Szczypiorr Opublikowano 28 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Witam. Cały dom jak i garasz jest ocieplony 15cm styro. Od środka na suficie także dałem 5cm(więcej nie weszło z powodu bramy) bo nad nim jest sypialnia ,podłoga poddasza tez będzie ocieplona . Garaż jako taki nie będzie ogrzewany ,dlatego tez nie daje styro w posadzkę, aby ziemia go grzała. W garażu ok 2m od bramy jest wodomierz, wiem ze złe miejsce ale tak zrobiła gospodarka bo tak było w projekcie i trudno . W garażu nie może temp spaść poniżej 0' a najlepiej jakby była z 5'. Pytanie do Was czy macie ocieplona ścianę garażu wewnetrzna, za która jest część uzytkowa domu? Ja nie ocieplilem aby ta ścianą grzała garaż, bo na niej jest wodomierz. Liczę się z jakimiś stratami w cieple. Najbardziej się obawiam wilgoci na tej ścianie, chociaż znalazłem ,ze nie ma prawa być.
Logan Opublikowano 28 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ja mam garaż w bryle domu i też wodomierz blisko bramy i w poprzednim sezonie było najniżej -17*C i w garażu było na +, w ostatnie mrozy dochodziło do -20*C w garażu 4*C. Też się obawiałem że będą problemy i będę musiał ogrzewać, bo mam duży kaloryfer w garażu ale nie musiałem go używać. Dobrym rozwiązaniem był by przewód grzewczy czy grzejny, owinąć nim licznik i rury i na to watę.
Tom7011 Opublikowano 28 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Witam, również mam garaż w bryle domu jednakże ściany zewnętrzne garażu mam ocieplone tak samo jak ściany całego domu. Drzwi garażowe drewniane od wewnątrz ocieplone styropianem 3 cm. W garażu spory grzejnik ponieważ z tego pomieszczenia mam przejście do następnego mini pomieszczenia gospodarczego i dalej już do domu. Nad garażem mam sypialnię i powiem, że nie odczuwam jakoś niższej temperatury w tym pomieszczeniu. Co do wodomierza, mam tez go w garażu tuż za bramą. Nie mam z nim żadnego problemu. W mrozy dochodzące do 14 stopni tej zimy w garażu miałem 15 stopni. Dodatkowo w garażu kratka wentylacyjna. :)
Szczypiorr Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Panowie napiszczie jeszcze najważniejsza informacje dla mnie. Jak macie ocieplone garaże od wewnątrz. Posadzka, sufit, ścianą wspólną z domem. Jeżeli nie macie ocieplonej ściany wspólnej z domem to czy nie zauważyliście na niej wilgoci, grzyba?
Logan Opublikowano 28 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Podłoga w garażu 8cm i jedna ściana od pokoju 10cm. Garaż mam raczej przewiewny, nie mam włazu na strych tylko położone 2 płyty styro 10cm. Kratka wentylacyjna otwarta do połowy. Autem wjeżdżam zaśnieżonym rano suche, więc ładnie odparowuje.
Szczypiorr Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor #6 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Logan ocieplałeś podłogę na gruncie w garażu i nie grzejesz go a temp dodatnia ? czytałem, że jeżeli się da styro to trzeba grzać a jak bez to ziemia ogrzewa. No właśnie , ścianę z domem masz ocieploną ja nie ma na chwilę obecną.
Logan Opublikowano 28 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Nie ogrzewam póki mam na +, wilgoci nie ma to nie ma problemu.
kwinto30 Opublikowano 20 Marca 2016 #8 Opublikowano 20 Marca 2016 Ja w garażu podziemnym na podłodze w pokojach mam styropian na ścianie od strony mieszkania nie mam ocieplone mam tam jeden grzejnik i jest to ciepło
Szczypiorr Opublikowano 20 Marca 2016 Autor #9 Opublikowano 20 Marca 2016 Masz garaż podziemny to jak masz wspólną ścianę z pokojami?
Szczypiorr Opublikowano 8 Maja 2016 Autor #10 Opublikowano 8 Maja 2016 Planowałem nie dawać styro w posadzkę garażu, ale po rozmowie z dwoma ekipami od posadzek nie wiem co zrobić. Mówili że tyle lat co robią zawsze dają styro w garażu czy to ogrzewany czy nie. Chociaż 5cm. Dawac czy nie? Tapatalk
Hermogenes Opublikowano 8 Maja 2016 #11 Opublikowano 8 Maja 2016 Moje zadanie jest takie pełna warstwa termoizolacji dzisiaj jest to garaż ,a za dwa lata zmienisz zdanie i otworzysz salon masażu .poz Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 8 Maja 2016 Autor #12 Opublikowano 8 Maja 2016 Masz rację o tym nie pomyślałem. Teoretycznie nie biorę takiej opcji pod uwagę ale różnie w życiu bywa. Na osiedlu w ostatnim roku w dwóch domach przerobili garaż na pomieszczenia użytkowe. Większość powtarza tylko aby nie dawać styro bo inaczej będzie temp na minusie w garażu nie ogrzewanym. Czy to jest prawda czy bzdury? Nie chodzi mi o koszta bo styro wyjdzie dużo taniej niż gruba wylewka. Tylko boje się że jak dam styro to będzie temp na minusie. Tapatalk
sambor Opublikowano 8 Maja 2016 #13 Opublikowano 8 Maja 2016 O minusowej temp w garażu decyduje brama a nie styro na podłodze! Jakbyś mieszkał na wulkanie to warto nie dawać izolacji od spodu, a tak trzeba. Tylko wylewka musi być zbrojona siatką, inaczej może popękać np mój kolega zrobił bez siatki i jak oparł lewarek do samochodu to w tym miejscu pękła posadzka
Gość jacek61 Opublikowano 8 Maja 2016 #14 Opublikowano 8 Maja 2016 Jeżeli jest garaż w bryle budynku to lepiej go robić tak jak każde inne zwykłe pomieszczenie. Często zdarza się, że taki garaż jest adaptowany na pomieszczenie dla ludzi, pokój, pracownię itp.
