Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Rakietowy. Ogrzewanie Garazu.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Mysle o wstawieniu czegos do garazu. Czasami trzeba cos zima pogrzebac czy posprzatac w samochodzie. Idea jest taka zeby szybko czyms nagrzac. Wiadomo w garazu nie jest zbyt bezpiecznie hajcowac pol dnia. Calosc na zalaczonym filmie wyglada bardzo ciekawie.Dopalenie holzgazu daje efekty. A tworcy tych kotlow zapewniaja duza ekonomike takiego ustrojstwa. Palic da sie tu wszelkim drewnem. Widzialem nawet rozwiazanie na pelett.

Idea sama w sobie jest stara jak swiat. Ale nie myslalem ze tak to rewelacyjnie moze dzialac. Maja koledzy jakies doswiadczenia czy przemyslenia co do takiego rozwiazania? Ewentualnie jakies minusy?

A tu na zywo jak to dziala. Efekt naprawde mi sie podoba.

https://www.youtube.com/watch?v=7QZxkLfuxL8

Gość Visitor1230
Opublikowano

Tzn , ze wogole nie wolno jakielkolwiek kozy uzyc? Bo ta rakietowa ma jednak zamknieta komore spalania. Drugi film mial tzylko pokazac jak sie w tym pali. A kociol mialby wygladac jak na pierwszym filmie.

Opublikowano

W garażu mogą być opary paliwa i jak myślisz co się stanie jak takie opary trafią do kotła/ pieca?

Zamknięta komora spalania jest wtedy gdy jest ona odcięta podczas pracy od pomieszczenia w którym się znajduje,

a w twoim przypadku masz pobieranie powietrza z pomieszczenia, otwieranie pieca w celu dołożenia paliwa i w następstwie może być duże buum.

Opublikowano

Nie przesadzajmy.

W tak dużym pomieszczeniu jak garaż raczej ciężko o wysokie stężenia materiałów latwozapalnych. Jak popatrzeć to baaardzo wiele warsztatów garażowych ogrzewa się kozami i nikogo jeszcze w powietrze nie wsadziło.

Kolego visitor1230 myśl, rob, działaj. Jestem ciekawy efektu. Na FM w wątku o ekonomicznym spalaniu jest trochę informacji o przystawce rakietowej do kotła. Generalnie sama konsrukcja rocket stove jest prosta jak drut.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kociolek takiej konstrukcji chcialbym gdzies nabyc. A pomysl sam w sobie zrealizowany bedzie przy okazji remontu garazu. Realizaja pozna wiosna. Opary paliwa u mnie nie wystepuja mam sprawny samochod i dosc niestary. A samo dogrzewanie bedzie sporadyczne.

Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzajmy.

W tak dużym pomieszczeniu jak garaż raczej ciężko o wysokie stężenia materiałów latwozapalnych. Jak popatrzeć to baaardzo wiele warsztatów garażowych ogrzewa się kozami i nikogo jeszcze w powietrze nie wsadziło.

Oj papciu  jesteś na bakier z prawem i doradzając takie bzdety łamiesz:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010 r.

w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów

oraz

WT jakim powinny odpowiadać budynki  Rozdział 8. Wymagania przeciwpożarowe dla garaży § 281

A takich rad się nie powinno na forum dawać, szczególnie jak ktoś ma "sprawny samochod i dosc niestary"

Gdyż może być szkoda takiego samochodu.

PS

Aby było jasne - nie interesuje mnie ani garaż kolegi, ani jego "sprawny samochod i dosc niestary".

Sam raz miałem wybuch w garażu jak próbowałem pracę generatora HHO,  mimo otwartej bramy poleciały wszystkie szyby.

Samochód był po za garażem :)

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Sam raz miałem wybuch w garażu jak próbowałem pracę generatora HHO, mimo otwartej bramy poleciały wszystkie szyby.

Samochód był po za garażem :)

Jak sam piszesz generatora hho. Takie stężenia w garażu przy grzebaniu przy samochodzie nigdy nie wystąpią. Nie mają z czego wystąpić. Nawet jakbyś wiadro z benzyna postawił obok takiego pieca. Ale nikt takiego wiadra stawiać z rozsądku nie będzie.

Ps. Visitor1230 opisz dokładnie te pomieszczenie garażowe. To jest konstrukcja wolnostojaca czy w bryle budynku?

PS2. Może skupmy się na samym urządzeniu grzewczym bo temat może być ciekawy. Kolego visitor1230 a może pomyśl nad samodzielną budowa takiego urządzenia.

Edytowane przez papasmurfek
Opublikowano (edytowane)

Możesz mieć wyrzuty

Pokazujesz całkowity brak wiedzy. To zaczyna być skrajnie niebezpieczne dla kogoś kto potraktuje Cię poważnie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość Visitor1230
Opublikowano

Troche mnie wystraszyliscie. Garaz mam wolnostojacy, murowany. To juz sam nie wiem. Ale kociolek sam w sobie jest ciekawy.