Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dietrich - Sterowanie Pracą Kotła Gazowego

xgeneralx1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. szukam osoby która krok po kroku objaśni mi konsole sterowania do pieca dietrich gazowego.   Poprosze o kontakt na gg 9578876

Opublikowano

Taka konsola. Chodzi mi o ustawienie jej tak by grzala zadaną temperaturę w zadanym czasie.

Opublikowano

No tak. Ale ustawiłem mu grzanie cieplej wody codziennie w godz 16-21. A on w soboty grzeje przez caly dzień. Nie wiem dlaczego

Opublikowano

Ja coś takiego pamiętam z Junkersa, tam jest w systemie coś takiego że niby każdy dzień, ale z defaultu jest ustawiona cała sobota i cała niedziela, po prostu zaprogramuj pomimo to sobotę i niedzielę jak masz rozdzielone lub sb-nd jak masz je razem.

Opublikowano

ta konsola podobno pozwala na wlasne ustawiena na każdy dzień. znowu ustawialem po swojemu, każdy dzien jest ok oprócz soboty. Dzis od rana ciepła woda;-/      moze jest tu ktos kto ma taki piec albo ta konsole sterowniczą??? prosze o kontakt.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sam mam ten kocioł i nie miałem żadnych ustawień na grzanie ciepłej wody. Zadzwoń do serwisu De Dietrich. Ja tak ustawiałem piec i krok po kroku dostałem instrukcje co i jak.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,potrzebuje kogos kto uzywa juz piec de ditrich agc25 modulans chodzi mi o podpowiedzenie ustawien pieca tu lub gg 57657949

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Podepnę się do tego tematu by nie robić nowego. Chciałbym was się doradzić, nie dawno zakupiłem z żoną mieszkanie (dom piętrowy podzielony na 2 mieszkania, my mamy parter) posiada ono 70m2 jest ocieplony styropianem 10 i posiada kominek (może być istotne do wywnioskowania utraty ciepła). Wyposażenie kocioł de dietrich MCR3 24T sterownik salus 091FLRF (baniaczek na wodę vulcan lecz nie jestem pewny jakiej pojemności) 7 grzejniczków, wentylacji jest 4 + taki pobornik od kominka, piec jest 2 letni każdego roku serwisowany. Moje pytanie kieruje do funkcjonalności jak ustawić sterownik aby jak najoszczędniej grzać, temp w chwili obecnej jest ustawiona (dzień, noc) 22, 20,6. Tryb grzania ustawiłem na (6-8),(11-13) ,(16-23) dzień a reszta noc i tak ustawione jest na każdy dzień, temp grzejników na 60 st a do mycia 40 st. Co do wentylacji w pokojach nie czuć by dmuchało czy ciągnęło zimnym, w pokojach jest gorąco w łazience natomiast czuć że ciągnie (dmucha) zimnym powietrzem oraz delikatnie z ganku szybko się wychładza (lecz to kwestia uszczelnienia drzwi)dodam że mam 2 długie korytarze do wyjścia. Kratki wentylacyjne mam zwykłe najzwyklejsze, nie wiem czy i na jakie ew wymienić by nie darło zimnym. Odnośnie zużycia od 2 listopada do 12 grudnia wyszło zużycia 295m3 gazu co daje nam  ok 7,3 na 24h nie wiem czy to dużo czy tak znośnie ponieważ pierwszy raz mam styczność z ogrzewaniem gazowym. Pogoda utrzymywałą się różna od +5 do -8 ok więc wiadomo że teraz przy mrozach będzie większe zużycie. Prosiłbym o porady ew gdy czegoś nie dopisałem to mówcie z góry dziękuję. 

post-76767-0-25114200-1513887856_thumb.jpg

post-76767-0-66862300-1513887863_thumb.jpg

post-76767-0-31732400-1513889282_thumb.jpg

post-76767-0-17494100-1513889291_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

Mam taki sterownik, na nim nic nie zaoszczędzisz, działa włącz-wyłącz, o wybranych porach i tyle. Jak utrzymujesz w dzień 22*C, to zużycie masz wg mnie ok. Zajmij się stratami, bo sam stwierdziłeś że gdzieś tam ci podwiewa. Zamontuj kratki z żaluzjami i zwrotnicami. Możesz jeszcze zejść z temp. zadaną na kotle o 5-10*C i jak masz lekko przewymiarowane grzejniki, komfort cieplny powinien być zachowany, a kocioł będzie mniej łykał. Ja teraz grzeję na 45*C, ale mam podłogówkę i kilka grzejników i jest tak jak chcę.

Opublikowano

Rozumiem, czyli sterownik nie należy do najlepszych ale tylko ze względu na opcje ustawień czy jeszcze coś z nim jest nie tak ? Oraz pytanie czy jest możliwość takowego wymiany i czy się wg opłaca. Postaram się na dniach zakupić jakieś konkretniejsze kratki wentylacyjne i wymienić, myślę że coś dopomoże  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.