Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaryjność Podłogówki

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Ci z niczym nie wyskakuje, czytałem post sambora gdzie pisał ze paprasz się w marketach stąd wnioski. Już skończ z tymi przepychankami bo to nudne.

Opublikowano

Rustin ale do czego Ty pijesz w ogóle.

Opublikowano

Ogrzewanie podłogowe należy zaprojektować pod dane źródło ciepła. Ja projektowałem samodzielnie w programie Purmo Sdg pod kocioł na paliwo stałe. Mam rozstaw rurek od 20 do 40 cm. W tą zimę jeszcze nie miałem okazji palić bez wygaszania. W domu temp. około 20-22 stopni.

Opublikowano

Odnośnie podłogówki,  jak byłem ostatnio u znajomych...

Mają stary dom,  w trakcie remontu gruntownego zdecydowali się na podłogówkę w kuchni i chyba w łazience.  

Po skończeniu remontu okazało się że podłogówka nie grzeje.  Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, żeby nie było przepływu. 

Majster - amator umywa ręce i pali buty.  

Ale szczerze mówią u mnie też nie była sprawdzana, dopiero jak był już jastrych - ale było wszystko OK.

Zdarzyło się tak komuś ? 

Opublikowano

julo ale po co tu piszesz takie głupoty? To nie jest awaryjność podłogówki tylko ktoś coś źle zrobił

Opublikowano

Ogrzewanie podłogowe ma więcej zalet niż wad, a najbardziej uprzykrzającą życie "wadą" jest duża bezwładność, czyli źródło problemów dla planowania, regulacji i sterowania. Z tego też powodu sterowanie pogodowe jest tu opcją najrozsądniejszą, chociaż faktycznie nie pozwala regulować temperaturą pomieszczeń w krótkich okresach dnia.

Korzystając z "luźnej" formy tematu chciałbym zapytać tu obecnych, czy mają na swoim koncie instalacje oparte na wodnych matach kapilarnych. Mało informacji w necie ze źródeł "instalatorskich", a na marketing wiadomo filtr potrzebny.

Według danych producenta (generalnie jeden obecny w Polsce), metr kwadratowy maty ma czterokrotnie większą powierzchnię grzewczą czynną w porównaniu do standardowego pexa w zagęszczeniu 15 cm (w macie rurka kapilarna PP-R o średnicy 4,3 mm jest co 1 cm). Ma to pozwalać na zwielokrotnienie szybkości reakcji podłogi na sterowanie zbliżone bardziej do mat elektrycznych oraz jeszcze niższe wymagania temperatury zasilania. Sęk w tym, że nie ma miarodajnych opinii o systemie od użytkowników czy wykonawców.

Teoria niby OK, szkoda, że cena ciągle odstrasza (200 zł/m2).

Opublikowano

julo ale po co tu piszesz takie głupoty? To nie jest awaryjność podłogówki tylko ktoś coś źle zrobił

Dlatego mówie,   że nie bałbym się awaryjności tylko montażu,  bo w większości przypadkach nikt nie sprawdza po montażu.

@margor,  być może...   włączał kolega pompkę na najwyższy bieg ale nie pomaga. 

Kompresorem może spróbować albo może jakoś inaczej ?

Opublikowano

Osobiscie nie widzialem uszkodzonej podłogówki czy to przez zle zrobioną dylatacje, lub inne czynniki, a większośc instalacji wykonuje na kotłach na paliwo stałe. Podłogówka ma swoje zalety i wady ale napewno nie jest awaryjna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.