Szczypiorr Opublikowano 21 Lutego 2016 #1 Opublikowano 21 Lutego 2016 Nie długo tynki wewnętrzne , więc czas na poprawki po majstrach. Wyczystkę i trójnik odkułem na około bo oczywiście były na obmurowane. Komin to zapel eco. Jeżeli będzie do paliwa stałego to na ekogroszek, jeżeli na gaz to będzie wstawiony w niego kanał i jak zrozumiałem , skropliny będą nim odprowadzane do kotła a z niego do kanalizy, przestrzeń pomiędzy wkładem a ceramika posłuży za czerpnię powietrza. 1. Kupię płytę czołową trójnika, pianką dylatacyjną owinę trójnik aby po tynkach go wyrwać , tak powstanie dylatacja. Czy dylatacja ma być wełny czy tylko tynku? (Zdaje mi się ze tynku, ale wolę zapytać) 2. Drzwiczki wyczystki mają taki wypust jak na foto. Przykrece je na 4 kołki do komina i obtynkuje. Sęk w tym ze ten wypust nie wchodzi w wyczystke tylko jest kilka cm przed nią i jest szpara w która będzie lecieć sadza przy wybieraniu. Niby wkład jest na środku czyli drzwiczki takie byle jakie. Co z tym fantem zrobić? 3. Otwór na drzwiczki jest za dużo i po ich przykreceniu będzie z lewej strony kilku cm szpara. Włożyć wełny mineralnej i niech ja obtynkuja czy inaczej to zrobić? 4. W kominie na dole jest odkraplacz taki ja niżej Wyciąłem na niego otwór Problem w tym, że posadzka wyjdzie praktycznie na równo z otworem na kratkę, więc nie bardzo wiem jak podłączyć skraplacz do jakiegoś pojemnika. Czy zabetonować jakiś w posadzce i do niego zwykłą rurką PCV czy musi być stalowa?Czy wogole nie ma sensu podłączać niczego ,tylko zatkać a jeżeli będzie trochę kondesatu to wyparuje? (Przypominam ze będzie ekogroch moooze pellet, jeżeli gaz to i tak będzie wstawiony w komin wkład)
Szczypiorr Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor #2 Opublikowano 22 Lutego 2016 Panowie nikt nie podpowie ?
Patrol Opublikowano 24 Lutego 2016 #3 Opublikowano 24 Lutego 2016 co do szpary to przed tynkowaniem czymś uzupełnij, a co do skroplin to miałem fabrycznie zaślepiony otworek i tak zostawiłem - niczego nie podłączałem i nie mam takiej potrzeby
AdamGuitar Opublikowano 25 Lutego 2016 #6 Opublikowano 25 Lutego 2016 uzupełnić mocną zaprawą. Są też warstwy wyrównawcze na bazie cementu, którymi można uzupełniać braki od 3 mm do 5 cm
Szczypiorr Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 25 Lutego 2016 A w tym miejscu nie będzie się nagrzewać , nie potrzeba dylatacji jak przy trójniku ? na blogu kominów Brata , jest artykuł, że nie można zaprawą tak samo jak trójnika.
Patrol Opublikowano 25 Lutego 2016 #8 Opublikowano 25 Lutego 2016 ale Ty uzupełniasz tylko fragment, który został za szeroko wycięty
Szczypiorr Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #9 Opublikowano 25 Lutego 2016 Weź uzupełnij płynną zaprawą tak aby nie miła styku z ceramiką z tyłu , co widać na foto czy ceramiką wyczystki. Jak?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.