nex1983 Opublikowano 20 Lutego 2016 #51 Opublikowano 20 Lutego 2016 tak najnowszy typ pochodnia z zapalarką Wiem że irytuje cię to że ktoś jest zaradniejszy od Ciebie, ale to nie temat o tym.
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2016 #52 Opublikowano 20 Lutego 2016 ja już nie jednego co tak wysoko sie mial przeżyłem przeżyję i Ciebie a czy to co robisz to zaradnosc to nie wiem wg mnie to śmieszność a nie zaradność albo inny wątek może jednak zaradność i jakiejs łobejscie kole licznika ....
nex1983 Opublikowano 20 Lutego 2016 #53 Opublikowano 20 Lutego 2016 To nie ja się wysoko mam tylko Ty. Ja mówię o realiach i wszystko podepre Ci dowodami. Widzisz jak słyszę wypowiedzi takich osób jak Ty to już wiem czemu mówią że węgiel to syf.
nex1983 Opublikowano 20 Lutego 2016 #54 Opublikowano 20 Lutego 2016 około 5 tys za prąd do grzania bezpośrednio grzałkami i około 2000-2500 zł za prąd przy pompie ,to tak szacunkowo bo wiele zależny od parametrów ogrzewania Pomnóż to x2. Wtedy będzie realnie.
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2016 #55 Opublikowano 20 Lutego 2016 masz podane szacunki ,masz podany wykres mojego zuzycia na 430m2 ,masz podane rachunki ,wystarczy włączyć mózg a nie zachowywać sie jak kura z oklejonym ostatnim zwojem ...pomysleć to nie boli i wyciągnąć wnioski masz tu około 55 postów to nie wiele do czytania a treści i wiedzy bardzo dużo i odezwij sie jak wyciągniesz merytoryczne wnioski wtedy będzie sie do czego ustosunkować i wrócimy do rozmowy
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2016 #56 Opublikowano 20 Lutego 2016 To nie ja się wysoko mam tylko Ty. Ja mówię o realiach i wszystko podepre Ci dowodami. Widzisz jak słyszę wypowiedzi takich osób jak Ty to już wiem czemu mówią że węgiel to syf. przerabiałem wegiel ,przerabiałem groszek przerabiałem gaz ,przerabiałem drewno i to pozwoliło mi dopiero na inwestycje wiec dziękuje nie musisz mi tłumaczyć porządku i ekonomi
ciekawski31 Opublikowano 21 Lutego 2016 #57 Opublikowano 21 Lutego 2016 To chyba zostanę przy tym eko,za różnicę kupię rower.
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2016 #58 Opublikowano 21 Lutego 2016 nie sądze aby ktoś kto ma juz kocioł i palił grochem nagle chciał przejść na prąd choć znam gościa co ma w grocha wkręcone 12kw grzałek jakby nie wrocił do czasu az sie wypali zasobnik żebu w domu było ciepło ,prąd w rozwiązaniu bezpośrednim jest na czas zakupu pompy i to jest jedyne uzasadnienie zeby nie stawiać żadnych kominów robić kotłowni i wstawiać grocha
rumunn9r Opublikowano 21 Lutego 2016 #59 Opublikowano 21 Lutego 2016 no jak piekarnik kuchenke i swiatło masz też na dąb to super a telewizor rozumiem że tez czy ty czytasz wogole ze zrozumieniem? rzuciłes temat o OGRZEWANIU pradem nie o duperelach kuchenka itp.
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #61 Opublikowano 21 Lutego 2016 Jakiż sens ma ta dyskusja, każdy kto ma trochę rozumu wie że prąd będzie stanowczo droższy od wegla i to nie podlega żadnej dyskusji. Powstawiajcie sobie 2kw grzejniki do każdego pokoju, poustawiajcie na termostatach 22 stopnie i sprawdźcie stan kw po jednej dobie a drugiej doby już pojdziecie rozpalić ekogroszek. Prąd to najdroższe źródło pozyskiwania ciepła ale jak to mówią kto bogatemu zabroni.
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2016 #62 Opublikowano 21 Lutego 2016 popatrz na moj wykres na 430m2 powierzchni jesli zapotrzebowanie na pompę powietrzna mam na poziomie 2,5kW na godzine w dniu wczorajszym to gdybym grzał grzałkami to potrzebowałbym około 7-8kW a to dom bez ocieplenia tylko solarka wymieniona na strychu 25cm wełny prasowanej ,pobaw sie troche w obliczenia
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #63 Opublikowano 21 Lutego 2016 Teraz przechodzisz na pompę? Dobry jesteś, nie dyskutujemy o pompie tylko o grzaniu prądem grzejnikami. O pompie słowa bym nie napisał.
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2016 #64 Opublikowano 21 Lutego 2016 ja grzeje pompą a nie przechodzę ale masz wynik ile by kosztowało granie prądem bezposrednio
mistalova Opublikowano 21 Lutego 2016 #65 Opublikowano 21 Lutego 2016 Jakiż sens ma ta dyskusja, każdy kto ma trochę rozumu wie że prąd będzie stanowczo droższy od wegla i to nie podlega żadnej dyskusji. Kazdy kto ma troche rozumu to sprawdzi ceny, zanim zacznie pisac takie glupoty jak Ty. W wiekszosci rejonow kraju prad w drugiej taryfie kosztuje 20-25gr. brutto, natomiast kwh z grochu przy cenie 1kpln/tona wychodzi 15gr przy 100% sprawnosci, a realnie zakladajac ze palacz jest doswiadczony, to wyjdzie 20gr. Owszem, prad nie jest dla wszystkich, bo sa regiony gdzie jest drogi (np. u mnie 40gr w II taryfie), nie jest tez dla kogos kto tutaj pisal ze zuzywa 5ton na sezon - to oznacza 35 000kwh, czyli dom to durszlak. Tak wiec zanim cos napiszesz to dowiedz sie troche na tematy o ktorych piszesz.
