg

Problem w tym, że posadzka wyjdzie praktycznie na równo z otworem na kratkę, więc nie bardzo wiem jak podłączyć skraplacz do jakiegoś pojemnika. Czy zabetonować jakiś w posadzce i do niego zwykłą rurką PCV czy musi być stalowa?Czy wogole nie ma sensu podłączać niczego ,tylko zatkać a jeżeli będzie trochę kondesatu to wyparuje? (Przypominam ze będzie ekogroch moooze pellet, jeżeli gaz to i tak będzie wstawiony w komin wkład)

Opublikowano

co do szpary to przed tynkowaniem czymś uzupełnij, a co do skroplin to miałem fabrycznie zaślepiony otworek i tak zostawiłem - niczego nie podłączałem i nie mam takiej potrzeby

Opublikowano

A w tym miejscu nie będzie się nagrzewać , nie potrzeba dylatacji jak przy trójniku ?

na blogu kominów Brata , jest artykuł, że nie można zaprawą tak samo jak trójnika.

Opublikowano

ale Ty uzupełniasz tylko fragment, który został za szeroko wycięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.