Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #51 Opublikowano 22 Stycznia 2016 I ty mi z tekstami wyskakujesz , że jestem centusiem ? Co myślicie o tym styro ? http://www.swisspor.pl/products.html?cat=3&prod=103
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #52 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ja Ci z niczym nie wyskakuje, czytałem post sambora gdzie pisał ze paprasz się w marketach stąd wnioski. Już skończ z tymi przepychankami bo to nudne.
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #53 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Rustin ale do czego Ty pijesz w ogóle.
qprmark Opublikowano 23 Stycznia 2016 #54 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ogrzewanie podłogowe należy zaprojektować pod dane źródło ciepła. Ja projektowałem samodzielnie w programie Purmo Sdg pod kocioł na paliwo stałe. Mam rozstaw rurek od 20 do 40 cm. W tą zimę jeszcze nie miałem okazji palić bez wygaszania. W domu temp. około 20-22 stopni.
julo23 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #55 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Odnośnie podłogówki, jak byłem ostatnio u znajomych... Mają stary dom, w trakcie remontu gruntownego zdecydowali się na podłogówkę w kuchni i chyba w łazience. Po skończeniu remontu okazało się że podłogówka nie grzeje. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, żeby nie było przepływu. Majster - amator umywa ręce i pali buty. Ale szczerze mówią u mnie też nie była sprawdzana, dopiero jak był już jastrych - ale było wszystko OK. Zdarzyło się tak komuś ?
nex1983 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #56 Opublikowano 23 Stycznia 2016 julo ale po co tu piszesz takie głupoty? To nie jest awaryjność podłogówki tylko ktoś coś źle zrobił
margor Opublikowano 23 Stycznia 2016 #57 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Julo może rury są zapowietrzone i przez to brak przepływu.
kiminero Opublikowano 23 Stycznia 2016 #58 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ogrzewanie podłogowe ma więcej zalet niż wad, a najbardziej uprzykrzającą życie "wadą" jest duża bezwładność, czyli źródło problemów dla planowania, regulacji i sterowania. Z tego też powodu sterowanie pogodowe jest tu opcją najrozsądniejszą, chociaż faktycznie nie pozwala regulować temperaturą pomieszczeń w krótkich okresach dnia. Korzystając z "luźnej" formy tematu chciałbym zapytać tu obecnych, czy mają na swoim koncie instalacje oparte na wodnych matach kapilarnych. Mało informacji w necie ze źródeł "instalatorskich", a na marketing wiadomo filtr potrzebny. Według danych producenta (generalnie jeden obecny w Polsce), metr kwadratowy maty ma czterokrotnie większą powierzchnię grzewczą czynną w porównaniu do standardowego pexa w zagęszczeniu 15 cm (w macie rurka kapilarna PP-R o średnicy 4,3 mm jest co 1 cm). Ma to pozwalać na zwielokrotnienie szybkości reakcji podłogi na sterowanie zbliżone bardziej do mat elektrycznych oraz jeszcze niższe wymagania temperatury zasilania. Sęk w tym, że nie ma miarodajnych opinii o systemie od użytkowników czy wykonawców. Teoria niby OK, szkoda, że cena ciągle odstrasza (200 zł/m2).
julo23 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #59 Opublikowano 23 Stycznia 2016 julo ale po co tu piszesz takie głupoty? To nie jest awaryjność podłogówki tylko ktoś coś źle zrobił Dlatego mówie, że nie bałbym się awaryjności tylko montażu, bo w większości przypadkach nikt nie sprawdza po montażu. @margor, być może... włączał kolega pompkę na najwyższy bieg ale nie pomaga. Kompresorem może spróbować albo może jakoś inaczej ?
Charon Opublikowano 25 Stycznia 2016 #60 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Osobiscie nie widzialem uszkodzonej podłogówki czy to przez zle zrobioną dylatacje, lub inne czynniki, a większośc instalacji wykonuje na kotłach na paliwo stałe. Podłogówka ma swoje zalety i wady ale napewno nie jest awaryjna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.