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #66 Opublikowano 21 Lutego 2016 Słuchaj ja więcej nie dyskutuje na ten temat, jak miałbym 6 grzejników to powstawial bym do pomieszczeń, poustawial 22 pokoje 24 łazienka. Oczywiście wyłączył dzień wcześniej podlogowke i wtedy pokazał Ci zużycie kwh przy przykładowo -10 na zewnątrz po jednej dobie, ktoś musiał by na głowę upaść żeby grzać prądem zwykłymi grzejnikami. O pompie ani słowa bo to inna bajka.
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #67 Opublikowano 21 Lutego 2016 Ale ty mnie nie ucz cen bo ja pracuje jako elektromonter. Weź wsadź sobie na test te grzejniki i grzej będzie tanio i komfortowo
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2016 #68 Opublikowano 21 Lutego 2016 u mnie średna za luty wychodzi w granicach 49gr za kWh w marcu myślę że juz zejdę do 40gr a w taryfie taniej koszt brutto to 32gr /kWh wiec mając podłogówki w domu można śmiało otrzymać sie w taniej taryfie na grzanie
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #69 Opublikowano 21 Lutego 2016 Opłata jest jedną i stała. U mnie g11 to 61gr za kwh, cenę kwh oblicza się mając rachunek w ręce i dzieląc przez zużyte kw, wtedy masz cenę brutto z wszystkimi opłatami. Trzymanie taryfy g12 to głupota to koszt poza nią jest znacznie większy, a jak wiadomo wtedy używa się w domu większości sprzętów. Teraz widzę znowu zmieniasz na podłogowe elektryczne no brawo.
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #70 Opublikowano 21 Lutego 2016 u mnie średna za luty wychodzi w granicach 49gr za kWh w marcu myślę że juz zejdę do 40gr a w taryfie taniej koszt brutto to 32gr /kWh wiec mając podłogówki w domu można śmiało otrzymać sie w taniej taryfie na grzanie 49gr za kwh średnia zużycia prądu przy taryfie g12? Chyba kpisz, albo pierzesz, gotujesz, swiecisz światła od 22-6 i 13-15
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2016 #71 Opublikowano 21 Lutego 2016 na 2 stronie masz wykres zobacz wreszcie a nie plecisz byle pleść mam taryfe G12R i dodatkowo od stycznia net metering a taryfa jest od 22-7 i od 13-16
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #72 Opublikowano 21 Lutego 2016 Pokaż rachunek taki jak widziałeś ode mnie.
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2016 #73 Opublikowano 21 Lutego 2016 niestety rachunki mam online a moj dostawca od poł roku nie wystawia rachunków ,możesz zadzwonić na 5555555555 żeby nie było ze jestem gołosłowny ,wszytko co wyliczam wg schematu z rachunków ubiegłego roku jak uda mi się zalogować to wkleję za październik o ile juz jest
nex1983 Opublikowano 21 Lutego 2016 #74 Opublikowano 21 Lutego 2016 Ja też mam online i płace za to co zużyte co 2 miesiące. Masz na tacy cenę w taryfie, zuzyte kw i rachunek brutto koncowy. Takie obliczanie jak sobie robisz nie podparte dla mnie rachunkiem schowaj w kieszen.
dorecho Opublikowano 21 Lutego 2016 #75 Opublikowano 21 Lutego 2016 Co Ty pleciesz, w takim domu z takim zapotrzebowaniem spali góra 1.5 tony w sezonie zimowym z ciepła wodą. To jest 1200zł. Obsługa przy kotle ogranicza się do wyczyszczenia pieca z wybraniem popiołu raz na 7-12dni w zależności od temperatury zewnętrznej i załadowaniu węgla w tym samym czasie. Roboty raptem na 30minut. Witam. nex chcę wrócić do twojego postu: Jeśli dom zużyłby na sezon 1,5 tony groszku, to ogrzewanie prądem /pod postacią pompy ciepła/ zużyłby na sezon za 400 złotych w taniej taryfie. a obsługi nie ma żadnej, chyba że dla własnej przyjemności będzie stał pod licznikiem prądu i dziwił się jak mało pobiera. Po co więc narażać założyciela tematu na tak duże wydatki, roboty pod pachy /30 minut/ kurz; brud; wykwity na ścianie kominowej;przeklinanie jakości węgla; może więc do momentu instalacji tej pompy ciepła rzeczywiście podłączyć się pod grzałki za 150 zł i mieć spokój. A do tego namawiam Kol. pablikosa Nadal jednak brak informacji co to za pompa za 50 tys. zł.Może jakaś rewelacja o której jeszcze Kol. automatyk też nic nie wie? Niech od razy montuje pompę i ogrzewa się prądem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.