Szczypiorr Opublikowano 8 Maja 2016 Autor #15 Opublikowano 8 Maja 2016 Brama segmentowa Wiśniewskiego. Na FM krąży taka teoria, że broń boże styro w posadzkę jeżeli nie ogrzewany. Tapatalk
Hermogenes Opublikowano 8 Maja 2016 #16 Opublikowano 8 Maja 2016 Ja zapytam przewrotnie to jest ten garaż wydzielony z termicznej bryły budynku czy nie ?.poz Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 8 Maja 2016 Autor #17 Opublikowano 8 Maja 2016 Garaż jest ocieplony z zewnątrz tak jak cały dom. Sufit jest ocieplony, ściana wspólna nie, liczę się że stratami ciepła z domu ale mam tam wodomierz i inne urządzenia które nie mogą zamarznac, także liczę, że też trochę ta ściana ogrzeje garaż. Druga sprawa, że w projekcie nie było ocieplenia i nie dałem a już dom otynkowany i garaż i tak wąski. Tapatalk
Hermogenes Opublikowano 8 Maja 2016 #18 Opublikowano 8 Maja 2016 Podobna sytuacja jest u mnie nie garaż bo ten mam wolnostojący ,lecz kotłownia i magazyn paliwa zbiorniki na olej.Posłuchałem fachowców i podczas remontu odpuściłem styro w podłodze i ciągnie od gruntu "waty" uciekają .poz Hermogenes
jackjj Opublikowano 8 Maja 2016 #19 Opublikowano 8 Maja 2016 Styropian na ścianę i na podłogę. Bramę sprawdź czy szczelna jak nie dołożyć uszczelkę. Przy bramie powies termometr i jak mróz to się kopnij do garażu i zobaczy ile jest, u mnie przy - 20° w garażu było na +10 do +15 bez ogrzewania ale kocioł cieply nawet w postoju jak się nie pali, mam przy garażu kotłownię razem z garażem ponad 40 m2 Razem 2 pomieszczenia połączone 2 kratki wentylacyjne po jednej w każdym z pomieszczeń i jeszcze zetka z dostarczeniem powietrza do kotła.... i jak coś to w mrozy dla spokoju mimo tego że jest + to podłogowe lekko odkręcam bo też mam tam całą rozdzielanie do wody, zb. z cwu różne cyrkulacje wyłączone i takie tam więc słabo jak by zamarzło.... Jednak jak znajomi twierdzą jak jest garaż w bryle budynku choćby to i bok był i jest nie ogrzewany to zawsze tam będzie powyżej zera chyba że miałbyś przez miesiąc poniżej - 30°....
Szczypiorr Opublikowano 8 Maja 2016 Autor #20 Opublikowano 8 Maja 2016 To skąd to się wzięła ta opinia w necie aby w garażu nie dawać na posadzkę to będzie go ziemia grzała? Tapatalk
jackjj Opublikowano 9 Maja 2016 #21 Opublikowano 9 Maja 2016 Rustin Muszę Staruszkowi powiedzieć to się chłop ucieszy, bo on co roku w takiej starej chacie po niemieckiej w której nie ma na posadzce ani grama styropianu a na ścianach jest to z puszcza wodę i olej leje do kibli bo już kilka razy jak tego nie zrobił to rozpitolilo kibel.....a tak jak będzie wiedział o tym cieple z ziemi to może OK będzie.....
sambor Opublikowano 11 Maja 2016 #22 Opublikowano 11 Maja 2016 Na FM krąży taka teoria, że broń boże styro w posadzkę jeżeli nie ogrzewany. A jakie są argumenty na to zalecenie? Grzejnik i rury to można w garażu zawsze dostawić, a z dodaniem izolacji już ciężej.
sambor Opublikowano 11 Maja 2016 #24 Opublikowano 11 Maja 2016 Dawniej piwnica była poniżej poziomu przemarzania gruntu i często w niej nie było nawet wylewki, więc to miało jakiś sens, ale dla posadzki wykonanej na poziomie gruntu to nie jest argument.
MIQ Opublikowano 11 Maja 2016 #25 Opublikowano 11 Maja 2016 To, o czym mówisz, mój ojciec nazywał "parsk". Mnie chodzi bardziej o konstrukcję typu sklepienie powyżej poziomu gruntu, obsypane ziemią. Taki "pagórek". Tam również zimą temperatury nie spadały poniżej 0st.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.