Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Nwt 23. Problem - Smoła W Kotle

Patryk1995

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozpaliłem dziś od zera o  12:30 na samym węglu, ok 20 kg, temperatura ustawiona na 60'C i przewiduje do 21 palenie . Dobry to wynik koledzy czy coś zmieniać i modyfikować?

Gość witek1234
Opublikowano

Ja bym nie szukał ekstra usprawnień, spalanie na Twój metraż OK. Ja obecnie spalam na 100m2 po 15 kg x 2. Groszek z Ziemowita a może i rosyjski, kto tam wie.

Nagrzebiesz się a efekty mogą być niewielkie, lepsze bywa czsaem gorsze od dobrego. ;)

Opublikowano

Zrobiłem z pieca dolniaka. Zmniejszylem prześwit pod wymiennikiem i teraz powierzchnia jest około 120cm2. Problem w tym że paląc drewnem i węglem nie może osiągnąć 70 stopni i wyżej nawet po otwarciu drzwiczek popielnika. Dodam że aż huczy powietrze po zamontowaniu palnika. Wszystko powinno być dobrze a jednak. Ktoś coś doradzi?

Opublikowano

Ruszt pod i za palnikiem zasłonięty ?, jaka temp. spalin? Te 4,5 cm wysokości prześwitu do węgla może być mało.

Opublikowano

Za wymiennikiem nie podaje PW bo jak testowałem to cofalo mi spaliny do kotłowni więc dałem sobie spokój. Za wymiennikiem dwie cegły po bokach 6.5cm a pośrodku dwie sfazowane płytki na sobie: jedna 6.5 druga 3.3 cm grubości

Opublikowano

A pod palnikiem i trochę przed ?

Opublikowano

Jest ciąg jak cholera, az huczy w piecu jak wsysa ogień w palnik. Węgiel mam mieszanke orzecha typ 2 z Piasta i z Jankowic wysokokaloryczny. Wydaje mi się również że dość dużo spalam. Ok 20 kg węgla i całą(!) skrzynkę dużych kawałków drewna. Jeden płat drewna starczy mi na 30-1h palenia i trzeba dokładać. Temperatura na czopuchu waha się pomiędzy  100-160 ale to zależy ile odkręcę klapkę. Pompka chodzi na 1 biegu. Na dmuchawie paliłem przez noc.Ustawiłem na 56'C zawaliłem piec o 1 w nocy: drewno , 5kg węgla i drewno aż pod drzwiczki zasypowe i o 6 już było dopalanie. Już powoli tracę siły na ogarnięcie tego pieca. Sesja się zbliża a ja w kotłowni...

Faz płytki kończy się mniej więcej pod wymiennikiem, może troszkę za.

@ edit

Teraz się przyjrzałem i sfazowana płytka zaczyna się ok 3 cm za wymiennikiem.

Opublikowano

Gdzieś szaleje huragan katrina lewego powietrza.

Mam podciągnać te sfazowane płytki bliżej środka przed wymiennikiem? Podczas docinania płytki pękła mi ale poskładałem ją do kupy więc wątpie zeby pomiędzy szczelinami dochodziło tyle powietrza. Teoretycznie jeśli powietrze doprowadzane jest przez popielnik i jest ten cały palnik to opał powinien się spalać teoretycznie poziomo w kierunku palnika tak? 

Opublikowano

Jak podciągniesz to z tyłu będzie wiało, trzeba dołożyć, może być kawałek blachy.

Opublikowano

Jak podciągniesz to z tyłu będzie wiało, trzeba dołożyć, może być kawałek blachy.

dołoże z tyłu kolejną cegłe

Opublikowano

Zrobiłem jak na zdjęciu. Ale nie widzę poprawy. Staneło na 65 , na czopuchu 150 i nic więcej.

A jakby zatkał przegrodę nad 3 wymiennikiem?

post-75961-0-77808500-1516190685_thumb.png

post-75961-0-94551400-1516191093_thumb.jpg

Opublikowano

To tam jeszcze jest szpara ? , oczywiście zatkaj. Dziwne ,że temp spalin jest tylko 150*, a 1\2 wymiennika była wyłączona.

Opublikowano

To tam jeszcze jest szpara ? , oczywiście zatkaj. Dziwne ,że temp spalin jest tylko 150*, a 1\2 wymiennika była wyłączona.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: ostatni wymiennik przed wejściem w komin tak? Nie straci to na cugu? przegrodę nad 1 wymiennikiem mam zasłoniętą.

Zwracam honor. przegorda jest zasłonięta przez producenta, coś mnie zmyliło. 

Piec zawalony, na czopuchu 150 a temp pieca 66 i nic więcej. Dziś przy dołożeniu węgla nabrało mi się troszkę miału i przyrzuciłem opał. Nie mogło się rozpalić ale jak już wybuchły gazy  w piecu to temperatura wzrosła na czopuchu do 230 a temp na piecu od razu do 70. Ale to trwało zaledwie 10 min :<

Opublikowano

Może masz duźy odbiór ciepła i kocioł jest mocą na styk. 65 * i 150* na czopuchu, przy ciągłym paleniu, powinno byc w sam raz.

Opublikowano

Węgiel typu orzech więc drobniutki, na dodatek troszkę miału w nim jest.  23kW piec na dom o powierzchni ok 200 +- 20 m2. Przed modyfikacjami spokojnie osiągał 70, nawet 78. Nigdy nim nie paliłem 80 i wyżej. Dopiero po modyfikacjach w celu zlikwidowania smoły i zmniejszenia ilości opału tak mam. Może pomiedzy cegłami tworzącymi palnik zrobić małą przegrodę na PW?

Opublikowano

Czegoś w Twoim rys. nie rozumiem,jeżeli między 1 pionowym wymiennikiem,a 2 jest 6cm to płytka 3 cm jest niepotrzebna,zabiera połowę szer. kanału dopalającego.

Jeśli proporcje rysunku są zachowane,to również cegła 6,a właściwie skos za bardzo wysunięty przed przegrodę.

Może się mylę ale to może być powód nie właściwej pracy palnika.

post-50212-0-03549400-1516206571.png

Opublikowano

Kol ma palnik 4,5 x 25 cm. Przy węglu lepiej chyba będzie np 18 x 7 albo jeszcze wyższy.

Opublikowano

Kol ma palnik 4,5 x 25 cm. Przy węglu lepiej chyba będzie np 18 x 7 albo jeszcze wyższy.

Jakbym palił samym węglem to pewnie na górniaka bym go przerobił. A ja to przeważnie dozuję: zarzucę węgla dwie szufelki i poźniej drewno albo nawet samym drewnem.

Zawaliłem piec o 15 drewno, dwie szufelki i drewno pod drzwiczki. Przymknąłem klapę na dole, temperatura na czopuchu potrafiła rosnać. Było już 150 i chwila stagnacji, temperatura na piecu tez wzrosła do 64. Po 30 min naglę przygasło i nie było 60 a pełno drewna. Poruszałem hakiem w środkowych drzwiczkach tak że wszystko opadło i automatycznie aż huczało. Teraz znowu muszę zarzucić. Dymu z komina niby nie widać ale czy taki powinien być efekt? coś mi tu się nie widzi. Naoglądałem się tych filmików i opisów palników i każdemu radykalnie się zmnieszyła ilość opału. A tu opału chyba nawet więcej idzie a smoła jak była tak jest

Opublikowano

Podejrzewam, że wiesza ci się opał, szczególnie drewno. Skoro poruszałeś i opadło no to było zawieszone a wtedy temp. nie osiągniesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.